Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
E. Muskas panaikino politinės reklamos draudimą socialiniame tinkle „X“
BNS
Unsplash
Socialiniai tinklai „X“.

Elonas Muskas antradienį panaikino politinės reklamos draudimą, įvestą socialiniame tinkle „Twitter“, dabar vadinamame „X“, siekiant užkirsti kelią dezinformacijai dar prieš milijardieriui įsigyjant platformą.

Leidimas grąžinti potencialiai klaidinančias politines žinutes į „X“ įvyko praėjus mažiau nei savaitei po to, kai buvęs prezidentas Donaldas Trumpas pirmą kartą nuo 2021 metų sausio ten paskelbė įrašą.

Po suėmimo Džordžijos valstijoje D. Trumpas paskelbė savo portretinę policijos nuotrauką, taip užsimindamas, kad grįžta į platformą, kuri buvo jo plačiai naudojama, kai jis dirbo Baltuosiuose rūmuose.

Tai buvo pirmasis jo įrašas nuo vėliausio, paskelbto praėjus kelioms dienoms po sukilimo Jungtinių Valstijų Kapitolijuje, kai įsiutusi jo šalininkų minia bandė blokuoti Joe Bideno patvirtinimą prezidentu.

Po 2021 metų sausio 6 dienos riaušių tuometinis „Twitter“ sustabdė D. Trumpo paskyrą, nusprendęs, kad prezidentas pažeidė platformos politiką, draudžiančią šlovinti smurtą. Tada buvęs šalies lyderis melagingai tvirtino, kad rinkimai iš jo buvo pavogti.

E. Muskas, pernai nusipirkęs platformą, 2022 metų lapkritį atnaujino buvusio prezidento paskyrą, tačiau D. Trumpas joje nebuvo aktyvus, pasirinkdamas su sekėjais bendrauti savo paties platformoje „Truth Social“, nors ir su daug mažesne auditorija.

„X“ tinklaraščio įraše tvirtino, kad leidimas skelbti politines reklamas, pradedant nuo JAV, yra „mūsų įsipareigojimo užtikrinti saviraiškos laisvę pagrindas“.

„X“ politika draudžia skelbti melagingą ar klaidinančią informaciją, įskaitant fiktyvius teiginius, kuriais siekiama pakirsti pasitikėjimą rinkimais, sakoma tinklaraštyje.

Neseniai socialiniame tinkle paskelbta D. Trumpo policijos nuotrauka buvo su prierašu: „Kišimasis į rinkimus.“

Pirmadienį teisėjas paskelbė, kad D. Trumpo bylos, kurioje jis kaltinamas sąmokslu siekiant panaikinti 2020-ųjų prezidento rinkimų rezultatus, nagrinėjimas prasidės 2024 metų kovo 4-ąją – taip viena didžiausių baudžiamųjų bylų JAV istorijoje atsidurs pačiame varžybų dėl Baltųjų rūmų įkarštyje.

„X“ nurodė, kad plečia saugos ir rinkimų komandas, kurios daugiausia dėmesio skiria kovai su manipuliavimu platforma, ir sukurs internetinį centrą, kuriame bus galima peržiūrėti politines reklamas.

Įsigijęs „Twitter“, E. Muskas sumažino darbuotojų skaičių ir išreiškė susirūpinimą dėl jų gebėjimo moderuoti turinį ir patikimai veikti.

„X“ teigė, kad atnaujina savo Pilietinio sąžiningumo politiką, skirtą rinkimų apsaugai, siekdamas kovoti su turiniu, kuriuo siekiama įbauginti ar suklaidinti rinkėjus, ir kartu laikantis E. Musko filosofijos leisti žmonėms sakyti tai, ką jie nori.

„X“ neturėtų nustatyti ginčytinos informacijos teisingumo“, – rašoma platformos tinklaraščio įraše.

„Veikiau turėtume suteikti naudotojams galimybę reikšti savo nuomonę ir atvirai diskutuoti per rinkimus, laikydamiesi savo įsipareigojimo saugoti saviraiškos laisvę“, – teigiame jame.

2023 08 30 12:09
Spausdinti