Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ES UŽSIENIO REIKALŲ TARYBA KYJIVE
D. Kuleba: ES užsienio reikalų taryba pirmą kartą posėdžiauja būsimų bloko sienų ribose
ELTA
Scanpix
Dmytro Kuleba ir Josepas Borrellis.

Sprendimas surengti ES Užsienio reikalų tarybos posėdį Ukrainoje yra paramos Ukrainai ženklas ir istorinis įvykis.

Tai Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė pirmadienį Kyjive vykusioje bendroje spaudos konferencijoje su ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepu Borrelliu.

„Tai istorinis įvykis, nes pirmą kartą istorijoje Užsienio reikalų taryba posėdžiaus už dabartinių ES sienų, bet būsimų ES sienų ribose. Tai savaime yra žinia, paramos žinia, kurią Europos Sąjunga siunčia Ukrainai. Esame už tai labai dėkingi“, – sakė jis.

J. Borrellis toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad ES visada palaikys Ukrainą, nes Rusijos agresija kelia egzistencinę grėsmę Europai ir europiečiams.

ES užsienio politikos vadovas buvo paprašytas pakomentuoti ES reakciją į pagalbos Ukrainai paketo neįtraukimą į JAV biudžetą, kuris galios iki lapkričio 17 dienos, jei nebus patvirtintas kitų metų biudžetas.

„Tai susiję su stabilumu ir nuspėjamumu pasaulyje. Šis karas turi rimtų pasekmių visam pasauliui, tačiau mums, europiečiams, jis kelia egzistencinę grėsmę. Galbūt ne visi pasaulyje tai mato būtent taip, bet mums, europiečiams, leiskite pakartoti, tai yra egzistencinė grėsmė. Štai kodėl mes turime toliau jus remti ir diskutuoti su savo sąjungininkais ir draugais amerikiečiais, [kad jiems taip pat svarbu] toliau jus remti. Esu tikras, kad šis sprendimas bus persvarstytas, ir visi kartu būsime jūsų pusėje“, – sakė J. Borrellis.

Kartu jis atsisakė komentuoti galimybę surengti rinkimus Ukrainoje, sakydamas, kad tokio klausimo svarstymas nėra jo reikalas, nes jo, kaip ES vyriausiojo įgaliotinio, atsakomybė yra ES užsienio politika, o ne atskirų šalių vidaus politika.

Pirmadienį Ukrainos sostinėje vyksta išvažiuojamasis ES Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriam pirmininkauja J. Borrellis.

Rugsėjo 30 dieną J. Borrellis atvyko į Ukrainą. Per šį vizitą jis lankėsi Odesoje, Kyjive pagerbė žuvusius karius ir pirmą kartą asmeniškai susitiko su Ukrainos gynybos ministru Rustemu Umerovu.

2023 10 02 12:19
Spausdinti