Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ENERGETIKA
E. Macronas ragina Vokietiją pademonstruoti „solidarumą“ energetikos krizės akivaizdoje
BNS
Scanpix
E. Macronas ir O. Scholzas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paragino Vokietiją pademonstruoti europinį „solidarumą“ sparčiai didėjančių energijos kainų fone, perspėdamas, kad Berlyno milijardinės vertės planas, skirtas padėti savo šalies vartotojams, gali lemti ES rinkos „iškraipymų“.

„Negalime laikytis nacionalinių politikų, nes tai sukuria iškraipymų Europos žemyne“, – teigė Prancūzijos vadovas prancūzų dienraščiui „Les Echos“ duotame interviu, kuris turėtų pasirodyti pirmadienį.

„Kaip ir COVID krizės atveju, tai tiesos akimirka mūsų Europai <...> Turime veikti vieningai ir solidariai“, – pridūrė jis.

Energijos kainos smarkiai išaugo, kai Rusija, reaguodama į Vakarų sankcijas dėl invazijos į Ukrainą, apribojo gamtinių dujų tiekimą.

Tai sukėlė ūmią krizę Europoje ir už jos ribų, o Vokietija, kuri buvo itin priklausoma nuo rusiškos energijos tiekimo, nukentėjo ypač smarkiai.

Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė sulaukė kitų šalių kaltinimų dėl paskelbtos 200 mlrd. eurų paramos schemos, skirtos vokiečių namų ūkiams ir verslui apsaugoti nuo energetikos krizės padarinių.

Keletas ES partnerių paragino Vokietiją pademonstruoti didesnį finansinį solidarumą.

„Jei norime nuoseklaus požiūrio, reikia parengti ne nacionalines strategijas, o Europos strategiją“, – pareiškė E. Macronas.

Visgi jis teigė toliau pasitikintis „Prancūzijos ir Vokietijos santykių tvirtumu“ ir šalių „gebėjimu kartu įgyvendinti ambicingą strategiją“.

Ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime ES lyderiai pamėgins rasti bendrą atsaką į energijos kainų šuolį.

„Europa yra solidari su Vokietija ir normalu, kad Vokietijos yra solidari su Europa“, – laikraščiui duotame interviu kalbėjo E. Macronas.

2022 10 17 10:51
Spausdinti