Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JAV
D. Trumpas jam pateiktus kaltinimus dar kartą pavadino politiškai motyvuotais
ELTA
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Po pirmojo teismo posėdžio dokumentų skandale buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas procesą prieš jį dar kartą pavadino politiškai motyvuotu. „Šiandien esame piktavališkiausio ir bjauriausio piktnaudžiavimo valdžia mūsų šalies istorijoje liudininkais, – sakė jis antradienio vakarą šimtams šalininkų savo golfo klube Bedminsteryje į vakarus nuo Niujorko. – Korumpuoto dabartinio prezidento svarbiausias politinis priešininkas buvo sulaikytas neteisingų ir sufabrikuotų kaltinimų pagrindu“.

„Tai vadinama įtakos darymu rinkimams ir dar vienu mėginimu manipuliuoti ir pavogti prezidento rinkimus, – kalbėjo kandidatas į prezidentus 2024 m. vyksiančiuose rinkimuose. – Ir dar svarbiau, tai politinis persekiojimas, kaip fašistinėje ar komunistinėje šalyje“.

D. Trumpas prieš tai federaliniame teisme Majamyje atmetė dešimtis jam pateiktų kaltinimų dėl tyčinio netinkamo JAV vyriausybės paslapčių tvarkymo ir kėsinimosi užkirsti kelią dokumentų sugrąžinimui.

JAV teisėsauga praėjusią savaitę paskelbė 49 puslapių kaltinamąjį aktą prieš D. Trumpą, kuriame teigiama, kad šis, palikęs prezidento postą, iš Baltųjų rūmų išsivežė slaptus dokumentus, susijusius su JAV branduolinėmis ir ginklų programomis, ir dėl to galėjo kilti pavojus nacionaliniam saugumui.

D. Trumpas šias bylas, tarp kurių buvo Pentagono, CŽA ir Nacionalinio saugumo agentūros dokumentų, laikė savo rezidencijoje Mar-a-Lage. Mažiausiai du kartus D. Trumpas parodė įslaptintus dokumentus apie JAV karines operacijas ir planus žmonėms, neturintiems leidimo su jais susipažinti.

Kaltinamajame akte D. Trumpui pateikti 37 atskiri kaltinimai, įskaitant 31 kaltinimą „sąmoningu nacionalinės gynybos informacijos laikymu“, už kurį kiekvienu atveju gresia iki 10 metų kalėjimo. Kiti kaltinimai apima sąmokslą trukdyti teisingumui, dokumento nuslėpimą ir melagingus pareiškimus.

Savo pusvalandžio trukmės kalboje Bedminsteryje D. Trumpas generalinės prokuratūros paskirtą specialųjį tyrėją Jacką Smithą pavadino „siautėjančiu ir nekontroliuojamu D. Trumpo nekentėju“ bei „sutrikusios psichikos“ asmeniu. J. Bidenas yra „labiausiai korumpuotas prezidentas“ JAV istorijoje, tęsė D. Trumpas.

Jis pareiškė, kad jei laimės 2024 m. lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus, paskirs „tikrą specialųjį tyrėją“, kuris tirs J. Bideno ir „visos Bideno nusikaltėlių šeimos veiklą“. D. Trumpas ne kartą dabartinį šalies vadovą ir jo šeimą kaltino korupcija, tačiau savo kaltinimų niekada nepagrindė.

Dešinysis populistas šiuo metu yra aiškus favoritas tarp respublikonų kandidatų į prezidentus. Jei jis laimės pirminius rinkimus, tuomet prezidento rinkimuose susirungs su antrosios kadencijos sieksiančiu demokratu J. Bidenu.

2023 06 14 09:10
Spausdinti