Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


SPECIALIOSIOS TARNYBOS
Džeimso Bondo belaukiant: kodėl Briuselis tapo pasauline šnipų sostine?
Evaldas Labanauskas
Shutterstock

Prieš dešimtmetį didžiuosiuose kino ekranuose pasirodžiusio trilerio apie šnipus Briuselyje „Užsienietis“ („Erased“) siužeto centre – JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) ir stambaus verslo sąmokslas, kurį nugali ne savo noru į įvykių sūkurį patekęs pagrindinis herojus. Jei dabar būtų kuriamas filmas apie šnipus Briuselyje, pagrindiniam veikėjui tikriausiai tektų susikauti su Rusijos ir Kinijos žvalgais.

Jau seniai netyla kalbos, kad Briuselyje, kuriame veikia pagrindinės ES institucijos, NATO būstinė, kitos tarptautinės organizacijos ir gausybė diplomatinių atstovybių bei ekspertų centrų, knibždėte knibžda šnipų. Skaičiuojama, kad Europos sostinėje dirba apie tūkstantį žurnalistų, 15–20 tūkst. lobistų, daugiau nei 200 diplomatinių atstovybių, jose įsikūrę apie 5,4 tūkst. akredituotų diplomatų. Kiek tarp jų šnipų – niekas nesuskaičiuos. Bet jų daug.

„ES ir NATO yra dvi svarbiausios daugiašalės ekonominio ir karinio bendradarbiavimo organizacijos Vakaruose, o Maskva bando destabilizuoti Vakarus. Todėl Briuselyje įsikūrusios ES ir NATO yra itin svarbios Rusijos žvalgybos taikinių sąraše. Nuolat bandoma infiltruotis į šias institucijas, pasinaudojant savo šaltiniais gauti vidinės naujausios informacijos apie Vakarų politinius, karinius ir ekonominius sprendimus bei požiūrį. Jei pavyksta, tai leidžia rusams sužinoti ir suprasti Vakarų geopolitinę strategiją, kurią jie gali panaudoti vykdydami savo įtakos operacijas. Vienas maitina kitą“, – IQ teigė analizės „Iš Rusijos – su meile: Briuselis užsienio žvalgybų veiklos centre“ autorius Tomas Van Rentergemas iš Briuselyje įsikūrusio „Egmont“ karališkojo tarptautinių santykių instituto.

Tikrasis Rusijos „diplomatų“ veidas

2022 09 21 06:45
Spausdinti