Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
D. Kreivys: ES vadovų siūlymai turi būti įgyvendinti iki žiemos
BNS
Lukas Balandis/BNS
Dainius Kreivys.

Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiams paraginus Bendrijos energetikos ministrus bei Europos Komisiją (EK) pateikti konkrečius sprendimus dėl elektros gamybai naudojamų dujų kainų lubų, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog tai turi būti padaryta iki žiemos.

„Sprendimų reikia kuo greičiau, todėl turime telkti pastangas siekiant rasti tinkamus mechanizmus, kurie leistų įgyvendinti šias priemones dar iki žiemos“, – Energetikos ministerijos pranešime teigė D. Kreivys, antradienį dalyvavęs ES energetikos ministrų tarybos posėdyje.

Praėjusią savaitę Briuselyje susirinkę ES šalių lyderiai pasiekė kompromisą ir paragino Komisiją bei Bendrijos energetikos ministrus pateikti konkrečius sprendimus dėl dujų, naudojamų elektros gamybai, kainų lubų, įskaitant kaštų ir naudos analizę, taip pat dėl laikino dinaminio kainų dujoms koridoriaus.

D. Kreivys, be to, išsakė palaikymą EK pasiūlymams, kuriais siekiama sudaryti sąlygas pereiti nuo iškastinių prie atsinaujinančių dujų ir vandenilio, tačiau pažymėjo, kad yra daug neaiškumų dėl konkrečių nuostatų.

„Kyla tam tikrų abejonių, ar mažmeninių gamtinių dujų kainų dereguliavimas pasieks savo tikslus – sudarys realią konkurenciją ir užtikrins mažesnes kainas vartotojams, nes dauguma valstybių narių turi nedidelį kiekį gamtinių dujų tiekimo šaltinių ir aktyvių tiekėjų, kurie aptarnauja klientus, skirtingai nei elektros rinkoje, kurioje veikia didelis skaičius gamintojų ir tiekėjų, sudarančių tinkamą konkurencinę aplinką“, – teigė ministras.

Lietuva skeptiškai vertina Dujų iš atsinaujinančiųjų energijos išteklių, gamtinių dujų ir vandenilio vidaus rinkos bendrųjų taisyklių direktyvos projekte siūlomą vandenilio tinklo operatoriaus veiklos atskyrimą.

„Dujų ir vandenilio tinklus valdant vienam operatoriui būtų galimybė efektyviau išnaudoti jau esamą infrastruktūrą, ją pagal poreikį pertvarkant ir pritaikant vandeniliui“, – kalbėjo ministras.

2022 10 25 16:11
Spausdinti