Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Devintoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

19:59 Pšemislyje (Lenkija), netoli Ukrainos sienos sulaikytas ispanų žurnalistu apsimetęs Rusijos karinės žvalgybos karininkas.

19:40 Ukrainos Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija pranešė, kad Chersono gyventojai išėjo į protestą ir neleido miesto centre surengti „Chersono liaudies respublikos įkūrimo mitingo“.

17:24 Ukrainos Generalinis štabas: didžiausias pajėgas pastarąją parą priešas skyrė Kijevo apsupimui. Ukrainos kariuomenė išlaikė ginamas pozicijas.

18:57 Ukrainos kariuomenė praneša, kad mūšyje Hostomelyje ukrainiečių specialiųjų operacijų pajėgų kariai nukovė apie 50 Rusijos 31-osios Uljanovsko desanto divizijos kareivių.

18:47 Jungtinių Tautų duomenimis nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 331 civilis, įskaitant 19 vaikų. Ataskaitos autoriai pažymi, kad realus skaičius gali būti daug didesnis.

18:36 Kijeve Teritorinė gynybos savanoriai sulaikė prorusiškomis pažiūromis garsėjantį Rados deputatą Nestorą Šufričių. Jis fotografavo savanorių pozicija, kas yra griežtai draudžiama. Deputatas aiškino, kad norėjo nusifotografuoti „vaizdingoje vietoje“.

18:17 Rusijos federacijos Taryboje senatorė Liudmila Narusova netikėtai pareiškė apie tai, kad Ukrainoje žuvo visa šauktinių kuopa (apie 100 kareivių), o į Rusiją grįžo tik 4 kareiviai. Vaizdo įrašu dalinasi ukrainiečių politikas Viktoras Tregubovas.

...

17:57 Ukrainos policininkai paskelbė vaizdo įrašą, kad išvaduotas Mikolaivo oro uostas.

...

17:37 Apšaudyta Marchalevkos gyvenvietė (Kijevo sritis). Daug sugriovimų, žuvo 2 suaugę ir 3 vaikai. Apie tai praneša Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba.

17:23 Taikūs gyventojai protestavo okupuotame Novopskove (Luhansko sritis).

...

17:19 Ukrainos prezidento administracija praneša, kad iki šiol nėra patvirtintų duomenų apie Baltarusijos pajėgų įsitraukimą į karo veiksmus.

16:59 Žiniasklaidos kanalas NEXTA praneša, kad didelė Rusijos karinės technikos kolona pastebėta Pskovo srityje.

...

16:56 Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Michailas Podoliakas pareiškė, kad „Rusijos Gynybos ministerija dar nesuvokė, kad Ukrainoje jau vyksta linijinis karas. Kur tik yra rusų kareiviai – yra ir ukrainiečiai, kurie juos naikins“.

14:44 Mariupolyje šiandien atremtas jau ketvirtas Rusijos pajėgų puolimas. Okupantų pajėgos persigrupuoja ir ruošiasi penktajam šturmui, praneša miestą ginantys „Azovo“ pulko kariai.

16:16 Rusų sistemos „Grad“ apšaudė Mangušo gyvenvietę (Donecko sritis), praneša sirites karinė administracija.

16:12 Ukrainos VRM praneša, kad ukrainiečių artilerija sėkmingai apšaudė Kozarovičių kaime (Kijevo srityje) įsikūrusius Rusijos desantininkus. Teigiama, kad sunaikintos jų amunicijos atsargos.

15:43 NATO nusprendė neskelbti neskraidymo zonos Ukrainos oro erdvėje, nes kaip konflikte nedalyvaujanti pusė, aljansas neketina siųsti į Ukrainą savo karo lėktuvų arba antžeminių pajėgų.

15:39 Ukrainos VRM pranešė, kad susirėmimuose Enerhodare (kur yra Zaporožės AE) žuvo 3 Nacionalinės gvardijos kariai. Virš miesto tarybos vis dar plevėsuoja Ukrainos vėliava, tačiau pareigūnai įtaria, kad atominę jėgainę užgrobę okupantai privertė miesto merą su jais bendradarbiauti.

15:27 Chersono meras praneša, kad okupantų pajėgos neįleidžia į miestą sunkvežimių su humanitarine pagalba. Rusijos kareiviai dalina savo „pagalbą“, bet miestiečiai jos atsisako.

15:00 Ukrainos prezidento administracija praneša, kad per šį karą jau žuvo 28 vaikai, 64 sužeisti.

14:59 Okupuotame Melitopolyje vyksta gyventojų protestai.

...

14:34 jungtinių Tautų duomenimis Ukrainą jau paliko 1,2 mln. pabėgėlių.

14:30 Ukrainos Gynybos ministerija praneša, kad šiandien jau numušti 3 Rusijos lėktuvai ir 2 sraigtasparniai. Teigiama, kad visus juos numušė priešlėktuvinės gynybos kompleksai.

14:16 Subombarduotas Očakovas (Mikolaivo sritis). Mieste kilo dideli gaisrai. Gelbėtojai negali dirbti dėl besitęsiančio Rusijos pajėgų apšaudymo.

14:13 Mikolaivo administracija perspėja, kad visiškai uždraustas persikėlimas per Ingulo ir Pietų Bugo upes. Perkėlas saugantiems kariams įsakyta į bet kokius mėginimus persikelti atsakyti ugnimi.

Unian

14:07 Ukrainos kariuomenė sukūrė motyvacinį filmuką kariams, skirtą artėjančios kovo 8-ios progai.

...

13:22 Ukrainos kariuomenės žiniomis, Severinvkoje (Kijevo sritis) susidūrė du Rusijos armijos daliniai. „Draugiška“ ugnimi sunaikinti 9 tankai ir 4 šarvuočiai. Informacija oficialiai nepatvirtinta.

13:12 Ukrainos savanoriai paėmė į nelaisvę Ukrainos pilietį, kuris dar 2014 m. perėjo į Rusijos pusę. Jis ir dar 11 rusų kareivių pasidavė patys, kai susidūrė su ginkluotu vietos gyventojų savigynos būriu. Apie tai pranešė Ukrainos saugumo tarnyba. Vietovė nepranešama.

12:52 Ukrainos Nasionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovo Aleksejaus Danilovo teigimu, Rusija jau metė į kovą 95 proc. visų prieš karą parengtų taktinių bataljonų grupių. Pasak jo, tai reiškia, kad Rusijos armijai ukrainoje skubiai reikia pastiprinimų.

12:34 Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Gradus Research“ duomenimis, Ukrainos pergale kare tiki 82 proc. gyventojų.

12:29 Rusijos pajėgos įžengė į Repkų (Černihivo sritis) kaimą pasienyje. Ukrainos pasieniečių duomenimis, gyventojai atsisakė paklusti „naujai tvarkai“, o rusų kareiviai pagrasino už tai atidengti artilerijos ugnį.

12:18 Verslininkas Michailas Chodorkovskis savo paskyroje feisbuke teigia, kad Maskvoje paskelbtas karių rezervistų šaukimas.

12:16 Enerhodare, kur yra Rusijos pajėgų užgrobta Zaporožės AE, nugriaudėjo galingas sprogimas. Apie tai praneša UNIAN.

12:03 Rusijos pajėgos užgrobė Melitopolio (Zaporožės sritis) televizijos bokštą ir pradėjo transliuoti Rusiškus kanalus, praneša srities karinė administracija.

11:48 Luhansko srityje vakar nužudyti 7 civiliai, 13 sužeista. Apie tai pranešė srities administracija.

11:40 Rusijos pajėgos pradėjo Mikolaivo šturmą, praneša srities karinė administracija.

11:26 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Volnovachoje (Donecko sritis) numuštas Rusijos lėktuvas Su-25.

11:20 Charkivo srityje pasieniečiai sulaikė Ukrainos pilietį, koregavusį ugnį Rusijos pajėgoms. Konfiskuoti ginklai ir speciali įranga.

11:10 Vakar Černihive per bombardavimą žuvo 47 žmonės, praneša miesto administracija.

10:40 Ukrainos Pasipriešinimo dezinformacijai centras skelbia, kad Chersone okupantai šiandien ketina paskelbti „Chersono liaudies republikos“ sukūrimą.

10:21 Ukrainos Karinės jūrų pajėgos praneša, kad Zatokoje (netoli Odesos) numuštas Rusijos lėktuvas, skridęs bombarduoti ukrainiečių dalinio. Pilotas katapultavosi, jo ieško ukrainiečių kariai.

10:16 Žitomiro bombardavimo metu visiškai sugriauta mokykla.

...

10:00 Rusijos valstybės įgaliotinė žmogaus teisėms Tatjana Moskalkova kreipėsi į Tarptautinį raudonojo kryžiaus komitetą, prašydama padėti surinkti informaciją apie rusų kareivius ukrainiečių nelaisvėje. Apie tai pranešama oficialiame T. Moskalkovos žinybos tinklalapyje.

09:55 Ukrainos gynybos ministro Aleksejaus Reznikovo teigimu, sudėtingiausia padėtis šiuo metu yra Černihivo, Charkivo ir Sumų rajonuose. Šiuose trijuose fronto ruožuose ukrainiečių pajėgos stabdo agresorių ir neleidžia jam veržtis link Kijevo.

09:52 Ukrainos kariuomenė paskelbė vaizdus, kaip savanoriai perima paliktos rusiškos technikos koloną. Vietovė nenurodoma.

...

09:37 Ukrainos Krinių jūrų pajėgų flagmanas „Hetman Sagaidačny“ buvo nuskandintas, kad nepapultų į priešo rankas. Fregata karo išvakarėse buvo modernizuojama iš pagrindų ir nebuvo galimybės parengti ją karo veiksmams per trumpą laiką, paskelbė Ukrainos Gynybos ministerija.

09:06 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 9166 kareiviai, 251 tankas, 939 šarvuočiai, 105 artilerijos sistemos, 50 salvinės ugnies sistemų, 18 priešlėktuvinių kompleksų, 33 lėktuvai, 37 sraigtasparniai, 404 automobiliai.

08:58 Dėl didžiulio pabėgėlių iš Ukrainos antplūdžio Čekija paskelbė nepaprastąją padėtį.

08:44 Ukrainos kariuomenė skelbia vaizdus, kaip teigiama, po šį rytą vykusio Hostomelio šturmo.

...

08:34 Pasak UNIAN, su nuoroda į britų leidinį „The Times“, Rusijos samdiniai iš „Wagner“ grupės ir specialiosios paskirties dalinių iš Čečėnijos kareiviai per pastarąją savaitę 3 kartus kėsinosi nužudyti prezidentą V. Zelenskį. Teigiama, kad apie jų planus ukrainiečiams informaciją perdavė Rusijos agresiją smerkiantys FSB pareigūnai.

08:29 Okupantų pajėgos užgrobė Belovodską (Sumų sritis). Kaip praneša srities administracija, rusų kareiviai vakar rengė iš ten išpuolius į aplinkines gyvenvietes, plėšikavo ir šaudė į civilius. Šiuo metu jie grįžo į Belovodsko agrokompleksą „Kernel“ ir reikalauja derybų su vietos valdžia ir Ukrainos saugumo tarnyba. Rusų reikalavimai neaiškūs.

08:03 Ukrainos kariuomenė praneša, kad šįryt ties Brovarais (Kijevo prieigos) sunaikinti 4 rusų šarvuočiai ir 2 tankai.

08:00 Pastebėtos iš Krymo judančios civilinių automobilių kolonos. Ukrainos Generalinio štabo žiniomis, jais į Mikolaivo sritį gabenami nusikaltėliai iš įkalinimo įstaigų. Jų užduotis – sukelti srityje chaosą.

07:57 Ukrainos Generalinis štabas informuoja, kad svarbiausiu Rusijos pajėgų uždaviniu devintosios karo dienos rytą lieka Kijevo apsuptis. Manoma, kad šiandien okupantai mėgins išlaipinti desantą Odesoje.

07:40 Rusijos pajėgos užgrobė Zaporožės atominę jėgainę, kurioje kilo gaisras. Ukrainiečių ugniagesiai jį numalšino apytikriai prieš 2 valandas, pranešė Nepaprastųjų situacijų tarnyba.

2022 03 04 07:47
Spausdinti