Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
EK vadovė: Rusija, nutraukdama dujų tiekimą ES narėms, kenkia pati sau
BNS
BNS Foto
Ursula von der Leyen.

Rusija, nutraukdama gamtinių dujų tiekimą Europos Sąjungos narėms, atsisakiusioms už jas mokėti Rusijos rubliais, tai yra ne pagal galiojančias sutartis numatytomis valiutomis, kenkia pati sau, pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

Tokią jos nuomonę, išsakytą po trečiadinį vykusio ES apsirūpinimo dujomis koordinavimo grupės posėdžio, pasklebė Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

EK vadovės žodžiais, ES užsitikrins, kad „Gazprom“ pastarasis sprendimas nutraukti dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai turėtų kuo mažesnį poveikį tiek šių Bendrijos narių, tiek ir visos ES vartotojams, o „šis Kremlius žingsnis kenkia Rusijos ekonomikai, nes atriboja ją nuo svarbių pajamų“.

Ji pabrėžė, jog Lenkija ir Bulgarija jau gauna gamtinių dujų iš kaimyninių ES narių.

Pasak L. von der Leyen, ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“, ir tai liečia ne tik dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

Jos žodžiais, EK aiškinasi, kurios Bendrijos narės galėtų nedelsiant padėti kaimynėms dujų tiekimo sutrikimų atvejais, taip pat rengia planą „REPowerEU“, pagal kurį jau 2022 metais turėtų būti „gerokai sumažinta“ priklausomybė nuo iškastinio kuro iš Rusijos, o šis planas bus pristatytas gegužės viduryje.

„Kremliui dar kartą nepavyko pasėti nesantaikos tarp ES valstybių. Rusiško iškastinio kuro era Europoje baigiasi“, – pabrėžė U. von der Leyen.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 28 09:40
Spausdinti