Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


GERA PRADŽIA?
D. Trumpo pergalė Ajovoje sutvirtino jo lyderystę, tačiau politiko dar laukia ilgas kelias specialiai IQ iš JAV
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
D. Trumpas savo kampanijos būstinėje De Moine (Ajova).

Pirmadienį JAV Ajovos valstijoje įvyko vadinamosios sueigos (angl. caucuses), kuriose Respublikonų partijos nariai sprendė dėl partijos kandidato rudenį laukiančiuose prezidento rinkimuose. Kaip ir buvo tikėtasi, pergalę čia išplėšė buvęs JAV prezidentas ir rinkimų lyderiu laikomas Donaldas Trumpas. Vis dėlto ekspertai tikina – Ajovos valstija nėra itin geras lakmuso popierėlis sprendžiant apie tolesnę rinkimų eigą.

Buvęs JAV prezidentas, išankstiniais JAV žiniasklaidos skaičiavimais, laimėjo pirmą vietą, surinkęs daugiau nei 50 proc. balsų. Antroje vietoje rikiuojasi dabartinis Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, trečioje – buvusi Pietų Karolinos gubernatorė ir JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley. Ketvirtą vietą užėmė Vivekas Ramaswamy.

Dar nesuskaičiavus visų balsų, D. Trumpas pasirodė savo partijos būstinėje Ajovos sostinėje De Moine ant scenos, kur jį pasitiko kampanijos ir partijos narių plojimai ir skandavimai. Respublikonų kandidatas dėkojo Ajovos žmonėms. D. Trumpas taip pat nustebino ir retai kada perteikiama ne visuomenę skaldančia, o vienijančia žinute.

„Esu įsitikinęs, kad dabar yra laikas mūsų šaliai, mūsų žmonėms rinktis kartu, nesvarbu, ar esi demokratas, ar respublikonas, ar liberalas, ar konservatorius, – kalbėjo pergalę Ajovos sueigose iškovojęs D. Trumpas. – Būtų šaunu, jei susirinkę visi kartu galėtume ištaisyti pasaulį, problemas, visas mirtis ir kančias, kurias stebime. Noriu, kad tai būtų didelė dalis mūsų žinutės – mes susivienysime, ir tai nutiks greitai.“

2024 01 16 06:05
Spausdinti