Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIZITAS
E. Macronas ir V. Zelenskis kartu vyks į ES viršūnių susitikimą Briuselyje
BNS
Scanpix
V. Zelenskis, E. Macronas ir O. Scholzas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ketvirtadienio rytą kartu iš Paryžiaus išskris į Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą Briuselyje, pranešė Eliziejaus rūmai.

Abu vadovai iš Vilakublė, netoli Paryžiaus, išvyks apie 8 val. 30 min. vietos (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Tikimasi, kad į Briuselį jie atvyks 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Netikėtai į kelionę po Europą išvykęs V. Zelenskis jau antrą kartą nuo 2022-ųjų vasario 24-osios, kai prasidėjo Rusijos puolimas, paliko savo šalį. Gruodį jis buvo nuvykęs į Vašingtoną.

Trečiadienį Ukrainos vadovas lankėsi Londone, kuris karinės pagalbos srityje yra artimiausias Kyjivo sąjungininkas po Jungtinių Valstijų, o paskui netikėtai nuvyko į Paryžių, kur Eliziejaus rūmuose vakarieniavo su E. Macronu ir Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

V. Zelenskis paragino abu lyderius „kuo greičiau“ pristatyti jo šaliai naikintuvus, kad būtų atremtas Rusijos puolimas.

E. Macronas ir O. Scholzas pažadėjo toliau remti Ukrainą, taip pat ir karinėmis priemonėmis, „tiek, kiek reikės“, iki pergalės.

Prancūzijos prezidentas įteikė V. Zelenskiui Garbės legiono ordino Didįjį kryžių – aukščiausio lygmens apdovanojimą, kurį šios šalies prezidentas gali suteikti kitam valstybės vadovui.

2023 02 09 09:28
Spausdinti