Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTIEJI RŪMAI
Demokratai pateikė D. Trumpo apkaltos aktą JAV Atstovų Rūmams
BNS
Scanpix

JAV demokratai antradienį inicijavo antrą apkaltos procesą prezidento Donaldo Trumpo atžvilgiu, jei viceprezidentas Mike'as Pence'as ir vyriausybė nepašalintų jo iš pareigų.

Demokratai pateikė Atstovų Rūmams rezoliuciją, raginančią M. Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir pašalinti D. Trumpą iš Baltųjų rūmų.

Atstovų Rūmų respublikonai užblokavo skubų balsavimą dėl rezoliucijos, o demokratai savo ruožtu pateikė apkaltos D. Trumpui aktą dėl „sukilimo kurstymo“ dėl jo vaidmens trečiadienį jo šalininkams šturmuojant JAV Kapitolijų.

Ultimatumas, kuris grasina sugriauti vieną kadenciją dirbusio prezidento būsimus politinius užmojus, bus siautulinga ketverių metų kontroversijų kulminacija prieš jo įpėdinio Joe Bideno inauguraciją sausio 20-ąją.

D. Trumpas pastarosiomis dienomis daugiausia tylėjo – padarė keletą pareiškimų ir nerengė spaudos konferencijų. Jo mėgstama platforma „Twitter“ užblokavo jo paskyrą dėl kalbos, kuri gali kurstyti smurtą.

Kaip pranešama, jis planuoja antradienį keliauti į Teksasą. Tai bus viena iš paskutinių jo kaip prezidento kelionių. Pranešama, kad ten jis kalbės apie sėkmę įgyvendinant savo pažadą pastatyti sieną pasienyje, kad imigrantai iš Meksikos nepatektų į JAV.

JAV Kapitolijaus pastatas pirmadienį buvo atviras įstatymų leidėjams ir darbuotojams, tačiau buvo griežtai saugomas, o po trečiadienio D. Trumpo šalininkų šturmo, per kurį žuvo penki žmonės, jis buvo aptvertas metaline tvora.

„Gindami mūsų konstituciją ir demokratiją, veiksime skubiai, nes šis prezidentas kelia betarpišką grėsmę jiems abiem“, – sekmadienį pabrėžė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi.

„Bėgant dienoms prezidento tebevykdomo puolimo prieš mūsų demokratiją siaubas yra suintensyvėjęs, todėl reikia nedelsiant imtis veiksmų“, – pridūrė N. Pelosi.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai jau buvo surengę apkaltą D. Trumpui 2019 metų gruodį, kaltindami prezidentą spaudus Ukrainos vadovą surasti politiškai kompromituojančios medžiagos prieš jo varžovą J. Bideną.

Galiausiai prezidentas buvo išteisintas Senate, kur daugumą turėjo respublikonai.

Nors laiko lieka vis mažiau, demokratai tikriausiai surinks Atstovų Rūmuose pakankamai balsų, kad D. Trumpui dar kartą būtų pareikšta apkalta. Šį žingsnį gali palaikyti netgi kai kurie respublikonai.

Vis tik jie vargu ar užsitikrins dviejų trečdalių balsų daugumą, kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu 100 narių turinčiame Senate ir atstatydintas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 11 19:48
Spausdinti