Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
EK pareiškė, kad „Meta“ pažeidė ES antimonopolines taisykles
BNS
Pixabay

JAV interneto milžinė „Meta“ pažeidė „ES antimonopolines taisykles“ iškraipydama konkurenciją internetinių klasifikuotų skelbimų rinkose, pirmadienį pareiškė Europos Komisija (EK), paskelbusi savo preliminarią išvadą.

„Komisija prieštarauja tam, kad „Meta“ susieja savo internetinę klasifikuotų skelbimų paslaugą „Facebook Marketplace“ su socialiniu tinklu „Facebook“, – sakoma pranešime.

„Komisija taip pat nerimauja, kad „Meta“ savo naudai prekyvietėje „Facebook Marketplace“ konkurentams taiko nesąžiningas prekybos sąlygas“, – pridūrė EK.

EK jau yra kelis kartus priėjusi prie išvados, kad „Meta“ ir kitos didžiosios technologijų įmonės taikė konkurencijos taisyklių neatitinkančią praktiką.

Šiais metais Komisijos politikos arsenalas buvo papildytas dviem naujais ES teisės aktais – Skaitmeninių paslaugų aktu ir Skaitmeninių rinkų aktu, kurie leidžia pažeidimo atveju skirti didžiules finansines baudas.

Minėti aktai visiškai įsigalios 2023 ir 2024-aisias.

Pirmadienio pranešimas yra susijęs su „įtariamus ES antimonopolinių taisyklių pažeidimus“, o „Meta“ turės galimybę atsakyti pateikdama oficialų prieštaravimo pareiškimą.

EK dėmesys nagrinėjami atveju yra sutelktas į tai, kad „Meta“ suteikia „Facebook“ vartotojams automatinę prieigą prie „Facebook Marketplace“, „nesvarbu, ar jie to nori, ar ne“.

Komisijos teigimu, ši sąsaja gali būti laikoma nesąžininga „Facebook Marketplace“ konkurentams.

EK nerimas taip pat yra susijęs su nesąžininga prekyba konkuruojančiomis internetinių skelbimų paslaugomis, kurias teikiant reklama rodoma platformose „Facebook“ arba „Instagram“ – abi šios platformos abi priklauso „Meta“.

Europos Komisija teigė nerimaujanti, kad šiose platformose taikomos naudojimo sąlygos gali suteikti galimybę „Meta“ naudoti su skelbimais susijusius konkurentų duomenis siekiant populiarinti „Facebook Marketplace“.

Jei ES nerimas nebus išsklaidytas ir bus pateikta pakankamai įrodymų apie pažeidimą, „Meta“ gali būti skirta bauda, lygi iki 10 proc. visos pasaulinės metinės apyvartos.

„Meta“ pasaulinės pajamos per 12 mėnesių, pasibaigusių rugsėjo 30 dieną, siekė 118 mlrd. JAV dolerių.

Komisija taip pat turėtų teisę uždrausti taisykles pažeidžiančią praktiką.

2022 12 19 17:09
Spausdinti