Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


RUSIJOS PILIEČIŲ IŠKELDINIMAS IŠ LATVIJOS
Dėl imigracijos įstatymų nesilaikymo iš Latvijos iškeldinama bent 1213 Rusijos piliečių
BNS
Alfa.lt
Rusijos pasas.

Mažiausiai 1 213 Rusijos piliečių, kurie nesilaikė imigracijos įstatymo nuostatų ir nepateikė prašymų išduoti leidimus gyventi, bus iškeldinti iš Latvijos, naujienų agentūrai LETA pranešė latvių Pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba (PMLP).

Šie 1 213 asmenų iki termino pabaigos – lapkričio 30 dienos – nepateikė dokumentų, reikalingų prašymui išduoti leidimą gyventi šalyje, ir Latvijos pareigūnai neturi informacijos, kad šie asmenys būtų išvykę iš šalies.

Iš Rusijos piliečių, kurie delsė atlikti būtinus veiksmus, kad susitvarkytų savo gyvenamosios vietos Latvijoje statusą, 1344 pateikė dokumentus leidimui gyventi Latvijoje gauti iki lapkričio 30 dienos. Iki šiol surinkta informacija rodo, kad dar 904 asmenys kirto Latvijos išorinę sieną ir išvyko iš šalies, praneša Pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba.

Galutinis asmenų, kurie turės išvykti iš Latvijos dėl įstatymo nesilaikymo, skaičius dar nenustatytas, nes 2024 metų sausio 3 dieną baigsis Rusijos piliečių, kuriems taikomi imigracijos įstatymo pakeitimai ir kurie iki 2023 metų gruodžio 31 dienos nesikreipė dėl nuolatinio Europos Sąjungos gyventojo statuso, leidimų nuolat gyventi galiojimas.

Šis terminas taikomas tik tiems asmenims, kurie iki lapkričio 30 dienos pakartotinai laikė latvių kalbos testą, pabrėžė Pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba.

Jei kalbos testo išlaikyti nepavyko, migracijos tarnyba pabrėžia, kad iki šių metų gruodžio 31 dienos reikia pateikti prašymą išduoti leidimą gyventi, kuris leistų asmeniui gyventi Latvijoje dar dvejus metus ir toliau gauti socialines ir sveikatos priežiūros paslaugas kaip ir anksčiau.

Imigracijos įstatyme numatyta, kad Rusijos piliečiams išduotų leidimų nuolat gyventi galiojimas baigiasi 2023 metų rugsėjį. Norėdami toliau gyventi Latvijoje, jie turėjo kreiptis dėl ES nuolatinio gyventojo statuso, tačiau, norėdami jį gauti, PMLP turėjo pateikti dokumentus, įrodančius, kad bent minimaliai moka valstybinę kalbą ir turi pakankamai finansinių išteklių.

Prieš pat įsigaliojant šioms nuostatoms, Saeima nusprendė iš dalies pakeisti Imigracijos įstatymą, suteikdama Latvijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams dar dvejus metus išlaikyti latvių kalbos testą, kad galėtų toliau teisėtai gyventi Latvijoje.

Be to, nuo rugsėjo Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai turėjo gauti bent laikiną leidimą gyventi šalyje. PMLP teigimu, tiems Rusijos piliečiams, kurie nieko nepadarė, kad sureguliuotų savo statusą Latvijoje, bus panaikinti leidimai gyventi šalyje ir jiems bus išsiųsti laiškai su prašymu išvykti iš šalies.

Anot PMLP, tiems Rusijos piliečiams, kurie nieko nepadarė, kad sureguliuotų savo statusą Latvijoje, bus panaikinti leidimai gyventi šalyje ir jiems bus išsiųsti laiškai su prašymu išvykti iš šalies.

Imigracijos įstatymo pakeitimuose numatyta, kad Rusijos piliečiai, dėl pateisinamų priežasčių neišlaikę latvių kalbos testo, gali prašyti leidimo gyventi šalyje ne ilgiau kaip dvejus metus, per kuriuos jie turi išlaikyti testą.

2023 12 28 11:41
Spausdinti