Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
EK vadovė džiaugiasi pažanga derybose su Vengrija dėl ES embargo rusiškai naftai
BNS
Scanpix
U. von der Leyen.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasidžiaugė „pažanga“, pasiekta per pirmadienio vakaro derybas su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, kuris stabdo Briuselio planus dėl embargo rusiškai naftai.

Priėjimo iš jūros neturinti Vengrija yra labai priklausoma nuo Rusijos vamzdynais tiekiamos naftos, o V. Orbanas perspėjo, kad negalės pritarti EK siūlomam šeštajam ES sankcijų Maskvai paketui.

„Šio vakaro diskusija su ministru pirmininku Viktoru Orbanu buvo naudinga siekiant išsiaiškinti klausimus, susijusius su sankcijomis ir energetiniu saugumu. Pasiekėme pažangos, tačiau reikia dirbti toliau“, – tviteryje parašė EK vadovė.

Prieš šias derybas Budapešte V. Orbano atstovas spaudai tarptautiniais klausimais Zoltanas Kovacsas, cituodamas Vengrijos užsienio reikalų ministrą Peterį Szijjarto, naująjį sankcijų paketą palygino su „atomine bomba“ Vengrijos ekonomikai.

„Vengrija nebalsuos už EK iniciatyvą dėl šių sankcijų Rusijai paketo, nes jis kelia problemų Vengrijai ir jame nėra sprendimo pasiūlymo“, – teigė Z. Kovacsas.

Briuselio diplomatai „pasinėrę“ į derybas dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, kuriuo siekiama dar labiau ją nubausti Maskvą dėl karo Ukrainoje.

Projektą parengė EK ekspertai, tačiau kelios ES valstybės narės, tarp kurių labiausiai išsiskyrė Vengrija, pasisakė prieš ketinimus iki šių metų pabaigos atsisakyti rusiškos naftos.

Kita vertus, Vengrijai, Slovakijai ir Čekijai pasiūlyta leisti toliau importuoti rusišką naftą iki 2024 metų pabaigos, bet jos taip pat nori pagalbos užsitikrinant naujus naftos tiekimo šaltinius bei pertvarkant savo naftos perdirbimo gamyklas.

Maža to, Budapeštas siekia penkerių metų trukmės pereinamojo laikotarpio rusiškos naftos atsisakymui, ir jam reikia naujo naftotiekio su Kroatija teikimui per jos uostus, taip pat tokio projekto finansavimo garantijų.

2021-aisiais Rusija patenkino 30 proc. ES žaliavinės naftos ir 15 proc. naftos produktų poreikio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 10 10:14
Spausdinti