Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PAGALBA UKRAINAI
E. Macronas įspėja: artimiausiomis savaitėmis neįmanoma Ukrainai nusiųsti naikintuvų
BNS
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį perspėjo, kad net jei Ukrainos sąjungininkai Europoje nuspręstų atsiųsti Kyjivui naikintuvų, jie negalėtų to padaryti „artimiausiomis savaitėmis“.

„Nieko neatmetu... bet tai neatitinka šiandienos reikalavimų“, – sakė E. Macronas po Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje, kuriame dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusijai atnaujinus puolimą karo draskomos Ukrainos rytuose, ieškodamas pažangesnių ginklų savo pajėgoms V. Zelenskis šią savaitę aplankė Londoną, Paryžių ir Briuselį.

Ukraina siekia gauti vakarietiškų kovinių lėktuvų, tolimojo nuotolio raketų ir sunkiųjų tankų, tačiau jai taip pat labai trūksta būtiniausių atsargų, pavyzdžiui, artilerijos sviedinių.

Jungtinė Karalystė pasisiūlė apmokyti ukrainiečių pilotus naudotis vakarietiškais naikintuvais, o Lenkija ir Slovakija svarsto galimybę atsiųsti daugiau sovietų gamybos naikintuvų „Mig-29“, kuriuos Kyjivas jau naudoja.

Tačiau Ukrainos sąjungininkai nerimauja, kad pažangių Vakarų naikintuvų dislokavimas išprovokuotų tolesnę Maskvos veiksmų eskalaciją ir sukeltų atviro NATO ir Rusijos konflikto pavojų.

E. Macronas ir kiti ES lyderiai Briuselyje sveikino V. Zelenskį kaip didvyrį ir pažadėjo palaikyti Ukrainą iki pergalės, tačiau atsargiai vertino jo siekį gauti naikintuvų.

„Labai svarbu, kad sąjungininkai pirmenybę teiktų naudingiausiai ir greičiausiai įrangai“, – teigė prancūzų lyderis, paminėdamas Prancūzijos tiekiamas savaeiges haubicas „Caesar“ ir vidutinio nuotolio oro gynybos „žemė–oras“ sistemą MAMBA.

Jis pridūrė, jog gali prireikti paspartinti artilerijos pabūklų ir amunicijos tiekimą, kad Ukraina galėtų pradėti sausumos puolamąsias operacijas arba joms pasipriešinti, ir pažadėjo „artimiausiomis dienomis dėl to padirbėti“.

2023 02 10 10:09
Spausdinti