Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


JAV RINKIMAI
D. Trumpas bankrutuoja?
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Bankrotas ar teisininkų taktika? Buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui gresia turto areštas po to, kai jo teisininkai pirmadienį pripažino, kad jis neturi pakankamai pinigų apskųsti 464 mln. JAV dolerių (427,76 mln. eurų) baudą už savo nekilnojamojo turto vertės padidinimą.

Respublikonų lyderis, siekiantis sugrįžti į Baltuosius rūmus per lapkritį vyksiančius rinkimus, nori užginčyti Niujorko civilinių bylų teismo vasario mėnesio sprendimą, o tai padarius jo vykdymas būtų automatiškai sustabdytas.

Tačiau pirmiausia jis turi sumokėti pinigus į apeliacinio teismo administruojamą sąskaitą arba pervesti visos sumos užstatą. Tačiau neseniai paskelbtame pareiškime D. Trumpo advokatai nurodė, kad 30 draudimo bendrovių atmetė jo pagalbos prašymus.

„Mes kovosime ir nugalėsime šią apgaulę“, – pirmadienį nurodė D. Trumpas ir bylą pavadino „raganų medžiokle“ prieš jį.

Trūkstant lėšų, Niujorko valstija gali pradėti areštuoti buvusio prezidento turtą jau kitą pirmadienį, nebent teismas sutiktų atidėti.

„Atsakovai susidūrė su, kaip paaiškėjo, neįveikiamais sunkumais siekdami gauti apeliacinio skundo užstatą už visą 464 milijonų JAV dolerių sumą“, – teismui pateiktame pranešime teigė „Trump Organization“ generalinis patarėjas Alanas Gartenas.

Teisėjas Arthuras Engoronas nusprendė, kad D. Trumpas ir jo bendrovė neteisėtai išpūtė savo turtą ir manipuliavo nekilnojamojo turto verte, kad gautų palankesnes banko ar draudimo sąlygas.

Praėjusį mėnesį teisėjas nurodė eksprezidentui sumokėti 355 mln. dolerių (327,27 mln. eurų) kartu su palūkanomis, o D. Trumpo sūnums – Ericui ir Donui jaunesniajam – sumokėti po daugiau nei 4 mln. dolerių (3,69 mln. eurų).

Kiek anksčiau šį mėnesį D. Trumpas sumokėjo atskirą 91,6 mln. dolerių (84,45 mln. eurų) užstatą po to, kai apskundė teismo sprendimą dėl seksualinės prievartos ir šmeižto Niujorko rašytojos Elizabeth Jean Carroll pateiktame ieškinyje.

„Bandoma išvengti teismo sprendimo“

Buvusio prezidento advokatams paskelbus apie su užstatu susijusias problemas, D. Trumpas paskelbė pareiškimą, kuriame išreiškė susierzinimą dėl JAV prezidento ir galimo varžovo lapkričio rinkimuose Joe Bideno ir jo bylą tiriančių pareigūnų. Tačiau jis taip pat nepraleido progos pasigirti savo verslumu.

„Sukūriau nuostabų verslą, kuris padėjo atstatyti Niujorką ir valstiją, turėdamas nuostabių, neprilygstamų, istorinių nekilnojamojo turto objektų ir daugybę grynųjų pinigų, kuriuos iš manęs neteisėtai ir nelegaliai bando atimti sukčius Joe Bidenas ir jo persekiotojai maniakai“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad teismo nustatyta užstato suma yra „antikonstitucinė, neamerikietiška, beprecedentė ir praktiškai neįmanoma jokiai įmonei, įskaitant tokią sėkmingą įmonę kaip mano“.

2023-iųjų balandį duodamas parodymus toje pačioje byloje D. Trumpas teigė, kad jo turima pinigų suma „gerokai didesnė nei 400 mln.“. Tačiau jis jau yra pagarsėjęs tuo, kad perdeda kalbėdamas apie savo turtus.

Jis paprašė apeliacinio teismo atidėti užstato sumokėjimo terminą, kol bus išnagrinėtas jo apeliacinis skundas.

D. Trumpas taip pat pageidauja, kad jam būtų paskirtas mažesnis užstatas. Tačiau Niujorko generalinė prokurorė Letitia James prieštarauja tokiam žingsniui, sakydama, kad taip būtų „bandoma išvengti teismo sprendimo arba apsunkinti jo vykdymą“.

Net ir sumokėjęs užstatą, D. Trumpas ir toliau turėtų mokėti didžiules palūkanas, kol bus nagrinėjama apeliacija. Tai gali užtrukti kelerius metus, nebent visa bauda būtų sumokėta į teismo sąskaitą.

2024 03 19 16:29
Spausdinti