Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


LOTYNŲ AMERIKA
Ekvadore nušautas kandidatas į prezidentus
BNS
Scanpix
Sąmyšis mokykloje.

Ekvadore po rinkiminės kampanijos mitingo trečiadienį buvo nušautas kandidatas į šalies prezidentus Fernando Villavicencio, pranešė aukšto rango pareigūnai.

Šalies prezidentas Guillermo Lasso savo paskyroje socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pareiškime dėl F. Villavicencio mirties apkaltino organizuotą nusikalstamumą ir pažadėjo patraukti kaltininkus atsakomybėn.

„Pasipiktinęs ir sukrėstas kandidato į prezidentus Fernando Villavicencio nužudymo, – rašė jis. – Už jo atminimą ir kovą užtikrinu, kad šis nusikaltimas neliks nenubaustas.“

Vėliau G. Lasso visoje šalyje 60 dienų paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Ginkluotosios pajėgos nuo šios akimirkos mobilizuojamos visoje šalies teritorijoje, kad užtikrintų piliečių saugumą, ramybę šalyje ir laisvus bei demokratinius rugpjūčio 20-osios rinkimus“, – sakė G. Lasso kreipimesi, transliuotame per „YouTube“.

59 metų centristas buvo vienas iš aštuonių kandidatų pirmajame šalies prezidento rinkimų ture, kuris vyks rugpjūčio 20 dieną.

Pareigūnai teigė, kad F. Villavicencio buvo nužudytas, kai po rinkimų kampanijos sambūrio palikinėjo stadioną, esantį Kito šiaurėje.

Per išpuolį buvo sužeisti dar devyni žmonės, įskaitant kandidatą į parlamentą ir du policininkus, pranešė prokurorai.

Vieną iš įtariamų užpuolikų nušovė saugumo darbuotojai. Policija detonavo teritorijoje padėtą sprogstamąjį užtaisą, sakė vyriausiasis tyrėjas Alainas Luna.

F. Villavicencio draugas Carlosas Figueroa, kuris išpuolio metu buvo kartu su juo, vietos žiniasklaidai sakė, kad užpuolikai paleido apie 30 šūvių.

Jie tykojo jo prie sporto centro, sakė C. Figueroa. Pasak jo, kai kurie susirinkusieji net manė, kad tai fejerverkai.

Pagrindinis šalies laikraštis „El Universo“ rašė, kad F. Villavicencio buvo nužudytas samdomo žudiko stiliumi, trimis šūviais į galvą.

„Bus pritaikytas visas įstatymo svoris“

Pastaraisiais metais Ekvadorą užklupo smurto banga, susijusi su prekyba narkotikais, dėl kurios rinkimų proceso įkarštyje jau žuvo vienas meras ir kandidatas į parlamentą.

Nuo 2021 iki 2022 metų žmogžudysčių skaičius šalyje padvigubėjo.

G. Lasso dėl šio šalį sukrėtusio įvykio sušaukė aukščiausio rango saugumo pareigūnus į skubų susitikimą.

„Organizuotas nusikalstamumas nuėjo per toli, bet jiems bus pritaikytas visas įstatymo svoris“, – savo pranešime teigė šalies lyderis.

Naujausių apklausų duomenimis, F. Villavicencio, buvęs žurnalistas, rašęs apie korupciją ir dirbęs parlamente, su 13 proc. balsų atsilikinėjo nuo teisininkės Luisos Gonzalez, kuri yra artima buvusiam kairiųjų pažiūrų prezidentui Rafaeliui Correa.

L. Gonzalez ir kiti kandidatai į prezidentus pasmerkė žmogžudystę ir pranešė, kad stabdo savo kampanijas, pranešė vietos žiniasklaida.

Nacionalinio teisingumo teismo pirmininkas Ivanas Saquicela F. Villavicencio nužudymą pavadino labai skausmingu šaliai.

„Man labai skaudu ir labai neramu dėl Ekvadoro“, – sakė jis.

F. Villavicencio šį mėnesį skundėsi, kad jis ir jo komanda sulaukė grasinimų, kuriuos, kaip įtariama, išsakė vienos su prekyba narkotikais susijusios nusikalstamos grupuotės lyderis.

„Nepaisant naujų grasinimų, mes ir toliau kovosime už drąsius mūsų Ekvadoro žmones“, – tuo metu „X“ rašė jis.

Nacionalinės rinkimų tarybos (CNE) pirmininkė Diana Atamaint sakė, kad keli jos organizacijos, atsakingos už balsavimo priežiūrą, nariai taip pat sulaukė grasinimų nužudyti.

G. Lasso nusiuntė žinutę F. Villavicencio šeimai.

„Reiškiu solidarumą ir užuojautą jo žmonai ir dukroms“, – sakoma jo pranešime.

2023 08 10 15:00
Spausdinti