Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TARPTAUTINIS PRIPAŽINIMAS
D. Trumpas žada išbraukti Sudaną iš terorizmą remiančių šalių sąrašo
BNS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė esąs pasirengęs išbraukti Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo.  

Tai yra reikšmingas paskatinimas civilių remiamai Sudano vyriausybei, šaliai siekiant atsikratyti ne vieną dešimtmetį turėto tarptautinės bendrijos atstumtosios statuso.  

D. Trumpas sakė, kad Sudanas, seniai siekęs būti išbrauktas iš terorizmą remiančių šalių sąrašo, sutiko išmokėti kompensacijas seniau įvykdytų išpuolių aukoms bei jų artimiesiems. Bendra kompensacijų suma sieks 335 mln. JAV dolerių (284,5 mln. eurų). „Pagaliau TEISINGUMAS Amerikos žmonėms ir DIDELIS žingsnis Sudanui!“ – parašė JAV prezidentas tviteryje ir pažadėjo, kad Sudanas bus išbrauktas iš juodojo sąrašo, kai tik bus „deponuoti“ pinigai kompensacijoms.  

Sudanas yra viena iš keturių šalių, įtrauktų į Vašingtono sudarytą terorizmą remiančių valstybių sąrašą. Likusios trys yra Iranas, Šiaurės Korėja bei Sirija. Tai smarkiai trukdo šalies ekonominiam vystymuisi, nes stambūs užsienio investuotojai nelinkę pažeisti JAV įstatymų.     

Sudanas į juodąjį sąrašą buvo įtrauktas 1993 metais, kai šalį valdė diktatorius Omaras al Bashiras, šalyje įtvirtinęs politinio islamizmo sistemą ir suteikęs prieglobstį tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įkūrėjui Osamai bin Ladenui.  

Konflikto draskoma šalis praėjusiais metais išgyveno istorines permainas, kai O. al Bashiras buvo nušalintas po daugiausiai jaunimo protestų prieš jo valdžią ir vėliau buvo suformuota civilių remiama pereinamojo laikotarpio vyriausybė. 

D. Trumpo paskelbtas pareiškimas liudija „tvirčiausią paramą Sudano pereigai prie demokratijos ir Sudano žmonėms“, sakė ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas (Abdala Hamdokas) – reformas palaikantis ekonomistas ir pagrindinis vyriausybės, dirbsiančios iki 2022 metais numatytų rinkimų, veidas. „Mums ruošiantis atsikratyti ankstesnio, nebeegzistuojančio Sudano režimo sunkiausio palikimo, aš norėčiau pakartoti, kad esame taiką mylintys žmonės ir niekada nepalaikėme terorizmo“, – parašė premjeras tviteryje.  

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borellis pavadino D. Trumpo sprendimą „itin reikšmingu“ ir išreiškė visapusišką paramą.  

Klausimai dėl kompensacijų

Pagal JAV įstatymus D. Trumpas gali išbraukti šalį iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo, o Kongresas gali per 45 dienas užginčyti šį sprendimą. Visgi svarbesnis faktas, kad Kongresas balsuos, ar suteikti Sudanui imunitetą nuo tolesnių reikalavimų atlyginti žalą – būtino žingsnio šiai besivystančiai šaliai, jeigu ji įsipareigoja sumokėti 335 mln. dolerių kompensacijų Sudano teritorijoje įvykdytų išpuolių prieš JAV aukų šeimoms.     

Daugiau kaip 200 žmonių žuvo per „al Qaeda“ įvykdytus JAV ambasadų Kenijoje ir Tanzanijoje sprogdinimus 1998 metais. Tuometinis JAV prezidentas Billas Clintonas į šiuos išpuolius atsakė iki šiol daug klausimų keliančiu raketų smūgiu vienai Chartumo pakraštyje įsikūrusiai  farmacijos įmonei.    

Teisės akto projektas dėl kompensacijų suskaldė Kongresą. Demokratai tvirtino, kad nesąžininga daugiau pinigų duoti JAV piliečiams, o ne afrikiečiams, kurie sudarė didžiąją dalį aukų. Kiti įstatymų leidėjai nori, kad būtų išmokėtos kompensacijos ir už kitas „al Qaeda“ atakas, pirmiausia – 2000 metais įvykdytą JAV eskadrinio minininko „USS Cole“ sprogdinimą.    

Per sproginimą Nairobyje žuvusių amerikiečių šeimų atstovė Edith Bartley sakė, kad, kompensacijos „pateisins mūsų diplomatų užsienyje auką“. „Aukos ir mūsų sąjungininkai regione, norintys, kad Sudanas iškiltų kaip ekonomiškai gyvybingas taikos regione rėmėjas, tikisi, kad Kongresas nedels imtis veiksmų šioms pastangoms paremti“, – pažymėjo ji pareiškime, išplatintame Baltųjų rūmų. Sudano atžvilgiu daugelį metų buvo vykdomos tarptautinio spaudimo kampanijos, be kita ko, už  O. al Bashiro „išdegintos žemės“ operacijas Darfūre, kurias JAV apibūdino kaip genocidą.  

Šaliai išgyvenant dramatiškus pokyčius, dalis pačių aktyvistų paragino išbraukti Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo. „Kad būtų paremta pereiga prie išimtinai civilių vadovaujamos demokratinės santvarkos, Kongresas turi priimti teisės aktą, kuriuo būtų atkurtas Sudano suverenus imunitetas ir šalis atsikratytų atstumtosios statuso“, – sakė Johnas Prendergastas, kartu su aktoriumi ir aktyvistu George'u Clooney įsteigęs fondą „The Sentry“, siekiantį pažaboti nešvarių pinigų, kuriais kurstomas konfliktas Afrikoje, srautus.     

Spaudimas dėl Izraelio 

D. Trumpo administracija tikisi panaudoti pažadą išbraukti Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo kaip svertą spaudžiant šią šalį normalizuoti santykius su Izraeliu, kaip praėjusį mėnesį padarė Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas.       

Iki JAV rinkimų likus vos dviem savaitėms, dar vienos svarbios arabų valstybės sprendimas pripažinti Izraelį būtų džiaugsmingai sutiktas D. Trumpo krikščionių evangelikų elektorato, uoliai palaikančio žydų valstybę. 

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo aptarė šį klausimą per apsilankymą Sudane praėjusį mėnesį. Tai buvo pirmas JAV diplomatijos vadovo vizitas Chartrume per 15 metų.   

Tačiau premjeras A. Hamdokas nelinkęs žengti tokio kontroversiško žingsnio. Anot jo, pereinamojo laikotarpio vyriausybė neturi įgaliojimų normalizuoti santykių su Izraeliu. Sudano aukščiausio rango generolas  Abdel Fattahas al Burhanas vasarį Ugandoje surengė istorinį susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 20 13:50
Spausdinti