Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


EUROPOS ENERGETIKA
E. Macronas: prireikus Prancūzija bus pasirengusi tiekti dujas Vokietijai šią žiemą
BNS
Unsplash

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi tiekti dujas Vokietijai artėjančią žiemą, jei dėl energetikos krizės prireiktų tokio žingsnio.

Tai leistų Vokietijai gaminti daugiau elektros ir, atitinkamai, vokiečiai galėtų tiekti elektrą į Prancūzijos elektros tinklą piko valandomis, teigė prezidentas žurnalistams po vaizdo ryšio priemonėmis surengto pokalbio su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

„Ketiname užbaigti dujų jungtis, kurios leis mums tiekti dujas į Vokietiją“, – sakė E. Macronas.

Tiek Vokietija, tiek Prancūzija skuba papildyti dujų atsargas, Rusijai apribojus tiekimą, keršijant už Vakarų paramą Ukrainai kare su Rusija.

Vokietija yra labiau priklausoma nuo rusiškų dujų nei Prancūzija, kuri didžiąją dalį elektros pasigamina atominėse elektrinėse.

Prancūzijos vyriausybė ne kartą perspėjo, kad įmonėms ir mažmeniniams vartotojams ateinančią žiemą teks sumažinti energijos suvartojimą, o jei žiema bus neįprastai šalta, gali nutrūkti elektros tiekimas.

Pirmadienį E. Macronas teigė, kad „viskas priklauso nuo mūsų“, o prancūzai turės sumažinti energijos suvartojimą, pavyzdžiui, nustatydami oro kondicionierių ir šildymo įrenginių veikimą „šiek tiek mažesne galia nei įprasta“, kad būtų išvengta elektros energijos tiekimo trikdžių.

Pasak prezidento, patalpų temperatūra žiemą turėtų būti ne aukštesnė kaip 19 laipsnių pagal Celsijų.

E. Macronas taip pat pareiškė pritariąs bendriems ES dujų pirkimams, nes tai sumažintų jų kainas.

Jis pridūrė, kad tuo tarpu Prancūzija pritars bet kokiam Europos Komisijos žingsniui dėl iš Rusijos perkamų ir dujotiekiu tiekiamų dujų kainų „lubų“ nustatymo.

2022 09 06 16:49
Spausdinti