Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ES ENERGETIKA
E. Macronas: Alžyras padeda Europai diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius
BNS
Unsplash

Alžyras padeda Europai diversifikuoti energijos šaltinius, tiekdamas daugiau dujų Italijai, penktadienį sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas per vizitą šioje šalyje, kuri yra didžiausia Afrikos dujų eksportuotoja.

Atmesdamas prielaidas, esą Italija ir Prancūzija „konkuruoja“ dėl Alžyro dujų, E. Macronas palankiai įvertino praėjusį mėnesį Alžyro pasirašytą susitarimą dėl didesnio dujų kiekio tiekimo Italijai.

Šis susitarimas „naudingas Italijai, naudingas Europai ir didina energijos šaltinių diversifikaciją“, sakė Prancūzijos vadovas žurnalistams.

Po Maskvos invazijos į Ukrainą Europa ieško būdų mažinti savo priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.

Italijos energetikos milžinė „Eni“, JAV įmonė „Occidental“, prancūzų „Total“ ir Alžyro bendrovė „Sonatrach“ praėjusį mėnesį pasirašė 4 mlrd. JAV dolerių vertės 25 metų trukmės naftos ir dujų tiekimo sutartį, pagal kurią Romai bus tiekiami „dideli gamtinių dujų kiekiai“, tuo metu sakė Alžyro prezidentas Abdelmadjidas Tebboune'as.

Alžyro vyriausybės šaltinis nurodė, kad Šiaurės Afrikos šalis padidins dujų eksportą į Italiją keturiais milijardais kubinių metrų.

Italija didžiąją dalį jai reikalingų gamtinių dujų perka iš užsienio; maždaug 45 proc. jų importuojama iš Rusijos.

Nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, o Vakarų šalys paskelbė precedento neturinčias sankcijas Maskvai, Italija dėjo pastangas sumažinti priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių ir užtikrinti didesnį dujų tiekimą iš Alžyro.

Alžyras turi vamzdyną, kuriuo gali pumpuoti dujas į Italiją.

Ši Afrikos šalis tiekia apie 11 proc. Europoje suvartojamų gamtinių dujų.

2022 08 26 14:54
Spausdinti