Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Ekstremalūs karščiai alins JAV miestus, bet tam galima pasiruošti
Aryn Braun
Shutterstock
Ką aš veikiau praėjusią vasarą...

Liūčių sezonas vėl vėluoja. Atrodytų, kad, be tvaną sukeliančių audrų, niekas nepajėgs sustabdyti karščių, kai diena po dienos oro temperatūra viršija 43 °C. Šaligatviai įkaista lyg keptuvės. Ligoninių palatos pilnos odą nudegusių pacientų. Atrodo, kad perdžiūvo net kaktusai. Daugelis žmonių ryžtasi išeiti į lauką tik ankstyvą rytą, prieš patekant saulei. Likusį laiką jie glaudžiasi vėsinamuose kambariuose. Tik šis išradimas leidžia išgyventi dykumoje.

Visa tai nutiko 2023 m. liepą Finikse, Arizonos valstijoje. Bet kas būtų, jei elektros energijos poreikis oro kondicionieriams būtų pasiekęs perdavimo tinklų galimybių ribas? Žurnale „Environmental Science and Technology“ paskelbtame tyrime teigiama, kad nutrūkus elektros energijos tiekimui per tą penkių dienų karščio bangą Finikse galėjo žūti daugiau nei 13 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė miesto gyventojų būtų atsidūrę ligoninėse.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Finiksui tai būtų blogiausias Finikso scenarijus. Tačiau karščio bangos gali sukelti grėsmę gyvybei ne tik perkraudamos elektros energijos tinklus. Karščio salų efektas byloja, kad miestų centrai gali įkaisti daug labiau nei aplinkinės teritorijos, nes keliai ir pastatai sugeria ir sulaiko šilumą. Susidūrę su karčia patirtimi Los Andželas, Majamis ir Finiksas įsteigė naujus kaitros administratoriaus etatus. Šiems pareigūnams pavesta parengti reagavimo į ekstremalias situacijas ir prisitaikymo prie jų planus. 2024-aisiais, kurie gali būti patys karščiausi metai per visą istoriją, tokius pareigūnus paskirs ir kai kurie kiti miestai. Vis plačiau bus diegiamos naujos technologijos, pavyzdžiui, vėsi kelių ir šaligatvių danga, atspindinti daugiau saulės šviesos. Bus sodinami pavėsį teikiantys medžiai. Miestų tarybos atidarys daugiau vėsinimo centrų ir stengsis į juos įvilioti benamius, kuriems labiausiai gresia nukentėti nuo šilumos smūgio.

2024 01 29 14:00
Spausdinti