Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS
Drastiškas V. Zelenskio pažadas: „Eurovizijos“ dalyvius ir svečius žada priimti Mariupolyje
Alfa.lt
Facebook
V. Zelenskis.

Ukrainai laimėjus 2022-ųjų „Eurovizijos“ konkursą, karo niokojamoje šalyje – džiaugsmo nuotaikos. Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis padarė gan kontroversišką pareiškimą – ukrainiečių lyderis pažadėjo dainų konkurso svečius ir dalyvius kitąmet priimti viename labiausiai karo nusiaubtų Ukrainos miestų.

V. Zelenskis pasveikino „Kalush Orchestra“ su pergale „Eurovizijoje“, taip pat pareiškė, kad kitais metais „Eurovizijos“, kurią rengti teisė suteikta laimėtojai Ukrainai, svečiai ir dalyviai galės atvykti į „laisvą, ramų ir atstatytą“ Mariupolį.

„Mūsų drąsa daro įspūdį pasauliui, mūsų muzika užkariauja Europą! Kitais metais Ukrainoje vyks „Eurovizija“! Trečią kartą mūsų istorijoje. Ir, tikiu, dar ne paskutinį. Padarysime viską, kas įmanoma, kad vieną dieną „Eurovizijos“ dalyvius ir svečius priimtume Ukrainos mieste Mariupolyje. Laisvas, ramus, atstatytas!“ – skelbiama Ukrainos prezidento paskyroje instagrame.

Pastarasis pareiškimas skamba ganėtinai kontroversiškai; Mariupolis – vienas labiausiai nuo Rusijos agresijos nukentėjusių Ukrainos miestų, neretai pareiškiama, kad Mariupolis jau faktiškai sunaikintas. Maža to, pačioje Ukrainoje pripažįstama, kad dėl geriamojo vandens trūkumo, nelaidojamų lavonų ir kitų priežasčių Mariupolyje gali kilti sunkių ligų protrūkis.

Tačiau pripažįstama, kad toks Ukrainos prezidento pareiškimas – gan gudrus „ėjimas žirgu“: viena, pareiškiama, kad Ukraina iki kitų metų ne tik pasieks pergalę kare, bet ir sugebės atstatyti nugriautą miestą; antra, siunčiama savotiška žinutė Rusijai, galimai siekiant atgrasyti nuo tolesnės agresijos Mariupolyje.

Tiesa, V. Zelenskio pareiškimas vertinamas ir kaip drastiškas bandymas prikišamai parodyti Rusijos agresiją – nors Ukrainos prezidentas tiesiai nepasako, kad „Eurovizijos“ konkursas kitais metais bus rengiamas būtent Mariupolyje, taip esą bandoma pabrėžti šiame mieste rusų įvykdytus karo nusikaltimus.

2022 05 15 08:55
Spausdinti