Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


SERBIJA IR KOSOVAS
ES derybose dėl įtampos tarp Serbijos ir Kosovo mažinimo proveržio nepasiekta
BNS
Scanpix
Josepas Borrellis.

Briuselyje ketvirtadienį vykusiose derybose Serbijos ir Kosovo vadovai nesugebėjo susitarti, kaip sumažinti tarp abiejų šalių tvyrančią įtampą, sakė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Po to, kai ES ir Jungtinės Valstijos pareikalavo, kad abi šalys išsklaidytų įtampą, Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius ir Kosovo premjeras Albinas Kurti buvo iškviesti į krizės valdymui skirtus susitikimus.

Tačiau jie nesusitiko akis į akį, o surengė atskiras derybas su J. Borrelliu.

Po kelias savaites trukusios nesantaikos dėl ginčijamų rinkimų šiaurinėse Kosovo savivaldybėse, kur gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai, praėjusią savaitę įsiplieskė naujas konfliktas, Serbijai sulaikius tris Kosovo policijos pareigūnus.

„Po keturias valandas trukusio susitikimo, manau, kad abu vadovai supranta padėties rimtumą“, – sakė J. Borrellis.

„Tačiau akivaizdu, kad jie yra skirtingose situacijose, laikosi skirtingų požiūrių, skirtingų interpretacijų“, – pridūrė ES diplomatijos vadovas.

Jis paragino Serbiją nedelsiant ir besąlygiškai paleisti tris Kosovo policijos pareigūnus.

J. Borrellio teigimu, norint sumažinti dabartinę įtampą labai svarbu surengti naujus savivaldos rinkimus Kosovo šiaurėje, kur per etninių serbų riaušes gegužės pabaigoje buvo sužeista 30 NATO taikos palaikymo pajėgų karių.

Tačiau jis pripažino, kad dar nėra sutarimo dėl naujo balsavimo surengimo.

„Vis dar nesame iki to priėję“, – sakė J. Borrellis.

ES yra paskelbusi apie politines pasekmes Kosovui, pavyzdžiui, aukšto lygio vizitų ir finansinio bendradarbiavimo sustabdymą, jei jis nepakeis pozicijos dėl rinkimų.

J. Borrellis nurodė, kad dėl tolesnių bloko veiksmų konsultuosis su ES užsienio reikalų ministrais pirmadienį vyksiančiame posėdyje.

Tuo metu A. Vučičius teigė, kad nemato nė vienos priežasties, dėl kurios turėtų vesti derybas su A. Kurti.

„Manau, kad tai dar labiau pakenktų, todėl manau, kad tai beprasmiška“, – Serbijos televizijai sakė jis.

2023 06 23 08:35
Spausdinti