Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JK RAGINIMAS JAV PATVIRTINTI PAGALBĄ UKRAINAI
D. Cameronas paragino JAV Kongresą patvirtinti pagalbą Ukrainai
BNS
Scanpix
Davidas Cameronas ir Antony Blinkenas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas ketvirtadienį paragino Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjus pritarti naujai paramai Ukrainai ir taip padėti finansuoti Kyjivo kovą su Rusijos pajėgomis.

„Aš nesijaudinu dėl Ukrainos žmonių stiprybės, vienybės, sutarimo ir drąsos [...]. Aš nerimauju, kad mes nepadarysime to, ką turime padaryti, – sakė D. Cameronas Aspeno saugumo forume JAV sostinėje. – Turime [...] suteikti jiems ginklų, ekonominę paramą, moralinę paramą, diplomatinę paramą ir svarbiausia – karinę paramą, galinčią turėti įtakos.“

Buvęs britų ministras pirmininkas D. Cameronas oficialiai Vašingtone lankėsi pirmą kartą nuo tada, kai buvo paskirtas užsienio reikalų sekretoriumi.

Vėliau ketvirtadienį susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, D. Cameronas pabrėžė, kad reikia padėti „Ukrainai visais įmanomais būdais pasipriešinti [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino neteisėtai invazijai.“

Jis pridūrė, kad nepaisant to, jog Ukrainos kontrpuolimo metu iš esmės nepavyko pralaužti Rusijos linijų, buvo padaryta pažangos.

Dėl šio puolimo vis garsiau pradedama abejoti, ar Vakarai ir toliau teiks didžiulę pagalbą Ukrainai.

„Jei atsitrauktumėte ir pažvelgtumėte į bendrą įvykių tarp Ukrainos ir Rusijos vaizdą, tai matytųsi didžiulis Putino pralaimėjimas“, – teigė jis.

Trečiadienį JAV Senatas užblokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) nepaprastosios pagalbos paketą, pirmiausia Ukrainai ir Izraeliui.

Tai laikoma nesėkme JAV prezidentui Joe Bidenui, kuris ragino įstatymų leidėjus pritarti lėšų skyrimui, perspėdamas, kad V. Putinas nesustos ties pergale Ukrainoje ir gali net užpulti kurią nors NATO šalį.

„Turėtume perduoti šiuos pinigus ukrainiečiams, – sakė D. Cameronas. – Turėtume juos paremti ir užtikrinti, kad pralaimėtų Putinas, nes jei šiam pinigų skyrimui nebus pritarta, šypsosis tik du žmonės.“

Vienas iš jų yra V. Putinas, o kitas – Xi Jinpingas Pekine, teigė D. Cameronas.

„Nežinau, kaip jūs, bet aš nenorėčiau nė vienam iš tų žmonių dovanoti kalėdinės dovanos“, – kalbėjo jis.

2023 12 08 08:57
Spausdinti