Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Dvidešimtoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
Unian

17:30 JAV naujienų televizijos „Fox News“ operatorius Pierre'as Zakrzewski žuvo nušviesdamas karą Ukrainoje, antradienį pranešė jo darbdavė.

P. Zakrzewski žuvo, o jo bendradarbis Benjaminas Hallas buvo sužeistas, kai jų automobilis buvo apšaudytas Horenkos gyvenvietėje netoli Kyjivo.

17:00 JT pranešė, kad beveik 3 mln. ukrainiečių dėl karo buvo priversti palikti savo šalį.

16:49 Rusija paskelbė sankcijas JAV prezidentui Joe Bidenui, valstybės sekretoriui Antony Blinkenui ir kitiems aukštiems JAV pareigūnams.

16:35 NATO nerimauja, kad Rusija per melagingą išpuolį gali panaudoti cheminį ginklą, antradienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

16:30 Maždaug 2 tūkst. civilių automobilių pavyko išvažiuoti iš apsupto Ukrainos pietrytinio uostamiesčio Mariupolio humanitariniu koridoriumi, antradienį pranešė miesto administracijos pareigūnai.

„Žinoma, kad 14 valandą (vietos ir Lietuvos laiku) iš Mariupolio buvo išvažiavę 2 tūkst. automobilių“, – miesto administracija pranešė platformoje „Telegram“. Priduriama, kad dar 2 tūkst. automobilių laukia, kad galėtų išvažiuoti iš miesto.

Kiek žmonių evakavosi iš miesto privačiais automobiliais – nepranešama.

16:20 Pranešta, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis lankosi Rusijos užpultoje Ukrainoje, kur susitiko su šios šalies kolega Dmytro Kuleba.

16:17 Moteriai, per Rusijos valstybinės televizijos žinias protestavusiai prieš Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, gresia įkalinimas iki 15 metų, antradienį sakė jos advokatas.

Vyriausybės griežtai kontroliuojamos televizijos „Pervyj kanal“ darbuotoja Marina Ovsianikova pirmadienį įsiveržė į studiją per žiūrimiausią vakaro žinių laidą, laikydama plakatą su užrašu „Karui – ne“.

Instagram
Marina Ovsianikova su advokatu teismo salėje.

16:00 Rusija sudarė 40 tūkst. Sirijos kariuomenės karių ir ją remiančių kovotojų sąrašus, kad jie prireikus būtų parengti pasiųsti į karą Ukrainoje, antradienį pranešė padėtį Artimuosiuose Rytuose stebinti nevyriausybinė organizacija.

Kremlius praeitą savaitę sakė, kad savanoriai, įskaitant kovotojus iš Sirijos, galėtų prisidėti prie Rusijos kariuomenės, kovojančios Ukrainoje.

15:45 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad nuo karo pradžios žuvo 17 ukrainiečių gelbėtojų, 35 sužeisti, o 1 paimtas į nelaisvę.

15:29 Zaporižės AE šiuo metu yra nuo 500 iki 900 rusų kareivių, praneša Ukrainos „Energoatom“.

15:13 Prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad NATO leido suprasti, kad „atvirų durų“ politika Ukrainai netaikoma.

14:57 Izraelis pareiškė, kad galės priimti tik 5000 ukrainiečių pabėgėlių. Jau sustabdytas bevizis režimas, ukrainiečiai į Izraelį gali patekti tik gavę specialų Izraelio VRM leidimą.

14:45 Rusijos pajėgos apšaudė Aleksandropolį (Donecko sritis). Anksčiau apie šios gyvenvietės apšaudymus pranešimų nebūta.

14:25 Ukrainos premjero pavaduotoja Irina Vereščiuk praneša, kad Mariupolyje vis dar neatverti humanitariniai koridoriai civiliams trauktis, miestas negali sulaukti ir humanitarinės pagalbos.

14:22 Jungtinių Tautų skaičiavimais, iš Ukrainos jau pasitraukė 3 mln. pabėgėlių.

14:19 Ukrainos saugumo tarnyba pranešė sukūrusi informacinį kanalą, kuriame galima dalintis informacija apie rusų pajėgas, jų judėjimą arba netoliese esančius civilius net ir neturint interneto ryšio – užtenka įrenginio lokacijos sekimo funkcijos.

13:41 Rusijos pajėgos apšaudė Charkivą, kai iš miesto mėginta evakuoti civilius.

...

13:14 Ukrainos kariuomenė praneša, kad sėkmingos atakos Luhansko srityje metu sunaikinti 3 rusų tankai ir 1 šarvuotis.

13:04 Ukrainos saugumo tarnyba skelbia per pastarąją parą sulaikiusi apie 60 kolaborantų ir išaiškinusi apie 20 diversinių grupių.

12:40 Ukrainos etnopolitikos tarnybos duomenimis, Rusijos pajėgos šiame kare sugriovė 28 cerkves, mečetes ir sinagogas.

12:25 Mikolaivo administracija praneša, kad per parą sužeista apie 80 taikių gyventojų.

11:46 Ukrainos prezidento administracija praneša, kad svarbiausių kovų zonomis šiandien išlieka Mariupolis ir Mikolaivas.

11:25 Visuomenės nuomonės tyrimų agentūros „Reiting“ duomenimis, 56 proc. ukrainiečių mano, kad Rusija siekia visiškai sunaikinti ukrainiečių tautą.

11:24 „Azovo“ kariai praneša, kad nukovė Rusijos generolą majorą. Jo tapatybė neskelbiama.

11:22 Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė programišių, padėjusį okupantams užtikrinti mobilųjį ryšį.

10:50 Luhansko srities karinė administracija praneša, kad civilių evakuacija srityje nevyksta, Rusijos pajėgos nenutraukia ugnies.

10:35 Ukrainos kariuomenė praneša, kad ties Černihivu sunaikinta rusų salvinės ugnies sistema, apšaudžiusi gyvenamuosius miesto rajonus.

10:32 Pietų Korėja išsiuntė Ukrainai pagalbos siuntą – šalmų, palapinių, vaistų, maisto davinių ir kitokios neginklinės paramos.

10:30 Ukrinform praneša, kad karo metu jau žuvo 97 ukrainiečių vaikai, daugiau nei 100 sužeista.

10:16 Mariupolį ginantys pulko „Azov“ savanoriai praneša apie didelius priešo technikos nuostolius.

10:13 Enerhodaro meras Dmitrijus Orlovas teigia, kad mieste tvyro „visiškas chaosas“, rusų kareiviai gatvėse apiplėšinėja taikius gyventojus.

09:41 Raketinio smūgio į Rivnės televizijos bokštą aukų skaičius išaugo iki 19.

09:24 Ukrainos Nacionalinė gvardija skelbia, kad atremtos visos rusų atakos Charkivo prieigose.

09:11 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 13 500 kareivių, 404 tankai, 1279 šarvuočiai, 150 artilerijos sistemų, 64 salvinės ugnies sistemos, 36 priešlėktuviniai kompleksai, 81 lėktuvas, 95 sraigtasparniai, 640 automobilių, 3 laivai ir kateriai, 60 degalų cisternų, 9 dronai.

08:57 Ukrinform, remdamasis Interfax informacija, praneša, kad kovo 15–17 d. Rusijos Tolimuosiuose Rytuose vykdomos rezervistų pratybos. Manoma, kad po trumpų pratybų jie bus išsiųsti į Ukrainą.

08:55 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad per šį rytą vykdytus Kijevo apšaudymus žuvo 2 žmonės.

08:47 Sumų srities administracija praneša, kad su Rusijos pajėgomis sutarta dėl 4 „žaliųjų koridorių“.

08:21 Britų Gynybos ministerija įspėja, kad Rusija gali įvykdyti išpuolį naudodama cheminį arba biologinį ginklą.

08:13 Išplatinti nauji Charkivo apšaudymo vaizdai.

...

08:05 Jungtinė Karalystė išdavė vizas 4000 ukrainiečių pabėgėlių. 44 000 britų yra pasirengę priimti pabėgėlius savo namuose, praneša pravda.com.ua.

07:46 Pataikius artilerijos sviediniui, Kyjivo daugiabutyje kilo gaisras.

...

07:44 Ukrainos Generalinio štabo teigimu, per pastarąją parą Rusijos pajėgos nepasistūmėjo į priekį nė viename fronto ruože. Ukrainiečiai rengia kontratakas priešo užnugaryje.

07:35 Rusijos pajėgos iš minosvaidžių apšaudė evakuacijos koloną netoli Hostomelio. Žuvo 1 moteris, sužeisti 2 vyrai, praneša Ukrainos policija.

07:32 Per vakarykščius apšaudymus Černihive žuvo 10 taikių gyventojų, praneša Ukrainos prokuratūra.

07:30 Ukrainos VRM praneša, kad vakarinių šalies sričių gyventojams bus dalijami automatiniai ginklai, baiminantis naujo įsiveržimo iš Baltarusijos teritorijos. Nuo karo pradžios civiliams jau išdalinta keliasdešimt tūkstančių ginklų.

07:28 TATENA praneša, kad Černobylio AE atnaujintas elektros energijos tiekimas.

2022 03 15 07:26
Spausdinti