Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„BREXITAS“
EK vadovė pristatė priemonių planą „Brexitui“ be sutarties
BNS
Pixabay
Reikia būti pasirengusiems visiems atvejams.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ketvirtadienį pristatė nenumatytų atvejų planą kelionėms sausuma bei oru ir žvejybos teisėms apsaugoti, jeigu Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungos bendrąją rinką ir muitų sąjungą nesudariusi susitarimo dėl tolesnių prekybos ryšių.

Jungtinė Karalystė paliko Europos Sąjungą sausio 31 dieną ir šio mėnesio pabaigoje pasitrauks iš Bendrijos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, nutraukdama pusę amžiaus trukusią glaudžią ekonominę integraciją.

Londono ir Briuselio derybininkų grupės bando susitarti dėl prekybos susitarimo, reguliuosiančio prekybos santykius tarp ES ir JK, po trijų savaičių pasibaigus pereinamajam laikotarpiui. Derybos yra atsidūrusios aklavietėje.

„Derybos tebevyksta. Visgi, turint galvoje, kad pereinamojo laikotarpio pabaiga visai čia pat, nėra jokios garantijos, kad jei ir kai susitarimas bus pasiektas, jis įsigaliotų laiku“, – sakė Europos Komisijos vadovė.

„Mūsų pareiga – būti pasirengusiems visiems atvejams, įskaitant galimybę neturėti susitarimo su JK 2021 metų sausio 1-ąją. Dėl to šiandien pristatome šias priemones“, – sakė  U. von der Leyen.  

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį nuvyko į Briuselį per darbo vakarienę su U. von der Leyen aptarti dar neišspręstų klausimų. Per vakarienę nuspręsta iki sekmadienio leisti derybininkams pabandyti išgelbėti derybas.

Tačiau Londonas atsisako, B. Johnsono žodžiais, eiti į kompromisą dėl ką tik atkurto visiško suvereniteto ir sutikti ateityje laikytis ES reglamento.

Kelios ES valstybės, ypač Prancūzija, ragina U. von der Leyen vadovaujamą Europos Komisiją ir jos vyriausiąjį derybininką Michelį Barnier užimti griežtesnę poziciją ir paskelbti nenumatytų atvejų planą tam atvejui, jeigu susitarimo nepavyks pasiekti.

ES vykdomoji institucija šį planą apibūdina kaip „rinkinį tikslinių ypatingųjų priemonių, užtikrinančių ES ir JK tarpusavio bazinį susisiekimą oro ir sausumos keliais, o taip pat numatančių ES ir JK laivų žvejybą viena kitos vandenyse“.

Šios priemonės įsigaliotų nuo sausio 1 dienos. Jos būtų atšauktos, jeigu šalims pavyktų pasiekti susitarimą arba praėjus nustatytam jų galiojimo terminui.

Krovinių gabenimas oro transportu dar pusę metų vyks dabartinėmis sąlygomis, jeigu JK sutiks užtikrinti vienodas sąlygas ir ES vežėjams. Tos pačios taisyklės galios ir krovinių vežimui keliais.

Laikini  žvejybos reguliavimo nuostatai toliau galios iki 2021 metų pabaigos, tačiau juose numatoma, kad ES ir JK laivai galės žvejoti vieni kitų vandenyse.

B. Johnsono vyriausybė tvirtina, kad sausio 1 dieną visiškai perims savo vandenų kontrolę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 10 14:52
Spausdinti