Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


RUSIJA WAGNER
Ekspertai: „Wagner“ veiklos modelis išliks Afrikoje ir po J. Prigožino mirties
ELTA
YouTube
Grupuotės „Wagner“ skiriamieji ženklai.

Nepaisant žinios apie Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino mirtį, Maskva yra suinteresuota, kad grupuotė tęstų veiklą Afrikoje, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė ekspertai.

Rusija nuo 2014 metų veiklą Afrikoje perdavė grupuotei „Wagner“.

Saugumo srityje „Wagner“ kovotojai buvo dislokuojami kartu su Libijos, Centrinės Afrikos Respublikos ir Malio nacionalinėmis kariuomenėmis. Politikos srityje grupuotė vykdė dezinformacijos ir destabilizacijos kampanijas. Komercinėje srityje ji eksploatuoja mineralų išteklius keliose Afrikos valstybėse.

Analitikai teigia, kad Kremlius nėra suinteresuotas nutraukti šią veiklą.

Vienas iš paskutinių J. Prigožino pasirodymų prieš kamerą buvo pirmadienį paskelbtas įrašas, kuriame jis su maskuojamaisiais drabužiais ir automatiniu šautuvu sako, kad yra Afrikoje ir dirba dėl Rusijos ateities.

Tai buvo pirmas jo pasirodymas nuo birželio, kai jis surengė trumpą maištą prieš Kremlių. Dar prieš pranešant apie jo mirtį analitikai svarstė galimas maišto pasekmes.

„Subtilus“ įpėdinystės klausimas

Su „Wagner“ ar be jos, „Rusija nori išlaikyti savo verslo ir saugumo interesus Afrikoje“, AFP sakė JAV analitinio centro „Atlantic Council“ direktorius Afrikai Rama Yade. – Tai yra pagrindinis tikslas“.

Kremlius turi ir kitų įtakos kanalų Afrikos žemyne, kuris yra atsidūręs įnirtingos strateginės pasaulio galingųjų valstybių kovos centre. Tie kanalai įvairūs – nuo ambasadų iki privačių investuotojų ir Rusijos valdomų įmonių, nuo televizijos kanalų iki stačiatikių bažnyčių.

Visa tai prisidėjo prie „Wagner“ sėkmės Afrikoje, sakė „Wagner“ ekspertas ir būsimos knygos apie šią samdinių grupuotę bendraautoris Lou Osbornas.

„Wagner“ yra Rusijos neokolonializmo įrankis, ir nėra jokios priežasties, dėl kurios jis sustotų“, – sakė CAR opozicijos politikas Josephas Bendounga.

Tačiau perimti sudėtingos J. Prigožino organizacijos kontrolę nebus lengva užduotis.

„Kremlius neketina atsisakyti J. Prigožino pozicijų Afrikoje, – sakė Hudsono instituto analitikas Peteris Rough. – Bet šių operacijų perdavimas J. Prigožino įpėdiniui bus subtilus klausimas“.

Sunkiai pakeičiamas

Niujorke įsikūręs analitinis centras „Soufan Center“ nurodė, kad „kaip neseniai pripažino pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, net Kremlius iš tikrųjų nesupranta sudėtingos sistemos, kuriai vadovavo Jevgenijus Prigožinas“.

Panašią mintį išsakė ir nepriklausomas tyrėjas Johnas Lechneris, rašantis knygą apie šią samdinių kariuomenę.

„Norint pakeisti „Wagner“ personalą Afrikoje, reikėtų surasti naujų žmonių, kurie turėtų ryšių ir patirties, užtikrinančių veiklos tęstinumą, – sakė jis. – Tai mažai tikėtina“.

CAR, pavyzdžiui, „Wagner“ įtaka nuo pat atvykimo į šalį 2017 metais nuolat didėjo ir pažengė taip toli, kad liepos mėnesį grupuotė net organizavo referendumą dėl šalies konstitucijos perrašymo.

„Gali būti, kad kai kurie pagrindiniai („Wagner“) atstovaujantys asmenys... liks savo postuose, jau vien dėl to, kad jie turi ryšių ir institucinių žinių, kurios užtikrina veiklos CAR tęstinumą“, – sakė J. Lechneris.

Tačiau pranešus apie J. Prigožino mirtį, svarbiausias postas lieka laisvas, o tokius postus nelengva užpildyti, sakė analitikai.

„Neabejotinai atsiras daug veikėjų, kurie bandys pareikšti norą rūpintis šia sudėtinga veikla su sąlyga, kad ji bus tinkamai finansuojama, – sakė Rusijos tiriamosios žurnalistikos atstovas Denisas Korotkovas. – Tačiau jie tikrai bus prastesni už J. Prigožiną“.

„Wagner“ – vienintelė galimybė

Kai kuriems „Wagner“ partneriams kyla didelių problemų.

Grupuotės buvimo Afrikoje kritikai, pavyzdžiui, Prancūzija ir JAV, kaltina ją veikiant kaip savotišką gyvybės draudimą tokiems režimams kaip Malio karinė chunta.

„Wagner“ yra valstybės gebėjimų ir suinteresuotumo projektuoti oficialią karinę jėgą Afrikoje trūkumo rezultatas“, – sakė J. Lechneris, pridurdamas, kad ši problema išlieka, bet nėra kitų privačių kariuomenių, kurios galėtų prisiimti šį vaidmenį.

Afrikos vyriausybėms, nenorinčioms bendradarbiauti su Vakarais, nėra alternatyvos, sakė J. Lechneris. – „Wagner“ joms lieka vienintelė galimybė“.

Tačiau CAR prezidento Faustino Archange‘o Touaderos specialusis patarėjas Fidele Gouandjika nesijaudina dėl pastarųjų dramatiškų įvykių. „Mums tai nieko nekeičia, – sakė jis. – Su Rusijos Federacija esame sudarę gynybos susitarimą ir būtent pagal šį susitarimą Rusija sudarė subrangos sutartį su „Wagner“.

2023 08 25 12:56
Spausdinti