Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
ES į sankcijų sąrašą įtrauks 160 Rusijos senatorių ir oligarchų
BNS
Unsplash

Europos Sąjunga dėl Maskvos karo Ukrainoje antradienį sutiko į sankcijų sąrašą įtraukti 160 Rusijos senatorių ir su Kremliumi susijusių oligarchų bei jų giminaičių, pranešė pareigūnai.

Taip pat nutarta sugriežtinti kriptovaliutų kontrolę ir suvaržyti jūrų transporto sektorių.

Be to, 27 šalių blokas pritarė, kad trys Baltarusijos bankai būtų atsieti nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT dėl Minsko paramos Rusijai vykdyti invaziją.

ES siekia pašalinti likusias spragas po beprecedentės virtinės sankcijų, kurias ji paskelbė kartu su Vakarų sąjungininkėmis, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą.

„Toliau griežtiname sankcijų tinklą, reaguodami į Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą“, – tviteryje parašė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

Pranešime nurodoma, kad 146 Rusijos aukštųjų parlamento rūmų nariams ir 14 su Kremliumi susijusių oligarchų bei jų giminaičių bus uždrausta atvykti į Bendriją, o jų turtas, esantis ES jurisdikcijoje, bus įšaldytas.

Jų pavardės bus paviešintos iškart po to, kai sankcijos bus paskelbtos ES oficialiajame leidinyje.

Prieš kriptovaliutas nukreipta priemonė skirta užkirsti kelią į juodąjį sąrašą patekusiems fiziniams ir juridiniams asmenims naudoti užkoduotas skaitmenines sistemas, siekiant apeiti ES sankcijas.

Jūrų sektoriui taikomomis priemonėmis bus apribotas „navigacijos ir radijo ryšio technologijų“ eksportas į Rusiją.

Kremliaus sąjungininkė Baltarusija tapo svarbiu Maskvos puolimo atspirties tašku, o ES taip pat griežtina priemones prieš šią šalį.

Be kita ko, trys bankai – „Belagroprombank“, „Bank Dabrabyt“ ir Baltarusijos Respublikos plėtros bankas – atsiejami nuo SWIFT sistemos.

Blokas taip pat „uždraus sandorius su Baltarusijos centriniu banku, susijusius su atsargų ar turto valdymu“ ir apribos finansines įplaukas iš Baltarusijos į ES.

ES mėgina didinti spaudimą Kremliui, o pareigūnai sako, kad blokas pasirengęs įvesti daugiau sankcijų Maskvai, jei ši nenutrauks karo.

Tačiau Bendrija kol kas nesiima baudžiamųjų priemonių prieš Rusijai itin svarbų naftos ir dujų eksportą dėl jos narių priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių. Antradienį Rusijos ekonomikai buvo suduotas dar vienas smūgis, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė embargą rusiškai naftai ir dujoms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 09 15:03
Spausdinti