Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


D. TRUMPO TEISMAI
D. Trumpo teismas artėja prie pabaigos: prisiekusieji pradeda savo svarstymus
IQ
Scanpix
D. Trumpo rėmėjai prie Manhatano baudžiamojo teismo.

Antradienį prokurorams per beveik penkias valandas pristačius savo baigiamąsias kalbas, trečiadienį svarstymus Donaldo Trumpo byloje Niujorke pradeda prisiekusieji. Anot JAV žiniasklaidos, galutinis verdiktas gali būti pasiektas per dieną arba užtrukti savaites.

Buvęs JAV prezidentas ir esamas Respublikonų partijos kandidatas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose šioje byloje yra kaltinamas sąmoningai klastojęs savo bendrovės „Trump Organization“ finansinius dokumentus, norėdamas nuslėpti 130 tūkst. JAV dolerių mokėjimus pornografinių filmų žvaigždei Stormy Daniels 2016 m. prezidentinės rinkimų kampanijos metu, kad ji tylėtų apie 2006 m. su D. Trumpu turėtus lytinius santykius.

Buvęs prezidentas šios bylos nagrinėjimo metu sulaukė pakartotinių įsakymų tylėti iš teisėjo Juano Merchano, nes užsipuolė prisiekusiuosius ir paties teisėjo šeimą, tačiau, kaip įprastai, D. Trumpas nevengė pareikšti nuomonės savo socialiniame tinkle „Truth Social“. „Kengūrų teismas! Korumpuotas ir konfliktiškas teisėjas. (...) Jo sprendimai byloje, kuri, visų teisės mokslininkų ir ekspertų teigimu, niekada neturėjo būti iškelta, pavertė šią bylą Bideno stumiama raganų medžiokle“, – trečiadienio rytą rašė D. Trumpas.

12 balandžio viduryje atrinktų ir priesaiką davusių prisiekusiųjų trečiadienį gauna teisėjo instrukcijas – vieninteles gaires, pagal kurias turėtų priimti savo vienbalsį sprendimą. Po to prisiekusieji tariasi tarpusavyje ir kilus klausimų raštu bendrauja su teismu, o šio proceso trukmės laikas nėra apibrėžtas ir gali trukti kelias valandas arba kelias savaites. Priimtas verdiktas garsiai perskaitomas teismo salėje ir, jei kaltinamasis prisiekusiųjų pripažįstamas kaltu, teisėjas jam paskiria bausmę.

Nors anksčiau buvo reikšta abejonių, ar pripažintas kaltu D. Trumpas praleistų kažkiek laiko už grotų (pagal jam pateiktus 34 kaltinimus didžiausia galima bausmė yra ketveri metai kalėjimo, bausmės veikiausiai būtų atliekamos tuo pačiu metu), pastarosiomis dienomis JAV žiniasklaidoje pasirodo priešingų pranešimų. Šie kaltinimai nėra smurtinio pobūdžio, o D. Trumpas neturi įrašų savo byloje, tad labiausiai tikėtina, jog teisėjas J. Merchanas jam skirtų baudą, mažiau tikėtina – namų areštas. Anot su JAV žiniasklaida kalbančių teisės ekspertų, Niujorke teisėjai turi itin platų veikimo lauką, o ir ši byla yra neeilinė, tad nuspėti teisėjo sprendimą itin sunku.

Perrinkimo lapkritį taip pat siekiantis dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas, šešias savaites tylėjęs apie oponento teismo procesus, prieš kelias dienas galiausiai pasiryžo šią tylą nutraukti. Amerikiečių leidiniui „Politico“ šaltiniai teigė, kad prezidentas ketina viešai pakomentuoti nuosprendį D. Trumpui, kai tik šis bus aiškus. Šią savaitę jo rinkimų kampanijos komanda nusprendė ir pati pasirodyti prie Manhatano baudžiamojo teismo pastato, antradienį ten buvo surengta spaudos konferencija, tarp Demokratų partiją palaikančių asmenų pasirodė JAV aktorius Robertas de Niro (kurį D. Trumpas vėliau iškoneveikė „Truth Social“). Demokratai, anot „Politico“, nerimauja dėl itin didelio žiniasklaidos D. Trumpo teismui skiriamo dėmesio ir savo pasirodymu stengiasi priminti rinkėjams apie J. Bideną, kuris rinkėjų apklausose nusileidžia respublikonų kandidatui.

2024 05 29 18:14
Spausdinti