Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Daugiapolė netvarka: 2024-aisiais pasaulis turi pasistengti ištrūkti iš užburto nesaugumo rato
Patrickas Foulisas
The Economist.
Daugiapolė netvarka.

2023-iesiems artėjant į pabaigą Afrikoje, Ukrainoje, Izraelyje ir Gazoje liepsnoja karai. Šios krizės žalingos jau pačios savaime. Pridėjus JAV prezidento rinkimus, 2024 m. po Antrojo pasaulinio karo susiklosčiusi pasaulinė tvarka gali ir neatlaikyti.

Šio amžiaus trečiojo dešimtmečio grėsmės neišvengiamos. Pirmą kartą nuo XIX a. Vakarų indėlis kaip pasaulio BVP dalis sumažėjo iki 50 proc. Tokios šalys kaip Indija ir Turkija mano, kad po 1945 m. sukurtos pasaulinės institucijos neatliepia jų rūpesčių. Kinija ir Rusija norėtų apskritai sugriauti šią sistemą. JAV ūkis vis dar pirmauja, bet šios šalies vienapoliškumo laikotarpis jau baigėsi. Jos sąjungininkų Europoje ir Japonijos ekonomika santykinai smunka. Vidurinės klasės amerikiečiai ne itin noriai palaiko pasaulinį JAV vaidmenį, o Respublikonų partija net linksta į izoliacionizmą.

2023 m. pradžioje Joe Bideno administracijos užsienio politika rodė, kad JAV aktyviai bando prisitaikyti prie šios naujos realybės. Šalis siekė tapti selektyvesne, netgi savanaudiškesne supervalstybe. Perskirstant prioritetus ir siekiant labiau pasipriešinti Kinijai, buvo priimti sprendimai pasitraukti iš Afganistano ir perkelti išteklius į Aziją. Buvo atgaivinti ryšiai su Ramiojo vandenyno regiono valstybėmis ir Europa, kur buvo išplėstos NATO pajėgos ir palaikoma Ukraina. Siekiant susilpninti priešininkus, buvo įvestas energijos ir technologijų embargas, kuris Vakarams atsiėjo visai nedaug. Ne itin vykusiai sugalvotos subsidijos vidaus pramonei vis dėlto davė postūmį: 2023 m. viduryje JAV gamyklų statybos pasiekė aukščiausią lygį nuo 1950-ųjų.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 24 06:45
Spausdinti