Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Egipto pasiūlymas dėl taikos Gazoje dar nėra galutinai atmestas
ELTA
Scanpix
Izraelio karių operacija Gazos Ruože.

Nepaisant griežtų Izraelio ir „Hamas“ pareiškimų, kad toliau tęs kovą, Egipto pasiūlymas dėl taikos Gazos Ruože, anot žiniasklaidos, dar nėra galutinai atmestas.

„The Wall Street Journal“ naktį į trečiadienį pranešė, kad Izraelio karo kabinetas Egipto pasiūlymą dėl laipsniško karo prieš „Hamas“ užbaigimo perdavė svarstyti didesnei ministrų grupei. Be to, aptarti Egipto pasiūlymo netrukus į Kairą turėtų vykti Palestinos išsivadavimo organizacijos (PLO) vykdomojo komiteto delegacija. Tiesa, „Hamas“ nėra PLO dalis.

Ir Izraelis, ir „Hamas“ pastarosiomis dienomis dar kartą pabrėžė, kad tęs kovą. Izraelio ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu antradienį straipsnyje leidiniui „The Wall Street Journal“ nurodė, kad sąlygos taikai yra „Hamas“ sunaikinimas ir Gazos Ruožo demilitarizacija. Tačiau premjeras savo šalyje sulaukia vis didesnio spaudimo išlaisvinti vis dar Gazos Ruože esančius įkaitus.

Per kelių dienų paliaubas lapkričio pabaigoje 105 įkaitai buvo iškeisti į 240 palestiniečių kalinių. Spėjama, kad „Hamas“ teroristai ir kitos ekstremistinės grupuotės savo rankose vis dar laiko 129 pagrobtuosius.

Izraelis pasirengęs diskutuoti apie pirmąją Egipto pasiūlymo fazę – ši numato naujas paliaubas ir dar dalies įkaitų paleidimą mainais į palestiniečių kalinius, laikraštis citavo aukštą B. Netanyahu „Likud“ partijos narį Danny‘į Danoną. „Hamas“ pirmadienį atmetė laikinas naujas paliaubas ir pareikalavo nuolatinio ugnies nutraukimo.

Palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso PLO pradžioje taip pat pareiškė, kad atmeta Egipto pasiūlymą, rašo „The Wall Street Journal“. Tačiau dabar PLO vis dėlto esą pasirengusi Kaire apsvarstyti projektą.

M. Abbasas vadovauja pasaulietinei „Fatah“ frakcijai PLO organizacijoje. „Fatah“ ir „Hamas“ yra priešininkės. Egipto pasiūlymas tolesniame etape numato nacionalinį palestiniečių dialogą globojant Egiptui. Tikslas yra „užbaigti susiskaldymą“ ir sudaryti technokratų vyriausybę. Tačiau Izraelio pareigūnai, anot laikraščio, mano, jog mažai tikėtina, kad Izraelis pritartų susitarimui, kuris pasibaigus karui numatytų vaidmenį „Hamas“ judėjimui Gazoje.

2023 12 27 10:38
Spausdinti