Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


GRĖSMĖ ŠALIAI
Dar vienas smūgis D. Trumpui: dukterėčia memuaruose atskleidžia tamsiąją jo pusę
BNS ir IQ
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Sukčius, kuriam niekada negana. Taip liepos 14 d. JAV leidyklų lentynose pasirodyti turinčioje atsiminimų knygoje „Per daug ir niekad negana: kaip mano šeima sukūrė pavojingiausią žmogų pasaulyje“ JAV prezidentą Donaldą Trumpą apibūdina jo dukterėčia Mary Trump.

55-erių M. Trump, vyriausiojo D. Trumpo brolio Fredo Trumpo Jaunesniojo dukra, turinti klinikinės psichologės specialybę, kritikuoja prezidentą, jį vadina „sociopatu“ ir teigia, kad jo „perdėtas pasitikėjimas savimi ir sąmoningas abejingumas“ kelia grėsmę šaliai.

240 puslapių memuaruose detaliai pateikiami įvykiai, kuriuos autorė vaikystėje matė viešėdama senelių namuose Niujorko Kvinso rajone, kur augo D. Trumpas ir jo keturi broliai bei seserys. „Ji aprašo traumų, destruktyvių santykių ir tragiško nepriežiūros bei smurtavimo derinio košmarą“, – trumpoje knygos anotacijoje nurodo atsiminimų išleidimu besirūpinanti leidykla „Simon & Schuster“.

Knyga turėtų pasirodyti D. Trumpui itin sudėtingu metu – įsibėgėjus lapkritį numatytų prezidento rinkimų kampanijai, jis, skirtingų apklausų duomenimis, smarkiai atsilieka nuo pagrindinio varžovo, demokrato Joe Bideno, yra kaltinamas negebėjimu tvarkytis su koronaviruso pandemija, abejingumu šalį apėmusiai kovos su rasizmu bangai.

Sunaikino tylėjimu ir neveiklumu

M. Trump knygoje „Per daug ir niekad negana: kaip mano šeima sukūrė pavojingiausią žmogų pasaulyje“ rašo, kad jos senelio, D. Trumpo tėvo Fredo Trumpo Vyresniojo, elgesys „sunaikino jo vyriausiąjį sūnų“ Fredą, autorės tėvą. „Donaldas, sekdamas mano senelio pavyzdžiu, bendrininkaujant jo seserims, taip pat savo tylėjimu ir neveiklumu, sunaikino mano tėvą“, – CNN gautoje kopijoje rašo M. Trump, kurios tėvas dėl alkoholizmo komplikacijų mirė 1981-aisiais, būdamas 42 metų.

Vienintelė priežastis, kodėl D. Trumpas išvengė jos tėvo likimo, M. Trump teigimu, yra tai, kad jo asmeninės savybės puikiai tarnavo tėvo interesams. „Būtent tai sociopatai ir daro: jie pasirenka kitus ir naudoja savo tikslams siekti – negailestingai ir efektyviai, netoleruodami pasipriešinimo ar nepritarimo“, – autorę cituoja CNN. JAV prezidentą M. Trump lygina su trejų metų berniuku, kuris „niekada nebuvo mylimas“, ir tvirtina, kad jo savimeilė – itin trapi, todėl „yra daroma viskas, kad ji nuolat būtų stiprinama, nes giliai viduje [D. Trumpas} žino, kad nėra tas, kuo dedasi esąs“.

Memuaruose taip pat rašoma, kad perrinkimo siekiantis JAV prezidentas sumokėjo kitam jaunuoliui, kad už jį išlaikytų stojamuosius egzaminus į Pensilvanijos universitetą. D. Trumpas esą jaudinosi, kad jo rezultatai nebus pakankami. JAV Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Sarah Matthews tokius kaltinimus pavadino „absurdiškais“ ir visiškai „neteisingais“.

M. Trump knygoje teigia, kad ji buvo pagrindinis laikraščio „The New York Times“ tyrimo dėl D. Trumpo finansų ir mokesčių šaltinis. Pulitzerio premiją pelnęs tyrimas parodė, kad prezidentas galėjo gauti daugiau kaip 400 mln. dolerių (353,7 mln. eurų) šiandienos kursu iš tėvo nekilnojamojo turto imperijos, daugiausia per nesąžiningas mokesčių schemas.

M. Trump knyga „Per daug ir niekad negana: kaip mano šeima sukūrė pavojingiausią žmogų pasaulyje“ – antroji atsiminimų knyga, pasirodžiusi šiais metais apie JAV prezidento asmeninį ir politinį portretą. Jos, taip pat kaip ir buvusio JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėjo Johno Boltono knygos „Kambarys, kur tai nutiko: Baltųjų rūmų memuarai“, leidybą JAV Baltųjų rūmų administracija bandė stabdyti. Tačiau nei vienu, nei kitu atveju to padaryti nepavyko.

CNN teigimu, M. Trump knygoje nekalbama apie tai, kas kasdieną vyksta JAV prezidento kabinete, tačiau pateikia vertingų įžvalgų apie tai, kaip D. Trumpas tapo nekilnojamojo turto magnatu ir televizijos žvaigžde. S. Matthews teigė, kad M. Trump knyga yra parašyta, siekiant patenkinti „pačios autorės finansinius lūkesčius“.

2020 07 09 05:28
Spausdinti