Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
D. Trumpas tvirtina, kad pandemija beveik baigėsi, J. Bidenas jį kaltina nieko nedarant
BNS
Scanpix
D. Trumpas ir J. Bidenas.

Donaldas Trumpas ketvirtadienį kovingai gynė savo atsaką į COVID-19, o jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas pademonstravo visai kitokį stilių ir apkaltino prezidentą „nieko“ nedarant, kad pandemija baigtųsi.

Abiejų varžovų pasirodymai buvo suplanuoti tuo pačiu metu per skirtingas televizijas. J. Bidenas pateikdavo neefektingus, empatiškus, dažnai nuodugnius atsakymus rinkėjams, o D. Trumpas ugningai gynė savo darbą JAV prezidento poste.

D. Trumpas, kuris prieš lapkričio 3-iąją įvyksiančius rinkimus pagal populiarumą atsilieka nuo J. Bideno, ypač didelio spaudimo sulaukė dėl koronaviruso, jau nusinešusio per 217 tūkst. amerikiečių gyvybių ir smarkiai paveikusio ekonomiką.

Pandemijos pabaiga jau „visai arti“, su jam įprastu optimizmu tvirtino D. Trumpas, nors didelėse JAV dalyse naujų COVID-19 atvejų sparčiai daugėja.

Tačiau per televizijos NBC Majamyje surengtą D. Trumpo atsakinėjimo į klausimus renginį atkakliai spaudžiant vedėjui, prezidentas greit susierzino, ypač paklaustas apie savo ankstesnius vangius pasmerkimus, nukreiptus prieš šalies dešiniojo sparno ekstremistų grupes.

D. Trumpas atsisakė pasmerkti sąmokslo teorijų judėjimą „QAnon“, teigiantį , kad D. Trumpas kariauja slaptą karą su pasauline liberalia Šėtoną garbinančių pedofilų sekta.

„Nieko nežinau apie „QAnon“, – pareiškė D. Trumpas ir toliau gyrė „prieš pedofiliją nukreiptą“ šios neaiškios grupės poziciją.

Prezidentas ramiau atsakė į virtinę mažiau opių auditorijos užduotų klausimų. Vienas auditorijoje buvęs žmogus sukėlė plojimus, pasakęs D. Trumpui: „Jūsų nuostabi šypsena.“

„Pagieža neveikia“

J. Bideno pasirodymas per konkuruojančią televiziją ABC, priešingai, atspindėjo jo stabilią, bet iš esmės neryškią kampaniją. Buvęs viceprezidentas žadėjo sutaikyti abi partijas susiskaldžiusiame Vašingtone, taip pat griežtai kritikavo D. Trumpo indėlį kovojant su koronavirusu.

„Yra daugiau kaip 210 tūkst. mirusių žmonių, o ką daro jis? Nieko. Jis vis tiek nenešioja kaukių“, – per renginį Filadelfijoje apie D. Trumpą sakė J. Bidenas.

Šalyje tęsiantis dideliam politiniam susipriešinimui J. Bidenas žadėjo gerinti atmosferą. „Pagieža neveikia, – sakė jis. – Turime pakeisti savo bendravimą vieni su kitais.“

„Jei būsiu išrinktas prezidentu, pirmiausia – ir tai ne pokštas – paimsiu telefoną, paskambinsiu jiems [politiniams oponentams] ir pasakysiu: „Susitikime“, – tvirtino jis.

J. Bidenas ne kartą grįžo prie vienybės temos ir sakė, kad būtų prezidentas visiems amerikiečiams, įskaitant tuos, kurie balsavo prieš jį.

„Turime pagydyti šią šalį, – sakė jis. – Jei būsiu išrinktas prezidentu, negirdėsite, kad puldinėčiau rases, negirdėsite, kad skaldyčiau; stengiuosi vienyti.“

Rodydamas pagarbą auditorijai, J. Bidenas po televizinio renginio pabaigos dar pusvalandžiui pasiliko ant pakylos, kad atsakytų į papildomus klausimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 16 09:32
Spausdinti