Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJOS KARIUOMENĖ
D. Petraitis: Baltarusijos kariuomenė verčiama į Rusijos karinę apygardą
Evaldas Labanauskas
Lukas Balandis/BNS
D. Petraitis.

Tai, kas nuo metų pabaigos vyksta prie Ukrainos sienų – tiesioginė strateginių karinių pratybų „Zapad 21“ („Vakarai 21“) pasekmė. „Rusijai reikėjo parodyti savo svarbą pasaulyje, todėl, mano manymu, pratybos „Zapad 21“ buvo skirtos politiniam šantažui“, – interviu IQ teigė karinis ekspertas, studijų apie Rusijos armiją autorius Daivis Petraitis. Su juo kalbėjosi Evaldas Labanauskas.

Redakcijos pastaba: šis interviu rengtas prieš prasidedant karui Ukrainoje.

– Kiekvienos „Zapad„ pratybos išsiskiria. Kokie buvo praėjusiais metais nuskambėjusių karinių pratybų „Zapad 21“ uždaviniai, tikslai, apimtis?

– Rusijoje priimta surengti strateginio lygio pratybas kartą per metus skirtingose karinėse apygardose. Karinė apygarda – tai karinis administracinis vienetas, t. y. karinė apygarda nekariauja ir egzistuoja tik tam, kad aprūpintų kariaujančius. Kariauja po Rusijos karinės reformos atsiradusios jungtinės strateginės vadovybės. Tam, kad pasitikrintų gebėjimus, jos ir rengia pratybas. Šias pratybas beveik visada organizuoja generalinis štabas. „Zapad“ pratybos skirtos galimo kariavimo Vakarų kryptimi planams, gebėjimams pasitikrinti ir patobulinti.

2022 03 15 06:45
Spausdinti