Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


Dešimtoji karo Ukrainoje diena: naujausios žinios iš fronto nuolat pildoma
Alfa.lt
Unian
Žitomiro mokyklos griuvėsiai po raketos smūgio.

23:43 Oro pajėgos apibendrino dieną: Rusijos okupacinės pajėgos prarado aštuonis lėktuvus ir sraigtasparnius.

23.39 Europos Sąjunga (ES) skirs pusę milijardo eurų padėti pabėgėliams, kurie ES galės gyventi metus laiko.

23.30 Pranešama, kad Kanadoje nėra lėktuvų, kuriuos būtų galima perduoti Ukrainai.

23.12 Charkovą vėl sukrėtė galingi sprogimai.

23.11 Rusija meta galingas nepilotuojamas aviacines bombas į Černigovą, teigia regioninės valstybės administracijos vadovas.

22:53 Tūkstantinė žmonių minia Prancūzijoje išėjo protestuoti dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje

22:40 V. Putinas sako, kad 70 proc. rusų palaiko karą Ukrainoje.

22:25 V. Putinas nurodė sudaryti sankcijas Rusijai įvedusių šalių sąrašą.

22:03 Pagalba Ukrainai: užsieniečiai rezervuojasi kambarius „Airbnb“ net neplanuodami atvykti.

21:51 Joe Bidenas rusams: „Aš netikiu, kad jūs norite šio karo“.

21:47 Kijeve buvo surengta spaudos konferencija su į nelaisvę paimtais okupantais.

21:36 V. Zelenskis ragina ukrainiečius išvaryti rusus iš šalies: „Eikite į puolimą, okupacija laikina“

21:19 Pacientai buvo išvežti iš psichoneurologinės mokyklos, kurią anksčiau užgrobė Rusijos armijoje tarnaujantys čečėnai „kadyrovcai“.

20:59 Rusai numetė bombas ant karinio Charkovo miestelio, keturi žuvę.

20:42 Beveik 1,37 mln. žmonių paliko Ukrainą nuo Rusijos invazijos pradžios, rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys.

20:21 Virš Kramatorsko buvo numušta priešo sparnuotoji raketa.

...

20:13 Belgorode nugriaudėjo du sprogimai.

19:32 Rusijos kariuomenė vis dar kontroliuoja Energodaro miesto perimetro liniją Zaporožės srityje ir yra prie atominės elektrinės, skelbia miesto meras.

19:25 Rusijos lėktuvai negailestingai bombarduoja Charkovo miesto infrastruktūrą.

19:06 Tu-22 strateginiai Rusijos pajėgų bombonešiai skrido iš Krymo į Nikolajevą.

18:56 „Nexta“ praneša, kad pirmadienį įvyks trečiosios derybos tarp Rusijos ir Ukrainos.

18:44 Rusijos kariai paliko Enerhodarą. Miestą kontroliuoja vietos valdžia.

18:31 Raudonasis kryžius patvirtino, kad Mariupolio ir Volnovachos humanitarinių koridorių šiandien atidaryti nepavyks.

18:06 Zaporožės srities karinė administracija praneša, kad srities centras ruošiasi gynybai. Visos srities įmonės perorientavo gamybą vien šiam tikslui.

17:56 Očakove numuštas Rusijos lėktuvas, pilotas paimtas į nelaisvę.

17:20 Irpenės (Kijevo sritis) gyventojai praneša, kad mieste vėl pastebėta rusų technikos kolona. Dėl šio miesto kelias dienas vyksta instensyvūs mūšiai.

17:11 Mikolaivo administracija praneša, kad iš miesto išvytos visos Rusijos pajėgos.

17:09 Enerhodaro (kur yra Zaporožės AE) administracija pranešė, kad okupacinės pajėgos blokuoja miestą ir neleidžia tiekti maisto bei medikamentų.

16:32 Ukrainos kariuomenė informuoja, kad Bučioje (Kijevo prieigos) nuo žaizdų mirė 2 vaikai. Greitoji medicinos pagalba negalėjo jų pasiekti dėl nesiliaujančio Rusijos pajėgų apšaudymo.

16:19 „Forbes“ praneša, kad Ukrainoje Rusija jau prarado karinės technikos už apytikriai 3 mlrd. JAV dolerių.

16:15 Odesoje ukrainiečių priešlėktuvinė gynyba numušė Rusijos lėktuvą, praneša srities karinė administracija.

15:57 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Charkivo apylinkėse trofėjais paimta apie 30 rusiškos technikos vienetų, įskaitant tankus ir 1 salvinės ugnies kompleksą – sunkųjį liepsnosvaidį TOS-1.

15:39 Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas praneša, kad iš užsienio kautis už tėvynę sugrįžo daugiau nei 60 000 ukrainiečių.

15:08 Kijevo srities karinės administracijos žiniomis, Rusijos armijoje tarnaujantys čečėnai „kadyrovcai“ Borodiankoje užgrobė psichoneurologinę ligoninę su 600-ais pacientų ir užminavo pastatą. Informacija vis dar tikrinama.

15:07 Ukrainos kariuomenė skelbia vaizdo įrašą apie netoli Charkivo sunaikintą rusų technikos koloną.

...

14:29 Ukrainos kariuomenė praneša, kad ties Mikolaivu ukrainiečių jūrų pėstininkai šiandien jau numušė 4 rusų sraigtasparnius.

14:11 Černihive į nelaisvę paimtas miestą bombardavęs rusų lėktuvo Su-34 pilotas.

...

13:25 Volnovachai (Donecko sritis) okupantų pažadėtas evakuacijos koridorius taip pat neveikia – Rusijos pajėgos tęsia apšaudymą.

13:21 Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Gradus Research“ duomenimis, 82 proc. ukrainiečių tiki savo šalies pergale kare.

13:00 Mariupolio administracija praneša, kad Rusijos pajėgos nenutraukia ugnies ir anksčiau sutarta gyventojų evakuacija neįmanoma.

12:36 Ukrainos kariuomenė skelbia, kad jos daliniai pradėjo kontrpuolimą Charkivo apylinkėse. Pasak ukrainiečių, jie perima iniciatyvą, nes Rusijos pajėgos demoralizuotos ir blogai aprūpinamos. Be to, iš šio fronto ruožo atitraukti iš pseudorespublikų suvežti daliniai.

12:33 Protestai tęsiasi okupuotame Melitopolyje. Žmonių negasdina įspėjamoji okupantų ugnis.

...

12:13 Okupantų raketos smūgis į Bila Cerkvoje (Kijevo sritis) esančius privačius pastatus pavertė juos griuvėsiais. Skelbiama, kad yra sužeistų, bet tikslūs skaičiai nepranešami, apgadinta 20 namų.

11:34 Nepaisant Rusijos skelbtos informacijos, iš Mariupolio atvertame humanitariniame koridoriuje susiduriama su nesklandumais. Anot Pavlo Kirilenko, Donecko srities administracijos vadovo, vadinamasis „tylos“ patvirtinimas 10:55 val. gautas tik Donecko srityje, o toliau maršrute esančioje Zaporižės srityje vyksta kautynės. P. Kirilenko teigė su Rusija derinantis ir tolesnio „tylos“ režimo patvirtinimą visame civilių evakuacijos iš Mariupolio maršrute.

11:26 Ukrainos ginkluotosios pajėgos skelbia, kad prieš valandą Ukrainos kareiviai numušė dar vieną Rusijos karinį sraigtasparnį.

11:18 „Nexta“ praneša, kad rusų pajėgos susprogdino geležinkelio bėgius Irpinėje (Kijevo sritis), todėl civilių evakuoti traukiniais nebėra įmanoma. Irpinės meras pranešė, kad visi geležinkelio stotyje laukę žmonės bus evakuoti autobusais.

11:05 Enerhodaro (Zaporižės rajonas) miesto meras Dmitrijus Orlovas skelbia, kad gaisrininkai atstatė miesto elektros ir vandens tiekimą. Zaporižės atominė elektrinė veikia puikiai. Miesto taryba vykdo savo pareigas, nors ir ne tarybos pastate, kurį užgrobę okupantai.

11:00 Vakar vakare Rusijos lėktuvai smogė Žitomiro šarvuočių gamyklai. Sužeisti du žmonės. Apie tai pranešė Žitomiro regiono karinės administracijos vadovas Vitalijus Bunečka.

10:45 Chersono gyventojai protestuoja prieš okupantus, šie atsako šūviais į orą.

10:43 Ukrainos gynybos ministro Oleksejaus Reznikovo teigimu, į šalį kovoti su Rusija iki šiol iš užsienio grįžo 66 tūkst. vyrų.

10:25 „Okhmatdyt“ vaikų ligoninės Kijeve direktorius Volodymyras Žovniras ir budintis gydytojas Andrius Visockis teigia, kad naktį prie pat ligoninės sprogusi raketa išlaužė centrinio pastato duris, išdaužė devinto aukšto langus. A. Visockis sakė, kad naktį gavus tris prašymus iš Kijevo regiono padėti ten esantiems vaikams su šautinėmis žaizdomis, dėl priešo blokados dviems iš jų gydytojai negalėjo padėti. Naktį abu vaikai mirė.

10:23 Iš Mariupolio planuojama evakuoti virš 200 tūkst. gyventojų, praneša „Nexta“.

10:20 Sumų karinės administracijos vadovas Dmitrijus Živytskis skelbia, kad paryčiais miesto prieigose pradėjo sproginėti sviediniai, Rusijos lėktuvai apšaudė infrastruktūros objektus. Jo teigimu, šiuo metu padarytos žalos įvertinti neįmanoma, nes vis dar tęsiasi artilerijos apšaudymas.

10:13 Naktį Černihivo gyventojai užfiksavo galingą sprogimą.

10:03 Mariupolyje prasidėjo evakuacija humanitariniais koridoriais.

09:57 Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, priešas jau neteko daugiau nei 10 tūkst. karių, 39 lėktuvų, 40 sraigtasparnių, 105 artilerijos sistemų, 409 automobilių, 19 priešlėktuvinių kompleksų, 50 salvinės ugnies sistemų, 269 tankų, 3 dronų, 2 laivų.

09:45 Nikolajevo (Pietų Ukraina) karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas paragino gyventojus nesidalinti nepatikrinta informacija, o tik ta, kurią patys matė savo akimis ir užfiksavo nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Jo teigimu, „priešas kariauja dezinformacijos karą“ ir siekia tarp žmonių netikromis naujienomis paskleisti paniką arba sutrikdyti darnius veiksmus siekiant apsiginti ar apsisaugoti.

Naktis Nikolajeve praėjo ramiai, pasak V. Kimo, priešas telkia pajėgas gretimuose kaimuose, tačiau Nikolajevas ruošiasi juos atmušti.

09:18 Prezidento patarėjas Michailas Podoliakas patvirtino žinią dėl šiandien Mariupolyje ir Volnovachoje atveriamų humanitarinių koridorių.

09:04 Kaimelyje prie Kijevo per rusų oro puolimą žuvo 6 civiliai, tarp jų – vienas vaikas.

08:50 Chersone tęsiasi gyventojų protestai prieš okupantus.

08:39 Rusija teigia sudariusi humanitarinį koridorių civiliams trauktis iš Mariupolio ir Volnovachos. Rusijos žiniasklaida cituoja Rusijos Gynybos ministeriją, anot jos, 9 valandą ryto bus nutraukta ugnis prie Kijevo ir atverti koridoriai. Ukraina šios žinios dar nepatvirtino.

Šiuo metu Mariupolį apsupę okupantai pradėjo blokadą ir yra nutraukę elektros, vandens ir maisto tiekimą, šildymą, sutrikdytas susisiekimas.

08:34 Enerhodaro meras Dmitrijus Orlovas praneša, kad okupantai užgrobė miesto tarybą. Pasak jo žinutės „Telegram“ tinkle, 8 ryto atėjus į darbą buvo rastas išdaužtas durų stiklas, pačios durys – užrakintos. Meras teigė ieškantis kitos vietos darbui organizuoti: „Enerhodaras buvo ir išlieka Ukraina“.

08:15 Radiacinis fonas Zaparižėje išlieka nepakitęs, teigia Zaparižės regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Starukhas.

07:30 „Nexta“ praneša, kad Čekija ukrainiečių pabėgėliams ketina mokėti po 200 eurų per mėnesį. Sumą jie gaus per tris mėnesius nuo atvykimo į šalį.

07:11 Ukrainos ginkluotosios pajėgos praneša atlaikančios rusų spaudimą visomis kryptimis ir sėkmingai priešinasi, kai kuriose srityse kontratakuoja ir verčia priešą trauktis su nuostoliais.

Unian
Žitomiras po apšaudymo.

06:33 Kijevo srityje okupantai apšaudė automobilį, žuvo du žmonės, keturi sužeisti.

01:10 Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų vadovybė pranešė, kad per karą iš viso sunaikino 39 priešo lėktuvus ir 40 straigtarsparnių.

2022 03 05 08:29
Spausdinti