Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Dar vienas antausis Kremliui: Rusijos deimantai ES nespindės
BNS
Scanpix

Po ilgų derybų ir ginčų Europos Sąjunga trečiadienį įvedė sankcijas Rusijos valstybinei deimantų milžinei „Alrosa“ ir jos vadovui, uždrausdama brangakmenių importą dėl karo Ukrainoje.

Gruodį ES susitarė uždrausti iš Rusijos eksportuojamus deimantus, griežtindama sankcijas artėjant antrosioms plataus masto karo Ukrainoje metinėms.

27 šalių blokas įtraukė didžiausią pasaulyje deimantų gavybos bendrovę „Alrosa“ ir jos vadovą Pavelą Marinyčevą į juodąjį sąrašą, į kurį atsidūrusiems asmenims taikomas draudimas išduoti vizas ir turto įšaldymas ES.

Blokas teigė, kad bendrovė, kuriai sukuria 90 proc. Rusijos deimantų produkcijos, „yra svarbi ekonomikos sektoriaus, iš kurio vyriausybė gauna nemažai pajamų, dalis“.

2022 metais Rusijos deimantų eksportas siekė apie 4 mlrd. dolerių (3,65 mlrd. eurų).

Iki rugsėjo bus palaipsniui uždrausta įvežti rusiškus deimantus, apdirbtus trečiosiose šalyse.

ES draudimas priimtas po kelis mėnesius trukusių kruopščių derybų su Didžiojo septyneto (G-7) šalimis dėl Rusijos deimantų atsekamumo sistemos sukūrimo.

Belgija, kurioje įsikūręs didžiausias pasaulyje prekybos deimantais centras, reikalavo, kad būtų sukurta sistema, kuri užtikrintų bet kokio embargo veiksmingumą.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, ES jau įvedė 12 precedento neturinčių sankcijų paketų Maskvai.

Tačiau Rusijos ekonomika iki šiol sugebėjo prisitaikyti prie sankcijų ir konflikto sukeltų padarinių. Kremlius gruodį pažadėjo apeiti į naują ES sankcijų paketą įtrauktą draudimą importuoti rusiškus deimantus.

2024 01 03 13:43
Spausdinti