Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
D. Trumpas priešinasi J. Bideno „mėlynajai bangai“, J. Bidenas sako „žengiąs į pergalę“
BNS
Scanpix
Palaikymas J. Bidenui.

Labiausiai poliarizuojančių JAV rinkimų per kelis dešimtmečius pirminiai rezultatai antradienį rodo, kad prognozės, jog prezidentas Donaldas Trumpas bus nušluotas demokratų „mėlynosios bangos“, neišsipildė, bet jo varžovas Joe Bidenas irgi iškovojo svarbių laimėjimų.

Tęsiantis COVID-19 pandemijai, Jungtinėse Valstijose nusinešusiai daugiau kaip 230 tūkst. žmonių gyvybių, greitas J. Bideno triumfas, apie kokį svajojo kai kurie demokratai, atrodo mažai tikėtinas, nes kai kuriose valstijose rezultatai kol kas neleidžia tvirtai prognozuoti laimėtojo.

D. Trumpas įgijo mažytę, bet gyvybiškai svarbią persvarą Floridoje, kurioje, daugelio ekspertų nuomone, prezidentas privalo laimėti, kad užsitikrintų antrąją kadenciją. Apklausos prieš rinkimus rodė, kad J. Bideno šansai toje valstijoje yra tokie patys ar net geresni nei varžovo.

„Tai vyksta“, – aukšto rango D. Trumpo patarėjas Jasonas Milleris parašė apie „Twitter“, komentuodamas rinkimus, nors tik televizija „Fox News“ iki šiol yra paskelbusi, kad Floridoje laimėjo prezidentas.

Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad D. Trumpui pavyko palenkti į savo pusę daug ispanakalbių rinkėjų. Jo pozicijos sustiprėjo išeivių iš Kubos bendruomenėje, respublikonui nekilnojamojo turto magnatui nepaliaujamai kritikuojant Lotynų Amerikos šalių kairuoliškų pažiūrų lyderius ir retoriškai stengiantis juos susieti su J. Bidenu.

Tuo metu J. Bideno stovykla jau seniai tvirtina, kad demokratui nebūtina pergalė Floridoje. Analitikai savo ruožtu atkreipia dėmesį į demokratų kandidato laimėjimus kai kuriose D. Trumpo šalininkų teritorijose šioje valstijoje, galbūt žadančius sėkmę kitose svarbiose valstijose.

J. Bidenas savo ruožtu džiaugėsi sėkme Arizonoje, kur prieš ketverius metus triumfavo D. Trumpas. Teksase ir Ohajuje laimėjo D. Trumpas.

Pastaroji valstija, kurioje D. Trumpas taip pat netikėtai laimėjo 2016 metais, laikoma viena iš svarbiausių, respublikonui stengiantis išsilaikyti Baltuosiuose rūmuose.

Kaip ir tikėtasi, J. Bidenui atiteko pagrindinis rinkimų nakties prizas – pergalė tvirtai demokratus remiančioje Kalifornijoje, daugiausiai gyventojų turinčioje valstijoje. 

Kita vertus, dėmesys greitai nukrypo į rezultatus Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje – dar dviejose valstijose, kurias viliasi atsikovoti J. Bidenas. Ne mažiau svarbi kova trijose Vidurio Vakarų valstijose – Mičigane, Pensilvanijoje ir Viskonsine – kuriose D. Trumpas 2016 metais netikėtai laimėjo prieš Hillary Clinton ir užsitikrino Baltuosius rūmus.

JAV žiniasklaida praneša, kad J. Bidenas užsitikrino pergalę ir Meino valstijoje. Televizija „Fox News“ ir laikraštis „The New York Times“ buvusiam viceprezidentui prognozuoja mažiausiai tris iš keturių šios valstijos rinkikų balsų, tačiau galutinio skaičiaus dar nepaskelbė. Šis skaičius priklauso nuo balsavimo Kongreso apygardose, o ne nuo bendro valstijos rezultato.

Kadangi dėl COVID-19 pandemijos išankstiniams balsavime dalyvavo rekordinis skaičius amerikiečių – daugiau kaip 100 mln. – patikimų galutinių rinkimų rezultatų gali tekti laukti daug valandų ar net dienų.

J. Bidenas sako „žengiąs į pergalę“

J. Bidenas anksti trečiadienį pareiškė „žengiąs į pergalę“ prezidento rinkimuose.

Kalbėdamas Delavero valstijos mieste Vilmingtone, kuriame jis gyvena, J. Bidenas sakė savo šalininkams, kad gerai vertina savo galimybes laimėti svyruojančiose Viskonsino, Mičigano ir Pensilvanijos valstijose, nors pralaimėjo savo varžovui Donaldui Trumpui Floridoje, Ohajuje ir Ajovoje.

„Ne man ir ne Donaldui Trumpui spręsti dėl šių rinkimų“, – pareiškė demokratų kandidatas ir pridūrė esąs dėkingas visiems rinkimų darbuotojams bei savo šalininkams.

J. Bidenas ragino rinkėjus būti kantrius ir pabrėžė, kad galutinių rezultatų paskelbimas gali užtrukti, dėl COVID-19 pandemijos rekordiniam skaičiui amerikiečių sudalyvavus išankstiniame balsavime tiesiogiai arba paštu.

Buvęs viceprezidentas šią kalbą pasakė paaiškėjus, kad D. Trumpas pasirodė geriau nei tikėtasi kai kuriose svyruojančiose valstijose, ypač Floridoje, kur jam pavyko į savo pusę palenkti daug ispanakalbių rinkėjų.

Tuojau po J. Bideno kalbos D. Trumpas per „Twitter“ pareiškė, kad tikisi „didelės“ savo pergalės ir apkaltino demokratus mėginant „pavogti rinkimus“.

„Mūsų persvara DIDELĖ, bet jie mėgina PAVOGTI rinkimus“, – rašė prezidentas.

„Twitter“ prie šios D. Trumpo žinutės pridėjo žymą, kad „dalis arba visas turinys, kuriuo dalijamasi šioje žinutėje, yra ginčijamas ir gali klaidinti dėl rinkimų arba kito pilietinio proceso“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 04 06:42
Spausdinti