Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


UKRAINA IR JAV
D. Trumpas prieš netikėtą susitikimą su V. Zelenskiu Niujorke: vien faktas, kad esame kartu, yra geras ženklas
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
V. Zelenskis ir D. Trumpas prieš susitikimą.

Buvęs JAV prezidentas, respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas netikėtai ketvirtadienį pareiškė, kad priims Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį vizito Niujorke penktadienio rytą, savo „Trump Tower“ dangoraižyje.

„Laukiu mūsų susitikimo rytoj, tikiu... nesutariu su juo, jis manęs nepažįsta, bet pasakysiu taip – tikiu, kad galiu pasiekti susitarimą tarp prezidento Putino ir prezidento Zelenskio gana greitai“, – spaudos konferencijoje Niujorke ketvirtadienį kalbėjo D. Trumpas ir paneigė, kad Ukraina turėtų pasiduoti Rusijai. Anot jo, D. Trumpo strategija – gelbėti žmonių gyvybes, o paklaustas, ar Ukraina turėtų atiduoti dalį savo teritorijų, atsakė: „Pamatysime.“

Tai yra pirmasis abiejų politikų susitikimas nuo 2019-ųjų. V. Zelenskiui penktadienio rytą atvykus į „Trump Tower“, D. Trumpas paspaudė jam ranką, teigė, kad jam „garbė“ susitikti su Ukrainos prezidentu ir pavadino jį „plieniniu“ dėl dar 2019 m. V. Zelenskio ir D. Trumpo telefono skambučio, kuriuo tuometis JAV prezidentas spaudė V. Zelenskį tirti Joe Bideno sūnaus Hunterio Bideno ryšius Ukrainoje ir dėl kurio vėliau D. Trumpui buvo surengta apkalta.

„Jis patyrė daug, daugiau, nei beveik bet kas kitas istorijoje. Mes diskutuosime ir matysime, ką galime sutarti“, – prieš susitikimą kalbėjo D. Trumpas.

„Noriu su jumis aptarti tai, kur esame kartu, – pridėjo V. Zelenskis. – Karas Ukrainoje turi būti sustabdytas, [Vladimiras] Putinas negalėti laimėti, Ukraina turi pasiekti pergalę ir noriu su jumis tai aptarti.“ Prezidento teigimu, svarbu dalintis visais žingsniais Ukrainos pergalės link ir tą nuspręsti dabar. „Turime suprasti, kad po lapkričio turėsime tai nuspręsti“, – teigė jis.

„Vien faktas, kad šiandien esame kartu, yra labai geras ženklas, ir tikėkimės, kad turėsime gerą pergalę, nes jei laimės kita pusė, neturėsime jokios pergalės. Susėsime ir tą aptarsime“, – sakė D. Trumpas.

Ketvirtadienį V. Zelenskis Vašingtone susitiko su dabartiniu JAV prezidentu J. Bidenu ir viceprezidente, demokratų kandidate į prezidentus Kamala Harris. Susitikimas su D. Trumpu buvo mažai tikėtinas dėl pačių V. Zelenskio ir D. Trumpo apsimainytų frazių apie Rusijos karą Ukrainoje ir Atstovų Rūmų respublikonų reikalavimų atleisti Ukrainos ambasadorę JAV Oksaną Markarovą. Tačiau paskutinę minutę D. Trumpas apsigalvojo.

2024 09 27 17:33
Spausdinti