Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


COVID-19
Dėl naujo COVID-19 varianto JK uždraus atvykti į šalį iš šešių Afrikos valstybių
BNS
Unsplash

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pranešė uždrausianti atvykti į šalį iš šešių pietinių Afrikos valstybių, Pietų Afrikoje aptikus naują COVID-19 variantą su nemažai mutacijų.

„Ankstyvas šio varianto požymis yra tas, kad jis gali būti labiau užkrečiamas nei delta atmaina, o šiuo metu mūsų turimos vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš jį“, – kalbėjo sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas.

Jis sakė, kad naujasis variantas, kuris laikomas atsakingu už „eksponentinį“ naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą Pietų Afrikoje ir kuris taip pat buvo nustatytas keliautojams iš šios šalies Botsvanoje ir Honkonge, iki šiol Britanijoje aptiktas nebuvo.

Tačiau S. Javidas nurodė, kad britų mokslininkai yra „giliai sunerimę“, ir atsargumo sumetimais nuspręsta nuo penktadienio 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku sustabdyti visus skrydžius iš Pietų Afrikos, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

„Kiekvieną, atvyksiantį iš tų šalių nuo sekmadienio 4 val. ryto, reikalausime karantinuotis viešbučiuose“, – pridūrė jis.

„Jei kas nors atvyktų anksčiau, jie turėtų savarankiškai izoliuotis namuose ir atlikti PGR testą antrą ir aštuntą dieną, – kalbėjo sveikatos apsaugos sekretorius. – O jei kas nors atvyko iš bet kurios iš tų šalių per pastarąsias 10 dienų, mes paprašytume jų atlikti PGR testus.“

Britanija yra viena labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19 šalių – nuo protrūkio pradžios praėjusių metų pradžioje mirė apie 144 000 žmonių.

Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius išlieka didelis – per praėjusią parą buvo užregistruota daugiau nei 47 000 atvejų, tačiau daugiau nei 80 proc. 12 metų ir vyresnių žmonių yra paskiepyti dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis.

Kone 29 proc. žmonių jau gavo trečią, stiprinamąją dozę, vyriausybei stengiantis sumažinti spaudimą sveikatos priežiūros paslaugoms žiemos mėnesiais, kai plinta daug kitų sezoninių kvėpavimo takų ligų.

JK vyriausybė sulaukė plačios kritikos dėl savo sprendimų dėl karantino ir socialinio atstumo ankstyvosiomis pandemijos savaitėmis.

Praėjusį mėnesį paskelbtoje JK parlamento ataskaitoje nurodoma, kad Britanija pernelyg lėtai pradėjo taikyti izoliavimą užsikrėtusiesiems ir klaidingai ėmėsi „švelnių sienų kontrolės priemonių“ tik toms šalims, kur epidemiologinė padėtis buvo prasta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 26 08:46
Spausdinti