Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Devynioliktoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto nuolat pildoma
Alfa.lt
UNIAN
Eilės prie bankomatų Energodare.

21:24 Skelbiama, kad okupantas Donecko kryptimi patyrė didelius nuostolius: nužudyta 100 karių, 2 tankai, sugadintos 3 pėstininkų kovos mašinos ir 1 šarvuotis transporteris. Informacija dar tikslinama.

21:33 Operatyvinė ir taktinė grupė „Rytai“ pranešė, kad Donecko kryptimi Ukrainos kariškiai atmušė priešo puolimą ir sunaikino iki 100 rusų karių ir okupantų technikos.

21:07 Tarptautinis teisingumo teismas Hagoje kovo 16 dieną priims sprendimą byloje „Ukraina prieš Rusiją“.

21:02 Operacinė vadovybė „Šiaurė“ teigia, kad Černigovo srityje Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos įsibrovėlių vadavietę kartu su daugybe priešų ir įrangos.

20:48 Ukrainos prezidento štabo viršininko pavaduotojas Kyrylo Tymošenko praneša, kad humanitariniai kroviniai su maistu, vandeniu, drabužiais, taip pat autobusai, kurie galėjo vežti žmones iš Mariupolio, negalėjo patekti į miestą.

Humanitarinė vilkstinė užstrigo 60 kilometrų iki miesto dėl okupantų kaltės. Reikalingiausios priemonės ten stovi tris dienas.

20:38 Odesos regiono karinės administracijos vadovas įspėjo apie desantinio nusileidimo grėsmę pakrantėje, tačiau patikino, kad padėtis kontroliuojama.

20:29 „Financial Times“ teigia, kad JAV diplomatai savo sąjungininkams Europoje ir Azijoje sako, kad Kinija išreiškė pasirengimą teikti karinę pagalbą Rusijai vykstant karui prieš Ukrainą.

20:00 Ukrainoje Chmelnicke, Lvove, Ternopilyje, Kropyvnicke, Rivne, Krivoj Roge, Nikolajeve paskelbtas didelio masto oro pavojaus signalas.

19:56 UNIAN rašo, kad derybose buvo pasirodęs Ukrainos teisingumo ministras Denisas Maliuška.

Tai galimai reiškia, kad dirbama ties konkrečiais klausimais, kurie yra išdėstomi raštiškai. Teisingumo ministerija reikalinga, kad suderintų punktus su įstatymais, konstitucija ir kitais teisės aktais.

UNIAN
Derybos.

19:53 Socialiniuose tinkluose pranešama, kad mirė okupanto 12-osios inžinierių brigados vadas pulkininkas Sergejus Ivanovičius Porochnya. Šią informaciją patvirtino Ukrainos sausumos pajėgos.

19:20 Generalinis štabas skelbia, kad šiandien įsibrovėliai bando perimti gyvenvietes aplink Izyum miestą.

18:48 UNIAN rašo, kad Rusijos gynybos ministerija perspėjo apie galimus smūgius prieš Ukrainos gynybos pramonės įmones ir „užsienio samdinių buvimo vietoms“.

18:36 Generalinės prokurorė Iryna Venediktova feisbuke dalijasi, kad dėl Rusijos okupacinių pajėgų britų žurnalistas patyrė abiejų kojų lūžius nuo skeveldrų. Britų žurnalistas šiuo metu reanimacijoje prižiūrimas medikų.

18:34 Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris yra prokremliškų pažiūrų, Rusijos propagandos agentūrai „RIA Novosti“ skundėsi, kad prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasiūlė savo planą išspręsti padėtį Rytų Ukrainoje, tačiau jis buvo atmestas.

18:32 Charkivo miesto meras Igoris Terechovas praneša, kad mieste buvo sugriauta apie 600 gyvenamųjų pastatų.

18:31 Dėl smūgio į Rivnės televizijos bokštą žuvo 9 žmonės, dar 9 buvo sužeisti. Tai paskelbė Rivnės regiono valstybinės administracijos vadovas Vitalijus Kovalis.

18:04 Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereshchuk pranešė, kad iš Mariupolio Berdjanską pasiekė tik 160 privačių automobilių. Ji paaiškino, kad tai „imitacija“, nes evakuacijos laukia 300 tūkst. žmonių, o 160 automobilių išvažiavo tik apie 600 – 700 asmenų.

17:57 Ukrainos generalinė prokurorė Irina Venediktova paskelbė, kad netrukus bus pradėta keistis karo belaisviais.

17:42 Netoli Lvovo atidaryta lauko ligoninė, kurioje amerikiečiai gydys migrantus. Joje dirbs apie 100 darbuotojų.

...

17:41 Rusų okupantai apsupo centrinę Melitopolio aikštę ir neleido gyventojų dalyvauti mitinge, pasakojo liudininkai „Hromadske Radio“.

17:40 Ukrainos nacionalinė mokslų akademija skelbia, kad Rusijos okupantai Vorzelyje sušaudė puslaidininkių fizikos instituto direktoriaus pavaduotoją Vasilį Petrovičių Kladko.

17:32 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgos praneša, kad Ukrainos gynėjai iš Rusijos okupantų atėmė radiolokacinę stotį ir ryšių centrą bei grąžino juos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

17:13 Gynybos ministerija dar kartą perspėja ukrainiečius neplatinti socialiniuose tinkluose informacijos, kuri gali pakenkti Ukrainos gynėjams ir padėti okupantams. Pavyzdžiui, prašoma neskelbti tikslių adresų, kur pataikė agresoriaus raketos.

16:07 Mykhailo Podolyak praneša, kad derybos šiai dienai baigtos ir daroma techninė pauzė iki rytojaus.

15:52 Azovo specialiųjų pajėgų būrio kovotojai pranešė, kad Mariupolyje per vieną dieną buvo sunaikintas 1 Rusijos „taifūnas“, 4 šarvuočiai, 2 BBM Lynx ir daug pėstininkų, įskaitant 17 Rusijos žvalgybos specialiųjų pajėgų.

15:47 Pasak telegramo kanalo „Energoatom“, rusų okupantai dalį amunicijos utilizavo prie pirmojo Zaporožės atominės elektrinės bloko.

15:45 Kijevo miesto karinės administracijos vadovas generolas Mykola Žirnovas įsitikinęs, kad rusai turi surinkti visus turimus žmogiškuosius išteklius ir atgabenti juos į sostinę, kad galėtų užgrobti miestą.

15:37 Energodaro miesto telegram kanale rašoma, kad įsibrovėliai griauna paminklus Ukrainos didvyriams.

...

15:22 Ukrainos gynybos ministerijos skelbia, kad rusų okupantai kuria samdinių būrius, kurie už atlygį yra pasirengę vykdyti nusikalstamus rusų vadų įsakymus. Jų duomenimis, 400 žudikų atvyko į Rusiją, kitų dar laukiama.

15:02 Smūgis į karinę bazę netoli Lvovo patvirtina ginklų tiekimo Kijevui pavojų, todėl Vengrija laikysis savo sprendimo ir nesiųs į Ukrainą karių ar ginklų, sakė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Javorovskio poligone žuvo 5 žmonės. Dar 134 žmonės yra ligoninėje.

14:58 Prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenko skelbia, kad iš Kijevo srities Nemišajevo kaimo 16 autobusų buvo evakuota į Belogorodką. Žmonės vyksta į sostinę.

...

14:40 UNIAN rašo, kad rusų okupantai nustojo blokuoti mariupoliečiams „žaliąjį koridorių“. Iš miesto jau spėjo išvažiuoti kelios dešimtys automobilių.

14:39 Rusijos Federacija patiria didelius nuostolius mūšio lauke, kad nebežino, kur ieškoti atsargų ir pagalbos, sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

14:31 Ukrainos gynybos ministerija skelbia, kad Rusijos kariai savo teritorijoje kaupia atsargas karui prieš Ukrainą. Formuojami samdinių būriai, pasiruošę už atlygį vykdyti nusikalstamus įsakymus.

14:23 „Energoatom“ praneša, kad Rusijos kariuomenė, užėmusi Zaporožės atominę elektrinę, ketina sunaikinti AE nesprogusias minas visai šalia G1 bloko.

14:09 Baltarusijos žurnalistas ir fotografas, projekto „MotolkoHelp“ įkūrėjas Antonas Motolko teigia, kad Baltarusijos teritorijoje Ukrainos link toliau juda karinės technikos kolonos tiek rusiškais, tiek baltarusiškais numeriais. Be to, buvo pastebėtos ir kelių patrulių tarnybos transporto priemonės iš Čečėnijos.

...

14:04 Kremlius tikina, kad neturi duomenų apie Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo buvimą Ukrainoje.

14:02 Zaporožės regiono karinės administracijos atstovas spaudai, ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Ivanas Arefjevas praneša, kad Ukrainos raketų daliniai ir toliau apšaudo Rusijos karius tiek fronto linijose, tiek savo kovinių junginių gilumoje.

Pasak jo, priešas ir toliau aktyviai naudoja artileriją, tankus, granatsvaidžius, minosvaidžius ir sraigtasparnius, civilinę infrastruktūrą kariniams tikslams ir neatsisako planų pulti Zaporožės kryptimi.

14:00 Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas tikina, kad Rusija neprašė kitų šalių pagalbos kovojant su Ukraina.

Anksčiau pasirodė pranešimai, kad Maskva prašė Pekino įsitraukti į karą.

13:42 Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigia, kad Rusija neatmeta galimybės, kad pagrindinės Ukrainos gyvenvietės bus „visiškai kontroliuojamos“, cituoja „RIA Novosti“.

13:34 Gynybos ministerijos Ukrainos žvalgybos pareigūnai paskelbė 43-iojo atskirojo karinio jūrų laivyno puolimo aviacijos pulko Rusijos okupuotame Kryme karių, vykdančių karo nusikaltimus prieš civilius Ukrainos gyventojus, sąrašą.

Puslapio informacija
Okupantų vardai.

13:24 „Public“, remdamiesi „Chernihivvodokanal“ direktoriumi Serhiy Malyavko, praneša, kad rusų okupantai subombardavo vieną iš įmonės siurblinių. Pirminiais duomenimis, žuvo 4 žmonės.

...

13:06 Pasaulio sveikatos organizacijos Europos skyrius skelbia, kad dabartinis apytikslis nukentėjusių nuo karo skaičius Ukrainoje siekia 18 mln. PSO skaičiuoja, kad apie 3 mln. žmonių paliko šalį.

13:01 „Energoatom“ spaudos tarnyba pranešė, kad okupantai vėl sugadino liniją iki Černobylio atominės elektrinės, kurią vakar remontavo „Ukrenergo“ specialistai.

12:40 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podolyak pakomentavo ketvirtąjį Ukrainos ir Rusijos derybų raundą. Jis tviteryje pažymėjo, kad šalys aktyviai reiškia savo jau išsakytas pozicijas.

„Bendrauti sunku, bet jis pokalbis tęsiasi. Nesutarimų priežastis yra ta, kad pas mus labai skiriasi politinės sistemos. Ukrainoje yra laisvas dialogas visuomenėje ir privalomas sutarimas. Rusijoje yra ultimatyvus savos visuomenės slopinimas“, – pabrėžė M. Podoliakas.

12:28 Patikslinama, kad Ukrainos oro gynybai Kurenevkos apylinkėse numušus rusų raketą, nuo jos likučių žuvo 1 žmogus, 6 sužeisti.

...

12:26 Donecko policija skelbia, kad Rusijos įsibrovėliai toliau apšaudo Donecko sritį. Atakas patyrė 15 gyvenviečių, apgadinti mažiausiai 37 objektai.

Manoma, kad žuvo mažiausiai 2 žmonės. Informacija tikslinama.

11:56 Zaporožės srities Vasilevskio rajone rusų okupantai apiplėšė pilį „Popovo dvaras“. Apie tai feisbuke paskelbė dvaro direktorė Anna Golovko. Prieš plėšikavimą okupantai kultūros įstaigą apšaudė iš artilerijos.

Vadovė pridūrė, kad rusų kariškiai pavogė grafo Popovo laikų marmurinį tualetą.

11:52 Buvęs liaudies deputatas Jevgenijus Rybčinskis už Vladimiro Putino marionetės Ramzano Kadyrovo nužudymą pažadėjo namą ir 40 akrų žemės netoli Kijevo.

11:40 „Energoatom“ spaudos tarnyba pranešė, kad Ukrainos atominės elektrinės toliau dirba stabiliai.

11:32 Pranešama, kad Ukrainos oro gynyba Kijeve numušė rusų raketą. Jos likučiai nukrito Kurenevkos apylinkėse, teigia Vidaus reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas.

...

11:28 Charkovo srities policija praneša, kad miesto centre dėl oro smūgio sunaikintas keturių aukštų gyvenamasis namas.

...

11:16 UNIAN, remdamiesi Energodaro gyventojos duomenimis, skelbia, kad mieste situacija sunki. Žmonės ieško maisto, tačiau negali už jį susimokėti grynaisiais, nes bankomatai neišduoda pinigų.

10:45 Ukrainos prezidento patarėjas Mykhailo Podolyak rašo, kad prasidėjo naujos Ukrainos ir Rusijos derybos.

10:42 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė kovo 14 d. karo veiksmų žemėlapį.

...

10:41 Žitomyro sritis feisbuke rašo, kad priešas įsilaužė į Žitomyro srities tarybos svetainę ir paskelbė informaciją apie tariamą regiono gyventojų evakuaciją bei raginimą nesipriešinti okupantams.

10:38 Ukrainos generalinė prokuratūra skelbia, kad šios dienos duomenimis, Ukrainoje per karą su Rusija žuvo 90 vaikų, daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Daugiausiai nukentėjusių vaikų yra Kijevo, Charkovo, Donecko, Černigovo, Sumų, Chersono, Nikolajaus ir Žitomiro regionuose.

10:37 Kijevo miesto valstybinė administracija praneša, kad mieste infrastruktūra veikia normaliai. Atsidaro vaistinės, remonto centrai, degalinės.

Sostinės gyventojai raginami nepamiršti būti atsargiems ir neignoruoti oro antskrydžių.

10:30 Mariupolyje žuvusių civilių skaičius perkopė 2500.

...

10:25 „Ukrinform“, remdamasis vietiniais tikinčiaisiais, skelbia, kad Rusijos kariškiai atliko kratą Ukrainos stačiatikių bažnyčios kunigo Olego Nikolajevo bute okupuotame Berdjanske. Jis pats buvo sulaikytas ir išvežtas nežinoma kryptimi.

10:15 Viačeslavas Chausas, Černigovo srities valstybinės administracijos vadovas, praneša, kad Rusijos kariai apšaudė Černigovo nacionalinį politechnikos universitetą.

09:59 Krašto apsaugos ministerijos preliminariais skaičiavimais, nuo karo pradžios, Rusija prarado 77 lėktuvus, 90 sraigtasparnių ir 150 artilerijos sistemų. Mirė daugiau nei 12 tūkst. okupanto karių.

09:58 Oro antskrydžio įspėjimas Charkove ir jo regione.

09:29 Chersone nežinomi žmonės sudegino miesto tarybos sekretorės Galinos Lugovajos namą. Ji mano, kad tai suplanuotas veiksmas.

09:46 Regionų valstybinės administracijos skelbia, kad šią naktį daugumoje Ukrainos regionų nuskambėjo oro pavojaus signalas, priešas toliau bombarduoja Černigovą, Sumus, Žitomyrą, Charkovą ir Mikolajevą.

...

09:14 Okhtyrkos meras Pavlo Kuzmenko praneša, kad mažiausiai 3 civiliai žuvo per kovo 14 d. miesto bombardavimą.

09:10 Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje esančiame Kozlovičių-Kukurykų punkte aktyvistai jau antrą dieną blokuoja krovinius į Baltarusiją ir Rusiją gabenančius sunkvežimius, praneša Lenkijos žiniasklaida.

09:09 Ukrainos ūkio ministro pavaduotojas Denisas Kudinas teigia, kad iki kovo 13 d. Rusija Ukrainos infrastruktūrai padarė žalos daugiau nei 119 mlrd. dolerių.

08:48 Nikolajevščinos valstybės pagalbos tarnyba praneša, kad kovo 14 d. 06 val. dėl Rusijos kariuomenės atakų Snigurovkos miestui buvo apgadinti penki gatvėje esantys daugiabučiai namai. Gelbėtojai iš griuvėsių išlaisvino šešis žmones, vienas mirė.

08:26 Kijeve okupantai apšaudė daugiaaukštį pastatą ir „Antonov“ gamyklą. Žuvo 2 žmonės, 7 sužeisti.

Valstybės valdoma „Antonov“ gamykla Kijeve gamina įvairius transportinius lėktuvus.

...

08:24 Luhansko regiono valstybinės administracijos vadovas Serhiy Haidai teigia, kad kovo 13 dieną rusų okupantai smarkiai apšaudė Luhansko srities administracinį centrą Severodonecką, sukeldami gaisrus įvairiose miesto vietose.

07:53 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusijos mieste Belgorodo pradėti ikiteisminiai tyrimai kariškiams, kurie atsisakė kariauti Ukrainoje.

07:49 Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba paskelbė, kad naktį Žitomyro srityje įvyko raketų ataka prieš Stavyščės kaimą, per kurią buvo sužeisti mažiausiai 4 žmonės, netoli Rivnės dėl oro smūgio apgadintas televizijos bokštas.

Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba
Susprogdintas namas.

07:15 Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba skelbia, kad artilerijos sviedinys pataikė į devynių aukštų pastatą Kijevo Obolonskio rajone, žuvo du žmonės.

...

07:09 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas teigia, kad Rusijos kariai dislokuoja ginklus ir šaudo iš bažnyčių laikinai užimtuose miestuose ir kaimuose.

06:40 JAV merų konferencija, vienijanti daugiau nei 1400 merų, reikalauja nedelsiant paleisti pagrobtą Melitopolio merą rusą Ivaną Fedorovą.

03:42 Amerikos balso žurnalistė Asya Dolina pranešė, kad viena iš nėščiųjų, patyrusių oro smūgį Mariupolio gimdymo namuose, mirė kartu su savo dar negimusiu vaiku.

03:30 Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas sako buvęs Gostomelyje netoli Kijevo ir grasina pasiekti sostinę. Šie duomenys dar nėra patvirtinti.

02:37 „The Guardian“ saugumo ir saugumo redaktorius Danas Sabbagas rašo, kad Rusija praneša apie raketų smūgį Javorivo bandymų poligone Lvovo srityje, tačiau ataka prieš NATO narę Lenkiją yra mažai tikėtina.

01:37 Ukrainos vidaus reikalų ministerija sako, kad ukrainiečių kariai, gindami Mariupolį, sunaikino priešo šarvuočius ir okupantų karinę techniką.

...

01:35 Liu Penyu, Kinijos ambasados Vašingtone atstovas, „Reuters“ sakė, kad Kinijos ambasada niekada negirdėjo, kad Maskva prašytų Pekino tiekti karinę techniką į Ukrainą.

00:49 Ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė suskaičiavo, kad kovo 13 dieną Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė keturis okupantų lėktuvus, tris sraigtasparnius ir nepilotuojamą orlaivį.

00:40 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „The New York Times“ žurnalisto Brento Reno žūtį pavadino „tyčinio Rusijos kariuomenės puolimo rezultatą“.

00:33 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabas skelbia, kad rusų okupantai Slobožanskio kryptimi konsoliduojasi prie pasiektų sienų, persigrupuoja ir bandys atnaujinti puolimo operacijas Charkovo ir Sumų miestuose.

00:27 Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Ukrainos delegacija kasdien veda derybas su Rusijos puse, siekdama užtikrinti Ukrainos ir Rusijos prezidentų susitikimą.

00:22 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priminė apie Ukrainos apšaudymą kovo 13 dieną ir dar kartą paragino NATO uždaryti dangų virš Ukrainos.

00:19 Prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžia, kad Maskvos patriarchato Svjatogorsko lavroje, kurią užpuolė Rusijos kariai, karinio taikinio nebuvo.

„Mūsų šalies rytuose okupantai nusprendė „demilitarizuoti“ ir „denacizuoti“ Maskvos patriarchato Ukrainos ortodoksų bažnyčios Svjatogorsko lavrą

Išpuolio metu vienuolyno teritorijoje buvo tik vienuoliai ir šimtai pabėgėlių. Vienuolyne ar šalia jo nebuvo karinio taikinio. Tačiau Rusijos kariuomenė nesustoja“, – sakė V. Zelenskis.

00:13 Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenys rodo, kad Rusijos valdžia visais įmanomais būdais ieško „šviežių“ karių, kad galėtų juos panaudoti karo veiksmuose Ukrainos teritorijoje. Pastaruoju metu vis daugiau rusų atsisako kariauti.

00:04 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė, padedama „Bayraktar“, sunaikino priešo artilerijos ugnies valdymo punktą.

...

00:03 Ministro Pirmininko pavaduotoja, elgesio su karo belaisviais štabo viršininkė Iryna Vereshchuk pranešė, kad Rusijos karo belaisviai bus keičiami arba nubausti Ukrainoje.

2022 03 14 08:13
Spausdinti