Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JAV
D. Trumpui pareikšti baudžiamieji kaltinimai papildyta
BNS
IQ
Scanpix
D. Trumpas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltinamas sumokėjus pinigus už tylą pornografijos žvaigždei Stormy Daniels, praneša naujienų agentūra „Reuters“. D. Trumpas – pirmasis buvęs prezidentas JAV istorijoje, kuriam pareikšti baudžiamieji kaltinimai. Konkretūs kaltinimai kol kas nėra žinomi.

Anot amerikiečių dienraščio „The New York Times“, tyrimas dėl S. Daniels sumokėtų pinigų pradėtas dar 2016 m., tačiau jis užtruko, nes D. Trumpas buvo išrinktas prezidentu ir įgijęs neliečiamybę.

Pats D. Trumpas ginasi kaltinimų ir teigia esantis nekaltas. Jam pritaria ir kiti Respublikonų partijos nariai. Buvęs D. Trumpo viceprezidentas Mike'as Pence'as teigė, kad „beprecedenčiai kaltinimai“ kelia „pasipiktinimą“.

D. Trumpas antradienį turėtų prisistatyti į Manhatano apygardos prokuratūrą kartu su savo advokate, kur jam bus pareikšti kaltinimai.

Istorinis kaltinamasis aktas 76 metų respublikonui, neigiančiam bet kokius nusižengimus prieš rinkimus, nulėmusius jo patekimą į Baltuosius rūmus, neabejotinai turės įtakos dabartinėse rinkimų varžybose, kuriose D. Trumpas tikisi susigrąžinti prezidento postą.

Buvęs lyderis išgyveno du apkaltos procesus ir vertė prokurorus nertis iš kailio kitose bylose – nuo dalyvavimo JAV Kapitolijaus šturme iki iš Baltųjų rūmų dingusių įslaptintų dokumentų. Tačiau galiausiai teisme atsidurs dėl skandalo, susijusio su 44 metų suaugusiųjų filmų aktore S. Daniels.

D. Trumpo advokatė Susan Necheles naujienų agentūrai AFP teigė mananti, jog kaltinimai jam bus pareikšti kitos savaitės antradienį.

Per kaltinamąjį aktą kaltinamasis supažindinamas su jam pateiktais kaltinimais ir paprastai pateikia savo pareiškimą dėl kaltės pripažinimo. Tuomet teisėjas nusprendžia, ar kaltinamasis turėtų būti paleistas už užstatą, ar suimtas.

Manhatano apygardos prokuroro Alvino Braggo biuras patvirtino, kad ketvirtadienio vakarą susisiekė su D. Trumpo advokatais, kad suderintų kaltinamojo akto perdavimą Niujorke – tuo metu bus atskleisti jam pateikti kaltinimai kriminaliniais nusikaltimais.

Buvęs JAV lyderis apkaltą pavadino politiniu persekiojimu ir kišimusi į rinkimus, pyko ant prokurorų ir savo oponentų demokratų, žadėjo, kad tai atsigręš prieš jo įpėdinį, prezidentą Joe Bideną.

Pasiuntus į teismą dėl to, kas, kaip pranešė CNN, gali būti 30 kaltinimų, susijusių su sukčiavimu versle, paprastai paimami pirštų atspaudai ir padaroma nuotrauka, galbūt net uždedami antrankiai.

Respublikonų stovykloje D. Trumpo sąjungininkai ir sūnūs tai pasmerkė – anot jų, tai yra kerštas siekiant sužlugdyti jo 2024-ųjų kampaniją.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, tikėtinas šio verslo magnato varžovas dėl partijos nominacijos, kaltinimus pavadino neamerikietiškais, o Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy pareiškė, kad jie nepataisomai pakenkė šaliai.

Aukšto rango demokratas Adamas Schiffas, buvęs vyriausiuoju prokuroru pirmosios D. Trumpo apkaltos 2019-aisiais procese, pavadino tai skatinančiu susimąstyti ir precedento neturinčiu įvykiu.

„Buvusio prezidento apkaltinimas ir areštas yra unikalus atvejis visoje Amerikos istorijoje, – pareiškime teigė jis. –Tačiau toks pat yra ir neteisėtas elgesys, dėl kurio D. Trumpas buvo apkaltintas.“

S. Daniels prisiekusiųjų sprendimą sutiko su jai būdingu žaismingu stiliumi.

„Gaunu tiek daug žinučių, kad nespėju į jas atsakyti... taip pat nenoriu išpilti šampano“, – tviteryje rašė ji, panaudodama grotažymę „TeamStormy“.

2023 03 31 06:50
Spausdinti