Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KLIMATO KAITA
E. Macronas ragina JAV ir Kiniją sumokėti savo dalį už kovą su klimato kaita
BNS
Scanpix
Emmanuelis Macronas COP27 susitikime.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį paragino JAV, Kiniją ir kitas ne Europos turtingąsias šalis sumokėti savo dalį, kuri padėtų besivystančioms šalims kovoti su klimato kaita.

Šis E. Macrono raginimas pasigirdo Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimo klimato klausimais COP27 kuluaruose.

Prancūzijos prezidentas Afrikos kovotojams su klimato kaita COP27 susitikimo kuluaruose teigė, jog „mums reikia, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija paspartintų“ išmetamųjų teršalų mažinimą ir finansinę pagalbą.

„Europiečiai moka“, – sakė jis ir pridūrė, kad „mokame tik mes“.

„Turtingoms ne Europos šalims turi būti daromas spaudimas, sakoma joms: „Turite sumokėti savo sąžiningą dalį“, – teigė E. Macronas.

Egipte, Šarm aš Šeiche beveik dvi savaites vyksiančiame COP27 susitikime bus siekiama pažangos derantis dėl ilgalaikio prisitaikymo prie klimato kaitos tikslo, taip pat – ambicingesnių nacionaliniu lygiu nustatytų įsipareigojimų siekiant ilgalaikio 1,5 laipsnio Celsijaus temperatūros apribojimo tikslo.

Besivystančių šalių lyderiai iškovojo nedidelę pergalę, kai delegatai sutiko į konferencijos dienotvarkę įtraukti prieštaringai vertinamą pinigų už „nuostolius ir žalą“ klausimą.

Beveik 100 vyriausybių ir valstybių vadovų pirmadienį ir antradienį sakys kalbas įvyksiančiuose susitikimuose.

Tačiau COP27 nedalyvaus Kinijos vadovas Xi Jinpingas, įtvirtinęs savo valdžią praėjusį mėnesį vykusiame Komunistų partijos suvažiavime.

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad atvyks į Šarm aš Šeichą, bet tik po antradienį įvyksiančių kadencijos vidurio rinkimų, per kuriuos vieni arba abeji Kongreso rūmai gali atsidurti respublikonų, priešiškų tarptautiniams veiksmams klimato kaitos srityje, rankose.

2022 11 07 14:07
Spausdinti