Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Dvidešimt aštuntoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

20:33 Pranešama, kad Kyjive žuvo "The Insider" žurnalistė Oksana Bajulina. Moteris žuvo per Kyjivo apšaudymą atlikdama redakcijos užduotį.

Oksana Bajulina.

19:24 Vakarų lizingo bendrovės pareikalavo iš Rusijos gražinti daugiau nei 500 lėktuvų. Apie tai pareiškė Rusijos transporto ministras Vitalijus Saveljevas. Tokį reikalavimą jis pavadino „politiniu sprendimu“.

19:14 Britų premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad Vladimiras Putinas „jau peržengė barbariškumo ribas“. Taip pat jis patikino, jog Vakarai nedvejos stiprindami sankcijas Rusijai ir toliau padės Ukrainai teikdami karinę pagalbą.

18:52 Vokietija ketina suteikti Ukrainai 2000 granatsvaidžių. Apie tai pranešė DPA, remdamasi savais šaltiniais.

18:20 Švedija Ukrainai duos 5000 vienetų prieštankinių ginklų. Apie tai pranešė Švedijos gynybos ministerija.

18:19 Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olegas Sinegubovas teigia, kad okupantai ruošia dar vieną provokacijų seriją – gali pulti savo teritorijas, kad apkaltintų Ukrainos kariuomenę.

18:05 Sveikatos apsaugos ministras Viktoras Liaško skelbia, kad rusai okupantai Ukrainoje apšaudė 58 greitosios pagalbos automobilius ir nužudė 6 gydytojus.

18:00 Operatyvinė komanda „Pietūs“ parodė, kaip sunaikino okupantus su jų įranga. Vieta nėra patikslinta.

17:58 Ombudsmenė Liudmila Denisova sako, kad Rusijos įsibrovėliai planuoja siųsti Černihovo gyventojus į Rusiją, Kursko sritį. Anot jos, okupantai jau rengia „evakuojamų“ žmonių sąrašus.

17:50 Grupės „Reitingas“ apklausos duomenys rodo, kad prasidėjus karui beveik pusei (44 proc.) ukrainiečių teko laikinai išsiskirti su artimaisiais.

Tuo pačiu metu kas 5 ukrainietis (19 proc.) buvo priverstas palikti savo miestą/kaimą karo laikotarpiui. Beveik visi (93 proc.) planuoja grįžti namo, kai tik bus saugu.

17:48 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sako, kad „Rusijos Federacija kovoja nebe prieš Ukrainos kariuomenę, o tik prieš mūsų logistikos centrus, humanitarinius konvojus, maisto, drabužių, vaistų tiekimo ir paskirstymo centrus. Ir prieš civilius, norinčius palikti kovų ar apsupties vietas.“

17:46 Ukrainos žvalgyba praneša, kad Sirija žlugdo planą įtraukti kovotojus į karą Ukrainoje ir kovoti Rusijos pusėje.

17:33 Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kirylenko praneša, kad Mariupolio meras Vadymas Bojčenka paliko miestą, nes jame nėra komunikacijos ryšio, tačiau meras nuolat palaiko ryšį su valdžia bei kariškiais, kad išgelbėtų miesto gyventojus.

17:12 Oficialus Kyjivo miesto valstybės administracijos kanalas pranešė, kad sostinėje komendanto valanda truks kiekvieną dieną nuo 20 iki 7 val.

17:06 Rusijos Federacijos Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pareiškė, kad iš Ukrainos teritorijos paleistas sviedinys sprogo regiono teritorijoje. Ukraina šios informacijos nepatvirtino.

Šia pasienio kryptimi yra Rusijos kariai, kurie įsiveržė į Ukrainos teritoriją.

17:04 „Ukrzaliznica“ valdybos pirmininkas Oleksandras Kamyšinas telegrame rašo, kad rusų okupantai apšaudė Očeretinos geležinkelio stotį Donecko srityje.

16:51 Operacinė vadovybė „Šiaurė“ praneša, kad rusų kariai Černihovo srities okupuotų kaimų gyventojams dalija propagandinius lankstinukus, kuriuose teigiama, kad jie kovoja ne su civiliais, o siekia taikos tarp rusų ir ukrainiečių.

UNIAN
Dalijami lankstinukai.

16:49 Aukščiausiosios Rados Teisės politikos komitetas praneša, kad nuo vasario 24 dienos mobilizuoti 23 teisėjai.

Be mobilizuotųjų, dar 12 teisėjų papildė teritorinės gynybos gretas savo miestuose ir srityse.

16:43 „The Drive“ karinis skyrius pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos užėmė vieną iš galingiausių Rusijos ginkluotųjų pajėgų elektroninio karo stočių. „Krasnucha-4“ gali aptikti ir blokuoti įvairius radarus iki 300 km atstumu.

16:30 Trečiadienį rusų okupantai įsiveržė į žurnalistės ir interneto svetainės „Ria-Melitopol“ direktorės Svetlanos Zalizeckos namus ir pagrobė jos 75 metų tėvą. Apie tai pranešė pati žurnalistė.

16:16 UNIAN skelbia, kad Mariupolyje žuvę civiliai laidojami tiesiog kiemuose.

16:03 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadovybės pareigūnas Volodymyras Fitio teigia, kad Baltarusijos kariai skambina į Ukrainą ir prašo būti paimti kaip karo belaisviai, jei Baltarusija įsitrauktų į karą Ukrainoje.

15:54 Ukrainos saugumo tarnybos biuras Odesos srityje pranešė, kad sulaikytas buvęs nelegalių ginkluotų teroristinės organizacijos „DPR“ grupuočių kovotojas.

Pažymima, kad kaltinamasis dalyvavo karo veiksmuose laikinai okupuotoje Donbaso teritorijoje. Odesoje į specialiųjų tarnybų akiratį jis pateko, kai įsigijo kilogramą RDX sprogmenų.

15:38 NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pranešime spaudai sakė, kad rytoj vyksiančiame aljanso viršūnių susitikime bus svartoma ir galimai susitarta aprūpinti Ukrainą įranga, apsaugančia nuo cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių grėsmių.

15:34 „Energoatom“ pranešė, kad okupantai bando įsikurti Zaporižės atominės elektrinės patalpose laikinai okupuotame Energodare.

15:31 Mariupolio miesto taryba skelbia, kad rusų kariuomenė sunaikino Archipo Kuindži vardo dailės muziejaus pastatą, kuriame buvo saugomi pasaulinio garso meistrų paveikslai.

15:22 Kyjivo apskrities karinė administracija skelbia apie susidariusią padėtį sostinės regione.

Kyjivo apskrities karinė administracija
Padėtis Kyjivo regione.

15:19 Baltarusija „pasiūlė“ 12 Ukrainos diplomatų išvykti iš šalies per 72 valandas, dirbti bus leista tik ambasadoriui ir dar 4 darbuotojams. Apie tai paskelbė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija, kurią cituoja žiniasklaidos priemonė „BelTa“.

15:11 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Černihivo srityje kariškiai su vietiniais patriotais sunaikino Rusijos „Tigrą“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas
Sunaikintas „Tigras“.

15:00 Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad per praeitą dieną vakarines Ukrainos sienas su ES ir Moldova kirto daugiau nei 63 tūkst. žmonių ir apie 12 tūkst. transporto priemonių.

14:43 Valstybinė specialioji ryšių tarnyba praneša, kad Mariupolis, Vorzelis, Irpenas, Buča, Gostomelis ir Iziumas lieka be mobiliojo ryšio.

14:38 Ukrainos prezidento patarėja vaiko teisių klausimais Darija Gerasymčuk prašo tėvų padaryti specialias korteles vaikams, kuriose būtų nurodytas vaiko vardas ir pavardė, tėvų ar giminaičių telefono numeris, gyvenamoji vieta, kraujo tipas ir ligos, kuriomis serga asmuo.

14:32 Oro pajėgos „Rytai“ praneša, kad pietrytiniame Charkivo srities regione Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų priešlėktuvinės raketų sistemos sunaikino 2 priešo lėktuvus.

14:04 ES leido valstybėms narėms dalintis su Ukraina slapta informacija, pavyzdžiui, palydoviniais duomenimis, praneša Bloomberg.

14:01 Iki pamatų griaunamo Mariupolio vaizdai:

13:53 Per šiandienos apšaudymus Rubežnoje (Luhansko sritis) žuvo dar 2 vaikai, praneša Ukrinform.

13:12 Ukraina skelbia, kad naudoja programinę įrangą, automatiškai lyginančią žuvusių rusų kareivių nuotraukas su Rusijos kariškių paskyromis socialiniuose tinkluose.

13:02 Lenkija išsiunčia 45 Rusijos diplomatus. Tai patvirtino Rusijos ambasada Varšuvoje.

12:58 Bučios miesto administracija skelbia, kad Ukrainos pajėgos apsupo Bučioje, Irpinyje ir Hostomelyje esančias okupantų pajėgas.

12:57 Rusijos URM praneša, kad Ukrainoje 2 kartus apsikeista belaisviais. Ukrainos pusė šią informaciją neigia.

12:36 Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, Rusija siūlo 1000 – 1500 dolerių priedus baltarusių kareiviams, jei šie sutiktų dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje.

12:35 Rusijos pajėgos raketomis apšaudė Lozovają (Charkivo sritis). 1 civilis žuvo, o 9 buvo sužeisti, praneša Ukrinform.

12:33 Sumų srities administracija praneša, kad srityje užfiksuotas antras atvejis, kaip Rusijos armijos daliniai atsisako dalyvauti karo veiksmuose ir mėgina trauktis link Rusijos sienos.

12:07 Mariupolyje žuvo ukrainiečių žurnalistas Viktoras dedovas, praneša Ukrinform.

12:04 Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas pareiškė, kad taikdarių įvedimą į Ukrainą Maskva trakuotų, kaip tiesioginį Rusijos ir NATO karinį susidūrimą.

12:01 UNIAN praneša, kad Rubežnoje (Luhansko sritis) atrėmė 3 priešo atakas. Teigiama, kad miestą pilnai kontroliuoja Ukrainos pajėgos.

11:44 Ukrinform praneša, kad Rusija ketina uždrausti gyventojams išvykti iš Krymo pusiasalio.

11:30 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad Zaporižės srityje okupantai pagrobė 2 jos darbuotojus, lydėjusius humanitarinį krovinį.

11:27 Garsus ukrainiečių žurnalistas Romanas Cymbaliukas praneša, kad jo šaltinių žiniomis, Kyjivo srityje rusų tankistas pervažiavo savo vadą, kai šis davė įsakymą eiti į (tankisto nuomone) savižudišką ataką.

11:01 Britų „The Guardian“ cituoja šaltinius Pentagone: „Rusija neteko apie 10 proc. karui sukauptų pajėgumų, tačiau vis dar turi labai didelius karinius išteklius“.

10:44 Ukrainos policija praneša, kad atnaujina darbą Irpinyje (Kyjivo prieigos). Pagrindinės užduotys – neutralizuoti likusius rusų diversantus ir padėti evakuotis civiliams.

10:31 Rusiškas žurnalistinių tyrimų centras „Mediazona“ praneša, kad gynybos ministras Sergejus Šoigu jau 12 dienų nepasirodė Rusijos informacinėje erdvėje.

10:08 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 15 600 kareivių ir karininkų, 517 tankų, 1578 šarvuočiai, 267 artilerijos sistemos, 80 salvinės ugnies kompleksų, 47 priešlėktuvianiai kompleksai, 101 lėktuvas, 124 sraigtasparniai, 1008 automobiliai, 4 laivai ir kateriai, 70 degalų cisternų, 42 dronai.

09:36 Lietuvoje registruoti 28 754 karo pabėgėliai iš Ukrainos. 12 352 iš jų vaikai iki 18 metų.

09:29 Britų karinės žvalgybos vertinimu, vienas pagrindinių Rusijos armijos tikslų – atakuojant iš Charkivo ir Mariuopolio prieigų, apsupti šalies rytuose esančią Ukrainos pajėgų grupuotę.

09:09 Odesos karinė administracija patvrtina, kad Ukrainoje žuvo Rusijos jūrų pėstininkų brigados vadas pulkininkas Aleksejus Šarovas. Teigiama, kad jo brigada turėjo dalyvauti Odesos šturme, tačiau daugelis jos kareivių žuvo Mariuopolio ir Mikolaivo ruožuose.

09:07 Ukrainos prokurorų duomenimis, kare žuvo 121 ir sužeisti 167 vaikai.

08:49 Ukrainos kariuomenė praneša, kad nukautas Rusijos jūrų pėstininkų brigados vadas. Daugiau detalių kol kas nepateikiama.

08:27 Rusijos pajėgos subombardavo tiltą per Desnos upę (tarp Kyjivo ir Černihivo). Tai buvo pagrindinis evakuacijos iš Černihivo bei humanitarinės pagalbos tiekimo kelias.

08:25 Didžiausia ES meteorologijos tarnyba EUMETSAT blokavo Rusijos prieigą prie duomenų, praneša Reuters.

08:01 Britų karinės žvalgybos vertinimu, Rusijos propagandinės ir kolaborantų išnaudojimas okupuotose Ukrainos vietovėse neduoda rezultatų ir gyventojų protestai tęsiasi. Prognozuojama, kad protestai vis dažniau bus malšinami smurtinėmis priemonėmis.

07:59 Luhansko srities administracija praneša, kad Rubižnės apšaudymo metu sviedinys pataikė į daugiabutį, žuvo 2 vaikai.

07:55 Ukrainos kariuomenė platina vaizdo įrašą, kaip veteranai jūrų pėstininkai iš Teritorinės gynybos surengė pasalą Černihivo srityje.

07:46 Ukrainos kariuomenė palygino sovietų nuostolius Afganistano kare ir Rusijos nuostolius Ukrainoje.

07:44 Baltarusijos KGB skelbia, kad bent pusė Ukrainos ambasados Minske darbuotojų – kadriniai ukrainiečių žvalgai.

07:36 Ukrainos kariuomenė platina vaizdo įrašą, kaip čečėnų savanoriai iš Šacho Mansūro bataljono kaunasi su rusų okupantais Bučios apylinkėse.

07:35 Europos Komisija perspėja, kad dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą gali kilti pasaulinė maisto krizė.

07:34 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje toliau telkiamos ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos pajėgos.

07:32 Sumųs srities administracija praneša, kad rusų kareiviai verčia okupuotų rajonų gyventojus pėsčiomis eiti į Rusiją.

07:31 Baltieji Rūmai teigia, kad kol kas JAV nefiksavo Kinijos karinės pagalbos tiekimo Rusijai atvejų.

2022 03 23 07:28
Spausdinti