Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


JAV AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS
D. Trumpo kandidatei į Aukščiausiąjį Teismą teks atremti griežtų klausimų laviną Senate
BNS
Scanpix
A. C. Barrett.

JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlyta kandidatė į Aukščiausiojo Teismo teisėjus Amy Coney Barrett antradienį stos prieš smarkiai susiskaldžiusį Senatą per pirmą klausimų ir atsakymų sesiją, respublikonams uoliai giriant jos tikėjimą ir kvalifikaciją, o demokratams ruošiantis užsipulti ją dėl sveikatos apsaugos.       

Laukiantiems nuožmiems politiniams susirėmimams toną davė pirmadienį įvykęs Kongreso aukštųjų rūmų Teismų komiteto posėdis, kuriame įstatymų leidėjai ir A. C. Barrett pasakė įžangines kalbas, temdomas koronaviruso šešėlio.    

Demokratai pasmerkė A. C. Barrett kandidatūros tvirtinimo procesą, pradėtą likus tik trims savaitėms iki lapkričio 3-osios prezidento rinkimų ir šaliai grumiantis su pandemija, jau nusinešusia beveik 215 tūkst. amerikiečių gyvybių. Jie šį procesą pavadino „apgaule“.     

Keturias dienas truksiantys svarstymai tikriausiai nepaveiks senatorių nuomonės ir neatskleis jokių šokiruojančių faktų, o demokratai, 100 vietų Senate užimantys 47 vietas, faktiškai neturi galimybių blokuoti A. C. Barrett paskyrimą.  

„Manau, žinau, kaip baigsis šis balsavimas“, – sakė Teismų komiteto vadovas respublikonas Lindsey Grahamas, užbaigęs pirmadienio posėdį.  

48 metų konservatyvių pažiūrų teisės profesorės kandidatūrą į Aukščiausiojo Teismo teisėjus D. Trumpas pasiūlė rugsėjo 26-ąją, praėjus aštuonioms dienoms po to, kai nuo vėžio mirė 87 metų liberalių pažiūrų teisėja ir moterų teisių vėliavnešė Ruth Bader Ginsburg.

Respublikonai džiūgauja dėl prognozuojamo A. C. Barrett paskyrimo į Aukščiausiąjį Teismą. Devynis narius turinčiame Teisme šiuo metu dirba penki konservatyvių pažiūrų teisėjai, ir A. C. Barrett paskyrimas gali daugeliui ateinančių metų tvirtai pakreipti šią teismų instituciją dešinėn.  

Tuo metu demokratai per šiuos svarstymus sieks priminti rinkėjams, kad ant kortos pastatyta milijonų amerikiečių sveikatos apsauga, ir įtikinti juos, kad D. Trumpas elgiasi itin neatsakingai, šaliai grumiantis su koronaviruso pandemija.          

Jie vaizduoja A. C. Barrett kaip tiesioginę grėsmę Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymui (Affordable Care Act, ACA) ir reiškia susirūpinimą, kad jos paskyrimas skubinamas siekiant užsitikrinti, kad ji jau dirbs Aukščiausiajame Teisme, kai šis lapkričio 10-ąją imsis nagrinėti skundą, kuriuo ginčijamas ACA.      

„Neteisėtas procesas“

A. C. Barrett kandidatūros tvirtinimo procesas, pradėtas nepaisant fakto, kad iki pirmadienio savo balsus rinkimuose jau atidavė 10 mln. amerikiečių, tapo politinės konfrontacijos arena.  

Pirmadienio posėdyje respublikonai uoliai gyrė teisėją kaip kompetentingą kandidatę, puoselėjančią šeimos vertybes. Tuo metu demokratų senatorius Sheldonas Whitehouse'as apibendrino savo partijos nepritarimą A. C. Barrett skyrimui pareiškęs, kad ji yra „teisminė torpeda“, paleista į ACA, užtikrinantį sveikatos priežiūrą milijonams amerikiečių.  

Posėdyje vaizdo ryšiu dalyvavusi demokratų kandidatė į viceprezidentus Kamala Harris savo ruožtu piktinosi „neatsakingu“ sprendimu apskritai rengti šiuos svarstymus pandemijos metu. Du Teismų komiteto nariai respublikonai yra tarp grupės asmenų, užsikrėtusių koronavirusu per protrūkį, siejamą su Baltaisiais rūmais.     

„Šis Aukščiausiojo Teismo teisėjo skyrimo procesas yra neteisėtas ir juo sąmoningai paminama žmonių valia“, – vėliau tviteryje parašė K. Harris, turėdama galvoje demokratų argumentus, kad rinkėjai turi nuspręsti, kas skirs teisėjos R. Bader Ginsburg įpėdinį.   

Respublikonų senatorius Mike'as Lee asmeniškai atvyko į posėdį ir pasakė savo kalbą nedėvėdamas kaukės, nors prieš dešimt dienų paskelbė, kad jam buvo diagnozuota koronaviruso infekcija. Tai išprovokavo kai kurių senatorių pasipiktinimą ir kalbas apie pavojų komiteto narių sveikatai.   

M. Lee kolega respublikonas Thomas Tillisas, kuriam taip pat buvo diagnozuota COVID-19, posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu. 

L. Grahamas atmetė raginimus įvesti privalomą senatorių ar personalo testavimą.  

„Tu rūpiniesi savo saugumu, tu valdai riziką ir tu eini į darbą, – sakė jis. – Politiniai oponentai man nenurodinės, kad turiu atlikti testus.“   

Demokratai ir jų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas reikalauja atidėti naujo Aukščiausiojo Teismo teisėjo paskyrimą po rinkimų. 

Tačiau D. Trumpas, viešosios nuomonės apklausose atsiliekantis nuo J. Bideno ir pirmadienį atnaujinęs savo rinkimų kampanijos keliones nepraėjus nė dviem savaitėms po to, kai susirgo koronavirusine infekcija, skuba paskirti A. C. Barrett. 

L. Grahamas sakė, kad galutinis balsavimas gali būti surengtas jau spalio 22 dieną. 

Uoli katalikė A. C. Barrett palankiai vertinama konservatyvių pažiūrų krikščionių, pritariančių jos pozicijai daugeliu klausimų, įskaitant griežtą nusistatymą prieš abortus ir tos pačios lyties asmenų santuokas.    

Teisėja, garsėjanti kruopščiai nugludintais teisiniais argumentais, žada būti apolitiška ir tvirtina galinti nubrėžti brūkšnį tarp savo tikėjimo ir savo teisinio vertinimo.   

„Politinius sprendimus turi priimti politinės valdžios šakos, išrinktos Tautos ir jai atskaitingos. Visuomenė neturėtų to tikėtis iš teismų, ir teismai neturėtų mėginti tai daryti“, – pabrėžė ji pirmadienio posėdyje.     

„Sutelkti dėmesį į esmę“

Respublikonai tvirtina, kad A. C. Barrett puolama dėl to, kad kairysis sparnas apskritai nusistatęs prieš religiją. Visgi pirmadienį tokio pobūdžio atakų nebūta.    

J. Bidenas įspėjo demokratus nekelti klausimų dėl teisėjos tikėjimo. 

Demokratai turėtų „sutelkti dėmesį į esmę“, sakė J. Bidenas, vykdamas į rinkimų kampanijos renginį Ohajuje.       

„Po mažiau nei mėnesio amerikiečiai praras savo sveikatos draudimą“, – kalbėjo jis. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 13 14:56
Spausdinti