Meniu
Prenumerata

šeštadienis, birželio 29 d.


D. TRUMPO TEISMAI
D. Trumpas tapo pirmuoju nuteistu JAV prezidentu istorijoje
IQ
Scanpix
Susirinkusieji prie Manhatano baudžiamojo teismo švenčia prisiekusiųjų verdiktą.

Ketvirtadienio vakarą Niujorko laiku 12 prisiekusiųjų paskelbė savo verdiktą buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo baudžiamojoje byloje dėl finansinių savo bendrovės dokumentų klastojimo. Po dvi dienas trukusių prisiekusiųjų svarstymo D. Trumpas pripažintas kaltu dėl visų 34 jam pateiktų kaltinimų. Taip jis tapo pirmuoju nuteistu JAV prezidentu istorijoje.

Byloje D. Trumpas kaltintas 2016 m. prezidento rinkimų kampanijos metu klastojęs savo bendrovės „Trump Organization“ finansinius dokumentus tam, kad galėtų nuslėpti pornografinių filmų žvaigždei Stormy Daniels sumokėtus 130 tūkst. JAV dolerių už šios tylėjimą dėl 2006 m. jųdviejų turėto romano.

Teisėjas Juanas Merchanas turėtų paskelbti D. Trumpo bausmę liepos 11 d. (beje, tuo pat metu vyks ir 75-asis NATO viršūnių susitikimas Vašingtone). Tačiau Manhatano teismo prokuroras Alvinas Braggas JAV žurnalistams nekomentavo, kokia ta bausmė galėtų būti. Maksimali bausmė už D. Trumpui pateiktus atskirus kaltinimus yra ketveri metai kalėjimo, ji galėtų būti atliekama tuo pačiu metu, tačiau iki šiol buvo abejota, ar buvusiam prezidentui iš tiesų teks nors kiek nors laiko praleisti už grotų – labiau tikėtina, kad jam bus skirta finansinė bauda ar namų areštas.

Palikęs teismo salę D. Trumpas paskelbė šį teismo procesą neteisėtu, o tikrasis teismas, anot jo, vyks lapkričio 5-ąją, kai savo nuosprendį pateiks amerikiečių tauta – per prezidento rinkimus, kuriuose jis laikomas pagrindiniu Respublikonų partijos kandidatu. Pagal JAV įstatymus nuteistiems asmenims nėra draudžiama dalyvauti prezidento rinkimuose, tad šis verdiktas nenutrauks D. Trumpo kampanijos.

Neabejojama, kad D. Trumpas su savo advokatų komanda apskųs teismo sprendimą.

D. Trumpo rėmėjai socialiniuose tinkluose ir prie Manhatano baudžiamojo teismo netruko pareikšti savo nusivylimo. „Demokratams pavyko jų ilgamečiai mėginimai paversti Ameriką trečiojo pasaulio skyle, – socialiniame tinkle „X“ rašė D. Trumpo sūnus Donaldas Trumpas Jaunesnysis. – Lapkričio 5-oji yra vienintelė mūsų galimybė ją išsaugoti.“

Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas „X“ gegužės 30 d. pavadino „gėdinga diena Amerikos istorijoje“, D. Trumpui pateiktus kaltinimus – absurdiškais, o visą teismo procesą – ne teisiniu, o politiniu.

„Balsuosiu už prezidentą Trumpą lapkričio 5-ąją nepriklausomai nuo to, ar jis laisvas, ar sėdintis kalėjime kaip Bideno režimo kalinys“, – „X“ rašė ir atstovė, viena aršiausių D. Trumpo rėmėjų Marjorie Taylor-Greene, vėliau įkėlusi D. Trumpo nuotrauką su užrašu „kaltas už patriotizmą“.

„Niujorko sprendimas yra visiška parodija, kuri šaiposi iš mūsų teisinės sistemos“, – „X“ skelbė ir Floridos senatorius Marco Rubio, laikomas vienu potencialių kandidatų po D. Trumpo pergalės tapti jo viceprezidentu.

Praėjus kelioms valandoms nuo prisiekusiųjų verdikto paskelbimo J. Bidenas ir jo administracija išlaiko pastarosiomis savaitėmis tvyrojusią tylą. Anksčiau prezidentas teigė pakomentuosiantis galutinį sprendimą.

Kol kas apklausos rodo, kad už D. Trumpą lapkritį nusiteikusiems balsuoti amerikiečiams verdiktas neturi didelės reikšmės jų sprendimui. Ketvirtadienį paskelbtoje JAV žiniasklaidos kanalų NPR, „PBS News Hour“ ir agentūros „Marist“ apklausoje vienas iš šešių apklaustųjų teigė, kad D. Trumpo paskelbimas kaltu sumažintų jų norą už jį atiduoti balsą. 67 proc. respondentų teigė, kad jų sprendimui neturėtų įtakos D. Trumpo paskelbimas kaltu, 76 proc. atsakė, kad tokios įtakos neturėtų ir išteisinimas. Apklausa atskleidė ir atvirkštinį efektą – tam tikros nedidelės grupės (gyvenantys provincijose (17 proc.), neturintys aukštojo išsilavinimo baltieji (14 proc.), respublikonai (10 proc.) teigė, kad D. Trumpo nuteisimas kaip tik dar labiau paskatintų už jį balsuoti.

2024 05 31 01:30
Spausdinti