Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. KULTŪRA
Didysis sugrįžimas: Vakarų muziejai pradeda atsiteisti už kolonijinių laikų kolekcijas
Barnaby Phillipsas

Atgailaudami už kolonijinių laikų nusikaltimus, 2022 m. Vokietijos muziejai turėtų Nigerijai grąžinti dalį turimų Benino dirbinių. Tai tūkstančiai dirbinių iš metalo ir dramblio kaulo skulptūrų, kuriuos 1897 m. iš Vakarų Afrikoje gyvavusios Benino karalystės (šiandienių Nigerijos pietų, kurių nereikėtų painioti su kaimyne Benino Respublika) išvežė britų kariai. Dirbiniai tapo vis labiau įtemptų diskusijų apie Vakarų muziejuose ir privačiose kolekcijose sukauptą kolonijinių laikų grobį simboliu. Jie garsėja tiek rinktiniu meistriškumu (atvežus į Europą, kritikai dirbinius lygino su objektais iš senovės Graikijos ar Renesanso laikų Italijos), tiek tuo, kaip brutaliai britai juos išsivežė iš rūmų Benin Sityje.

Vokietijoje yra per tūkstantį Benino dirbinių (kuratoriai nupirko grobį iš ekspedicijos atviroje rinkoje), ir kelių Vokietijos miestų muziejai kolektyviai nutarė pradėti grąžinti juos Nigerijai. Juos paskatino vyriausybė, taip pat platus pagrindinių politinių partijų konsensusas. Nigerijos ambasadorius Vokietijoje Yusufas Tuggaras sako, kad nuosavybė jo šaliai turi būti perduota be jokių sąlygų.

Privačiai Vokietijos pareigūnai ir kuratoriai reiškia nerimą dėl Benino obos (tradicinio regiono karaliaus) ir vietos valdžios Nigerijoje nesutarimų, ir frustraciją, kad vėluojama pastatyti saugias patalpas dirbiniams šalyje laikyti. Tikėtinas kompromisas: nedidelė dalis bus grąžinta fiziškai, o visa kita kol kas liks Vokietijoje, bet bus grąžinta teisiškai.

Tai turės rimtą simbolinę reikšmę likusiai Europai, kur ne vienas muziejus turi daug imperinio grobio. „Labai svarbus precedentas“, – sako Pasaulio kultūrų muziejaus Hamburge vadovė Barbara Plankensteiner. Y. Tuggaras kalba tiesmukiau: „Tikimės, kad tai pralauš užtvanką.“

2022 01 01 06:40
Spausdinti