Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
D. Trumpas grįžo į Baltuosius rūmus, savo susirgimą vadina „palaiminimu“
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį, šešios dienos po to, kai jam testais buvo nustatytas koronavirusas, sugrįžo dirbti į Ovalųjį kabinetą, nors buvo perspėtas, kad tai galėtų sukelti pavojų kitiems, ir pareiškė, kad jo COVID-19 buvo „Dievo palaiminimas“.

Pirmadienį išėjęs iš ligoninės D. Trumpas labai stengėsi savo ligą vaizduoti kaip asmeninį triumfą. Tam pasitarnavo ir įspūdingas jo sugrįžimas į Baltuosius rūmus, kur jis iškart nusiėmė kaukę ir pažadėjo greit patęsti rinkimų kampanijos renginius.

„Galvoju, tai Dievo palaiminimas, kad jį pasigavau“, – vaizdo įraše sako D. Trumpas, turėdamas galvoje virusą, kuris Jungtinėse Valstijose jau nusinešė daugiau kaip 210 tūkst. gyvybių.

Tačiau D. Trumpą populiarumu lenkiantis demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas užsipuolė prezidento poziciją neteikti didelės reikšmės koronaviruso keliamam pavojui.

„Manau, tai tragedija, kad prezidentas elgiasi su COVIDu, tarsi tai neturėtų kelti susirūpinimo, kai mirė daugiau kaip 210 tūkst. žmonių“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Prezidento, kuris sulaukė griežtos kritikos dėl atsako į COVID-19, elgesys atidžiai stebimas daugėjant koronavirusu užsikrėtusių žmonių Baltuosiuose rūmuose ir kitur Vašingtone.

D. Trumpas, kuriam koronavirusas buvo diagnozuotas praėjusį  ketvirtadienį, į ligoninę buvo paguldytas penktadienį. Trečiadienį savo pasveikimą jis susiejo su eksperimentiniu, dar nesankcionuotu net ypatingiems atvejams antikūnų kokteiliu.

„Noriu, kad visiems būtų skiriamas toks pats gydymas kaip jūsų prezidentui, nes jaučiuosi puikiai“, – sakė jis.

Po prieštaringų pareiškimų, ar prezidentas antradienį jau dirbo, vienas administracijos aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad trečiadienį D. Trumpas buvo savo biure, kur taip pat dirbo „itin apribota“ darbuotojų grupė.

„Ką tik buvau informuotas apie uraganą „Delta“, – trečiadienį tviteryje parašė prezidentas.

Pirmadienį sraigtasparniu iš ligoninės parskridęs į Baltuosius rūmus D. Trumpas užlipo laiptais į Baltųjų rūmų Pietinio portiko balkoną ir demonstratyviai nusiėmė kaukę – kovos su koronaviruso plitimu priemonę, kuriai dažnai neteikia didelės reikšmės.

„Neleiskit (COVID-19) dominuoti jūsų gyvenime... Nebijokite COVIDo“, – ragino jis amerikiečius, nors Jungtinėse Valstijose užfiksuotas didžiausias pasaulyje užsikrėtimo koronavirusu skaičius.

„Pamišėlis“

Trečiadienį gydytojai pranešė, kad prezidentui 24 valandas jokie koronavirusinės infekcijos simptomai nepasireiškė ir kad jis keturias paras neturėjo temperatūros.

„Prezidentas šį rytą sako, kad jaučiasi puikiai“, – sakė gydytojas Seanas Conley.

Atnaujinta gydytojų informacija taip pat rodo, kad pirmadienį T. Trumpo kraujo mėginiuose buvo rasta antikūnų prieš koronavirusą.

Niujorko Icahno medicinos mokyklos profesorius Florianas Krammeris naujienų agentūrai AFP sakė, kad tokie rezultatai šiuo metu nelabai ką reiškia.

Labai gali būti, kad dauguma to, kas aptikta, liko po penktadienį D. Trumpui taikyto eksperimentinio gydymo antikūnais, sakė jis.

D. Trumpas pažadėjo atnaujinti savo rinkimų kampaniją ir dalyvauti antruose televiziniuose debatuose su J. Bidenu, kurie suplanuoti spalio 15 dieną Majamyje.

Remdamasi informuotais šaltiniais naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad pirmadienį D. Trumpas nuvyks į Pensilvaniją, o antradienį – į Mičiganą.

Siekdamas atgaivinti savo rinkimų kampaniją likus mažiau nei mėnesiui iki lapkričio 3-iosios rinkimų, D. Trumpas taip pat pavadino J. Bideną „pamišėliu“.

Naujausios apklausos aiškią pergalę rinkimuose prognozuoja J. Bidenui. Televizija CNN nurodo, kad jį remia 57 proc. balsuoti ketinančių amerikiečių. D. Trumpą parėmė 41 proc. respondentų. Moterų grupėje J. Bidenas turi 66 proc., o D. Trumpas – 32 proc. rinkėjų paramą.

„Jis jau daugelį metų buvo pamišėlis ir visi tai žino, – trečiadienį tviteryje apie J. Bideną rašė D. Trumpas. – Pastebėjote, kad nebepranešama apie visus blogus dalykus, tokius kaip jo žemas intelekto koeficientas? Melagienos!“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 08 09:18
Spausdinti