Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


JAV 2024
D. Trumpas siekia dalyvauti rinkimuose Kolorade: kreipėsi į JAV Aukščiausiąjį Teismą dėl draudimo panaikinimo
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį paragino Aukščiausiąjį Teismą panaikinti teismo sprendimą, kuriuo jam buvo neleista dalyvauti rinkimuose Kolorado valstijoje.

Kolorado aukščiausiasis teismas praėjusį mėnesį uždraudė D. Trumpui dalyvauti respublikonų pirminiuose rinkimuose šioje valstijoje dėl vaidmens 2021-ųjų sausio 6-ąją jo šalininkų surengtame išpuolyje prieš JAV Kapitolijų.

Buvusio prezidento teisininkų komanda 43 puslapių dokumente paprašė konservatorių dominuojamo Aukščiausiojo Teismo, kuriame yra trys paties D. Trumpo paskirti teisėjai, sutikti nagrinėti bylą ir panaikinti Kolorado teismo sprendimą.

Jų teigimu, jei sprendimas bus paliktas galioti, tai bus pirmas kartas Jungtinių Valstijų istorijoje, kai teisminė valdžia neleido rinkėjams balsuoti už pagrindinį vienos iš didžiųjų partijų kandidatą į prezidentus.

„Tinkamumo eiti Jungtinių Valstijų prezidento pareigas klausimą turi svarstyti ir spręsti Kongresas, o ne valstijų teismai“, – pridūrė jie.

Skundas pateiktas kitą dieną po to, kai 77 metų D. Trumpas pateikė apeliaciją dėl Meino valstijos vyriausiosios rinkimų pareigūnės sprendimo, kuriuo jam uždrausta dalyvauti pirminiuose rinkimuose šioje šiaurės rytuose esančioje valstijoje.

D. Trumpo advokatai paragino Meino aukštesniosios instancijos teismą panaikinti valstijos sekretorės demokratės Shennos Bellows (Šenos Belous) sprendimą, vadindami ją šališka sprendimų priėmėja, kuri „veikė savavališkai ir kaprizingai“.

Konstitucijos 14-oji pataisa

Tiek Kolorado aukščiausiasis teismas, tiek Meino valstijos sekretorė nusprendė, kad D. Trumpas, pagrindinis respublikonų pretendentas į nominaciją siekti prezidento posto 2024-ųjų rinkimuose, negali būti įtrauktas į pirminių rinkimų biuletenį dėl JAV Konstitucijos 14-osios pataisos.

Trečiasis jos skirsnis draudžia užimti postus asmenims, anksčiau prisiekusiems ginti šalį, bet vėliau įsitraukusiems į sukilimą.

Šia pataisa, ratifikuota 1868 metais po Pilietinio karo, buvo siekiama sutrukdyti vergiją palaikiusios Konfederacijos šalininkams būti išrinktiems į Kongresą ar užimti federalinius postus.

Panašūs 14-ąja pataisa paremti užginčijimai dėl D. Trumpo tinkamumo buvo pateikti ir kitose valstijose. Minesotos ir Mičigano teismai neseniai nusprendė, kad D. Trumpas turėtų likti šių valstijų biuleteniuose.

Kovą Vašingtone turi prasidėti buvusio JAV lyderio, prieš kurį dukart inicijuotas apkaltos procesas, teismas už sąmokslą siekiant panaikinti ankstesnių rinkimų rezultatus, be to, jam taip pat pateikti kaltinimai reketu Džordžijos valstijoje dėl įtariamo sąmokslo po pralaimėjimo pakeisti rezultatus joje.

Meino ir Kolorado valstijose pirminiai rinkimai vyks kovo 5 dieną – vadinamąjį superantradienį, kai prie balsadėžių eina rinkėjai daugiau nei dešimtyje valstijų, įskaitant tankiai apgyvendintas Kaliforniją ir Teksasą.

2024 01 04 12:45
Spausdinti