Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


SACHELIO REGIONAS
E. Macronas: perversmas Nigeryje pavojingas visam Sachelio regionui
BNS
Scanpix
Neramumai Nigeryje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį perversmą Nigeryje, kur buvo nušalintas išrinktas prezidentas, pavadino pavojingu visam Sachelio regionui.

Po perversmo Nigeryje Vakarų valstybės stengiasi išlaikyti šį svarbų sąjungininką sukilimų apimtame regione.

„Perversmas yra visiškai neteisėtas ir labai pavojingas Nigerio gyventojams, Nigeriui ir visam regionui“, – sakė E. Macronas.

Jis taip pat paragino paleisti Nigerio prezidentą Mohamedą Bazoumą. Jį nuo trečiadienio prezidento rezidencijoje laiko jo paties sargybiniai.

Praėjus dviem dienoms po to, kai kariškiai nušalino demokratiškai išrinktą Nigerio prezidentą, penktadienio rytą vis dar nebuvo aišku, kas vadovauja šaliai ir kokios gali vykti tarpininkavimo pastangos.

Anot analitikų, politinis chaosas gali pakenkti kovai su ekstremistų grupuotėmis ir padidinti Rusijos įtaką regione, kur Nigerio vyriausybė daugelio tarptautinėje bendruomenėje buvo laikoma apsauga nuo islamistų grupių.

Prancūzijos ir Jungtinių Tautų kariai pastaraisiais metais buvo priversti pasitraukti iš kaimyninio Malio, bet Paryžius dar laiko 1,5 tūkst. karių Nigeryje. M. Bazoumo nuvertimas galėtų sukelti abejonių dėl šio kontingento ateities.

E. Macronas, kalbėdamas per vizitą Papua Naujojoje Gvinėjoje, sakė, jog būtina atkurti Nigeryje konstitucinę tvarką, ir pažadėjo remti regionines grupes tarpininkaujant derybose su perversmininkais ar įvedant sankcijas jiems.

2023 07 28 12:55
Spausdinti