Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PRANCŪZIJA
E. Macronas: opozicija pasirengusi bendradarbiauti „pagrindinėmis temomis“
BNS
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, kurio partija neteko parlamentinės daugumos, trečiadienį sakė, kad opozicinės grupės užsiminė apie pasirengimą dirbti su jo vyriausybe „pagrindinėmis temomis“.

E. Macrono centristinė koalicija „Kartu“ (Ensemble) sekmadienio rinkimuose užsitikrino daugiausiai mandatų – 245, tačiau jai pritrūko 44 vietų, kad išlaikytų pastaruosius penkerius metus parlamente turėtą absoliučią daugumą, didelių laimėjimų pasiekus naujam kairiojo sparno aljansui ir kraštutiniams dešiniesiems.

Susiklosčiusi padėtis kelia klausimų, ar balandį antrai kadencijai perrinktam E. Macronui pavyks įgyvendinti savo reformų planus, įskaitant pažadą pakelti pensinio amžiaus kartelę nuo 62 iki 65 metų, taip pat gali pakenkti prezidento tarptautinei reputacijai.

„Jie prisidės siekiant pažangos pagrindinėmis temomis“, tokiomis kaip pragyvenimo išlaidos, darbo vietos, energija, klimatas ir sveikatos apsauga, per televiziją sakė E. Macronas, po rinkimų tylėjęs tris dienas.

E. Macronas atmetė galimybę bandyti formuoti „nacionalinės vienybės vyriausybę“ ir sakė, kad toks žingsnis šiuo etapu nebūtų pagrįstas.

Prezidentas pripažino, kad parlamento rinkimai išryškino socialines problemas Prancūzijoje, bet paragino opozicines partijas „pamiršti vidaus kovas“ ir pakilti „virš politikos“.

Tai, pasak jo, reiškia, kad „drauge mes turėsime išmokti naujo būdo valdyti ir leisti įstatymus“.

Prezidento teigimu, vasarą parlamentui bus pateikti skubiai reikalingų įstatymų projektai, ypač skirti infliacijos ir augančių energijos kainų poveikiui mažinti.

E. Macronas paragino opozicines partijas „artimiausiomis dienomis visiškai skaidriai paaiškinti, kiek jos pasirengusios nueiti“ kalbant apie jų paramą tokioms priemonėms, kurios, jo teigimu, nebus finansuojamos iš mokesčių didinimo.

Prezidentas pridūrė, kad jis pats balandį buvo perrinktas su „ambicingų reformų“ programa ir tikisi ją įvykdyti.

Parlamentinė aklavietė turėtų nulemti ne „stagnaciją“, sakė E. Macronas, o „dialogą ir norą klausytis vieniems kitų.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 23 09:28
Spausdinti